
Dezbatere privind desfiinţarea SIIJ | Reprezentanţii ONG-urilor cer un calendar de transmitere a proiectului în Parlament
24 Iunie 2020
AGERPRESMinistrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu a participat la discuţii, ministerul fiind reprezentat de un secretar de stat şi specialişti care au luat parte la elaborarea proiectului.
Ministerul Justiţiei a organizat, miercuri, o dezbatere publică asupra proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu a participat la discuţii, ministerul fiind reprezentat de un secretar de stat şi specialişti care au luat parte la elaborarea proiectului.
Participanţii au purtat măşti pe faţă şi au respectat regulile de distanţare socială, dezbaterea fiind transmisă pe pagina de Facebook a MJ.
Reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale au solicitat ca acest proiect să fie trimis imediat spre dezbatere în Parlament şi au reproşat reprezentanţilor MJ că nu au un calendar concret în acest sens.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu a participat la discuţii, ministerul fiind reprezentat de un secretar de stat şi specialişti care au luat parte la elaborarea proiectului.
Participanţii au purtat măşti pe faţă şi au respectat regulile de distanţare socială, dezbaterea fiind transmisă pe pagina de Facebook a MJ.
Reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale au solicitat ca acest proiect să fie trimis imediat spre dezbatere în Parlament şi au reproşat reprezentanţilor MJ că nu au un calendar concret în acest sens.
De asemenea, reprezentanţii ONG-urilor au solicitat eliminarea "superimunităţilor" pentru magistraţi, introduse de MJ în acest proiect. Este vorba despre o prevedere din proiect care stipulează că punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general, iar trimiterea în judecată a judecătorilor şi procurorilor se încuviinţează de Secţia pentru judecători sau, după caz, de Secţia pentru procurori din CSM.
Discuţii aprinse au fost şi în legătură cu modul în care vor fi transmise, pe cale administrativă, dosarele de la SIIJ la DNA, DIICOT şi celelalte parchete.
"Interesul maxim este revenirea la DNA. Este perfect. Nu interesează pe nimeni. Ăsta a fost interesul maxim şi asta a fost durerea majoră - faptul că DNA nu mai are în soluţionare faptele săvârşite de magistraţi. Înţeleg că resuscităm pur şi simplu, nu ştiu în ce formă, le perfuzăm, articole din Codul de procedură penală privind competenţele", a spus o procuroare care a reprezentat Asociaţia Procurorilor din România.
Reprezentanţii MJ nu au putut oferi un calendar privind momentul în care proiectul va fi transmis Parlamentului şi au dat asigurări că vor ţine seama de sugestiile şi observaţiile făcute în cadrul dezbaterii.
"Rolul dezbaterii publice este să colectăm toate sugestiile şi propunerile. În cazul în care soluţiile identificate de noi sunt greşite şi primim propuneri şi observaţii, prin care se urmăreşte îndreptarea sau ni se semnalează greşeli, relansăm toate soluţiile", a spus un reprezentant al MJ.
Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" şi Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie" au anunţat marţi că reprezentanţii lor nu vor participa la această întâlnire, susţinând că demersul MJ nu este unul ''coerent şi serios".
"Considerăm că demersul nu este unul coerent şi serios, cât timp ministrul Justiţiei a anunţat că nu se va trimite în Parlament acest proiect, până când nu va exista o majoritate favorabilă adoptării sale, respectiv că desfiinţarea SIIJ nu este posibilă în acest moment, din cauza configuraţiei politice a Parlamentului, subscrisele asociaţii fiind exclusiv susţinătoare ale unui sistem judiciar independent într-un stat de drept şi nedorind să se implice în activităţi desfăşurate într-un an electoral şi care pot induce în eroare partenerii europeni cu privire la presupusele eforturi pe care autorităţile române le-ar depune în scopul remedierii aspectelor criticate la unison din legile Justiţiei", au transmis cele două asociaţii într-un comunicat de presă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2800 / 4752 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...