
Justiţia europeană anulează decizia UE care a condamnat Apple să ramburseze Irlandei 13 miliarde de euro
15 Iulie 2020
AGERPRESHotărârea Tribunalului este o lovitură pentru comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, care a demarat o campanie împotriva tratamentului fiscal preferenţial de care beneficiază unele companii, dar Comisia Europeană poate face recurs la această decizie a Tribunalului General, cea de-a doua instanţă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat miercuri o decizie a Comisiei Europene potrivit căreia grupul american Apple trebuia să ramburseze Irlandei facilităţi fiscale în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro, transmite Reuters.
"Tribunalul General a anulat această decizie contestată pentru că Executivul comunitar nu a reuşit să demonstreze că a existat un avantaj economic selectiv, în sensul Articolului 107(1) din Tratatul de funcţionare al UE", au subliniat judecătorii.
Atât Apple cât şi autorităţile din Irlanda au salutat decizia judecătorilor europeni. "Irlanda a fost întotdeauna clară că nu a existat un tratament special de care au beneficiat cele două companii Apple. Suma taxelor percepute a fost în linie cu prevederile fiscale normale din Irlanda", a informat Ministerul de Finanţe din Irlanda într-un comunicat de presă.
"Tribunalul General a anulat această decizie contestată pentru că Executivul comunitar nu a reuşit să demonstreze că a existat un avantaj economic selectiv, în sensul Articolului 107(1) din Tratatul de funcţionare al UE", au subliniat judecătorii.
Atât Apple cât şi autorităţile din Irlanda au salutat decizia judecătorilor europeni. "Irlanda a fost întotdeauna clară că nu a existat un tratament special de care au beneficiat cele două companii Apple. Suma taxelor percepute a fost în linie cu prevederile fiscale normale din Irlanda", a informat Ministerul de Finanţe din Irlanda într-un comunicat de presă.
Hotărârea Tribunalului este o lovitură pentru comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, care a demarat o campanie împotriva tratamentului fiscal preferenţial de care beneficiază unele companii, dar Comisia Europeană poate face recurs la această decizie a Tribunalului General, cea de-a doua instanţă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
"Cred că va fi o etapă intermediară, desigur importantă, dar cu siguranţă nu va sfârşitul poveştii", a declarat Alfonso Lamadrid, un avocat specializat în dosare de concurenţă la cabinetul Garrigues din Bruxelles.
Potrivit unei anchete a Executivului comunitar, în perioada cuprinsă între 2003 şi 2014, Apple a repatriat în Irlanda totalitatea veniturilor generate în Europa (precum şi cele din Africa, Orientul Mijlociu şi India) deoarece grupul american a beneficiat de un tratament fiscal favorabil graţie unui acord special convenit cu autorităţile de la Dublin. Acest acord cu autorităţile irlandeze ar fi permis Apple să evite plata majorităţii impozitelor pe care ar fi trebuit să le achite în acea perioadă, adică aproximativ 13 miliarde de euro, potrivit calculelor Comisiei. În opinia Bruxelles-ului, acest avantaj constituie un "ajutor de stat ilegal", deoarece a fost făcut pe seama altor companii care au beneficiat de condiţii mai puţin favorabile.
Începând din 2013, Comisia Europeană a analizat peste 1.000 de acorduri fiscale încheiate între statele membre şi companiile multinaţionale. În cele cinci investigaţii finalizate până acum, CE a ordonat unui număr de patru state membre să recupereze mai multe miliarde de euro de la aproape 40 de companii, printre care Apple, Starbucks, Fiat şi Amazon.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2766 / 4751 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...