ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Kovesi câştigă la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA

05 Mai 2020   |   BizLawyer

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

 
 
Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Concret, magistraţii europeni spun că Laura Codruţa Koveşi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din funcţie, având în vedere că decretul de revocare a venit în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care sesiza un conflict intre preşedintele României şi Ministerul justiţiei, fără ca fostă şefă a DNA să fie parte din acest proces.


Mai mult, judecătorii CEDO sunt de părere că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost încălcat şi dreptul la liberă exprimare, atunci când a fost demisă de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că a criticat modificările care urmau să fie aduse legilor justiţiei, motiv pentru care a fost demisă.

Laura Codruţa Kovesi nu a cerut daune materiale în acest dosar.

Kovesi a sesizat CEDO în legătură cu modul în care a fost revocată din funcţie în iulie 2018. Ea a susţinut că procedura de revocare a încălcat drepturile omului, întrucât nu a avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de CCR.

În plus, deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi contestate, conform legislaţiei de la noi.

Preşedintele Iohannis a emis decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, pe 9 iulie 2018, ca urmare a deciziei imperative a Curţii Constituţionale de a pune în aplicare cererea Ministerului Justiţiei, condus atunci de Tudorel Toader, de demitere din funcţie a şefei DNA.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei în guvernarea PSD, a cerut revocarea din funcţie a Codruţei Kovesi Ministrul Justiţiei şi a explicat nevoia schimbării prin 20 de acuzaţii: de la tergiversarea unor dosare până la depăşirea atribuţiilor când DNA a anchetat guvernul pentru controversata Ordonanţă 13.

Preşedintele României a respins însă, într-o primă etapă, solicitarea Ministerului Justiţiei, lucru reclamat la CCR, instituţie care a dat câştig de cauză reprezentantului Guvernului. Şefului statului i s-a cerut să pună în aplicare hotărârea CCR, altfel putea fi acuzat de încălcarea Constituţiei.

În România anului 2018, în care la guvernare se afla PSD, iar următoarele poziţii de conducere în stat erau ocupate de Liviu Dragnea (şeful camerei Deputaţilor) şi Călin Popescu Tăriceanu (şeful Senatului), dezbaterile se concentrau asupra modificărilor aduse legilor justiţiei. 

The Economist: Adversara politicienilor corupţi, Kovesi a fost demisă pentru că şi-a îndeplinit prea bine misiunea

Laura Codruţa Kovesi, revocată din fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe care o conducea din 2013, a fost un coşmar pentru politicienii corupţi din România. Neînduplecata procuroare a supervizat condamnarea a peste 1000 de oficiali, oameni de afaceri şi politicieni, inclusiv nouă foşti miniştri, a titrat, anul trecut, săptămânalul The Economist într-un articol inserat joi în ediţia on-line. 
 
În iunie, anul trecut, DNA l-a condamnat pe Liviu Dragnea - liderul Partidului Social Democrat PSD şi cel mai puternic politician din România, notează The Economist - la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru că a plasat doi funcţionari ai PSD pe statul de plată al agenţiei publice pentru protecţia copilului. Aliaţii lui Dragnea au contraatacat, acuzând-o pe Kovesi de incompetenţă şi de urmărirea selectivă a politicienilor care-i displac. În februarie, ministrul justiţiei a ordonat demiterea sa, dar preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o aprobe. Curtea Constituţională s-a situat de partea guvernului, iar la 9 iulie preşedintele Iohannis a revocat-o, cu reticenţă, explică The Economist. 
 
Dna Kovesi şi DNA au fost un far al speranţei pentru reformatorii din Europa centrală şi de est, iar demiterea ei se înscrie într-o tendinţă sumbră, a arătat The Economist. În întreaga regiune, formaţiuni politice nou apărute şi mişcări de protest care susţin eliminarea corupţiei se confruntă cu o luptă inegală împotriva reţelelor de politicieni profitori şi a dezamăgirii opiniei publice. 
 
Partidele ce susţin buna guvernare depind de speranţele difuze ale cetăţenilor de a trăi într-o ţară mai bună. Partidele corupte au motivaţii mai concrete: bani, putere şi necesitatea de a se apăra de lege, a conchis The Economist.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2566 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...