ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dezbatere privind desfiinţarea SIIJ | Reprezentanţii ONG-urilor cer un calendar de transmitere a proiectului în Parlament

24 Iunie 2020   |   AGERPRES

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu a participat la discuţii, ministerul fiind reprezentat de un secretar de stat şi specialişti care au luat parte la elaborarea proiectului.

 
 
Ministerul Justiţiei a organizat, miercuri, o dezbatere publică asupra proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu a participat la discuţii, ministerul fiind reprezentat de un secretar de stat şi specialişti care au luat parte la elaborarea proiectului.

Participanţii au purtat măşti pe faţă şi au respectat regulile de distanţare socială, dezbaterea fiind transmisă pe pagina de Facebook a MJ.

Reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale au solicitat ca acest proiect să fie trimis imediat spre dezbatere în Parlament şi au reproşat reprezentanţilor MJ că nu au un calendar concret în acest sens.


De asemenea, reprezentanţii ONG-urilor au solicitat eliminarea "superimunităţilor" pentru magistraţi, introduse de MJ în acest proiect. Este vorba despre o prevedere din proiect care stipulează că punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general, iar trimiterea în judecată a judecătorilor şi procurorilor se încuviinţează de Secţia pentru judecători sau, după caz, de Secţia pentru procurori din CSM.

Discuţii aprinse au fost şi în legătură cu modul în care vor fi transmise, pe cale administrativă, dosarele de la SIIJ la DNA, DIICOT şi celelalte parchete.

"Interesul maxim este revenirea la DNA. Este perfect. Nu interesează pe nimeni. Ăsta a fost interesul maxim şi asta a fost durerea majoră - faptul că DNA nu mai are în soluţionare faptele săvârşite de magistraţi. Înţeleg că resuscităm pur şi simplu, nu ştiu în ce formă, le perfuzăm, articole din Codul de procedură penală privind competenţele", a spus o procuroare care a reprezentat Asociaţia Procurorilor din România.

Reprezentanţii MJ nu au putut oferi un calendar privind momentul în care proiectul va fi transmis Parlamentului şi au dat asigurări că vor ţine seama de sugestiile şi observaţiile făcute în cadrul dezbaterii.

"Rolul dezbaterii publice este să colectăm toate sugestiile şi propunerile. În cazul în care soluţiile identificate de noi sunt greşite şi primim propuneri şi observaţii, prin care se urmăreşte îndreptarea sau ni se semnalează greşeli, relansăm toate soluţiile", a spus un reprezentant al MJ.

Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" şi Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie" au anunţat marţi că reprezentanţii lor nu vor participa la această întâlnire, susţinând că demersul MJ nu este unul ''coerent şi serios".

"Considerăm că demersul nu este unul coerent şi serios, cât timp ministrul Justiţiei a anunţat că nu se va trimite în Parlament acest proiect, până când nu va exista o majoritate favorabilă adoptării sale, respectiv că desfiinţarea SIIJ nu este posibilă în acest moment, din cauza configuraţiei politice a Parlamentului, subscrisele asociaţii fiind exclusiv susţinătoare ale unui sistem judiciar independent într-un stat de drept şi nedorind să se implice în activităţi desfăşurate într-un an electoral şi care pot induce în eroare partenerii europeni cu privire la presupusele eforturi pe care autorităţile române le-ar depune în scopul remedierii aspectelor criticate la unison din legile Justiţiei", au transmis cele două asociaţii într-un comunicat de presă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2501 / 4453
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...