ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANPC a aplicat companiilor de leasing amenzi în valoare de 780.000 de lei

23 Iulie 2019   |   AGERPRES

Inspectorii ANPC au verificat un număr de 25 de firme, în urma acţiunii de control aplicându-se 66 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 30 de avertismente şi 36 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 780.000 lei.

 
 
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a aplicat 36 de amenzi contravenţionale, în valoare de 780.000 de lei, în cadrul controalelor realizate, în perioada 18 martie - 30 mai, la companiile care oferă clienţilor contracte de leasing, informează ANPC într-un comunicat transmis marţi.

Controalele ANPC s-au desfăşurat la nivelul întregii ţări şi au vizat verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de leasing de către societăţile de leasing şi de instituţiile financiar-nebancare.

Inspectorii ANPC au verificat un număr de 25 de firme, în urma acţiunii de control aplicându-se 66 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 30 de avertismente şi 36 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 780.000 lei.


Principalele abateri descoperite în timpul verificărilor au fost: neclarităţi în redactarea contractelor de leasing financiar în ceea ce priveşte tipul de credit, tipul ratei dobânzii aferente creditului, DAE (%), existenţa sau inexistenţa unui drept de retragere;
perceperea unui comision de analiză dosar cu valori diferite în cadrul aceluiaşi tip de credit (leasing financiar); neindicarea în tabelul de amortizare/graficul de rambursare a termenelor şi condiţiile de plată a ratelor; condiţionarea rambursării anticipate de plata unei sume minime; limitarea procentului de dobândă la un anumit nivel, indiferent de valoarea indicatorului în baza căruia se compune dobânda; perceperea unui comision unic a cărui valoare diferă de la un contract la altul; perceperea unui comision de lichidare (rambursare) anticipată în condiţiile în care rata dobânzii aplicata creditului este variabilă; perceperea unor cheltuieli de închidere în cadrul facturii emise cu ocazia încetării contractului, condiţionarea utilizării obiectului de leasing la un anumit număr de kilometri anual, consumatorul fiind sancţionat în cazul depăşirii acestora.

În urma controalelor, au fost dispuse măsuri de remediere a deficienţelor, măsuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a contractelor, măsuri de restituire a sumelor încasate fără temei legal, măsuri de corectare a oricăror neconformităţi cu prevederile legale.

În timpul controalelor au existat şi cazuri de operatori economici care au fost dispuşi să facă demersuri şi să remedieze acele comportamente incorecte în raport cu consumatorii, prezentând documente probatorii prin care au adus la cunoştinţa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului faptul că şi-au însuşit observaţiile sau recomandările inspectorilor, precizează ANPC.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3424 / 4463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...