
Kovesi câştigă la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA
05 Mai 2020
BizLawyerPotrivit CEDO, România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.
Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.
Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.
Concret, magistraţii europeni spun că Laura Codruţa Koveşi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din funcţie, având în vedere că decretul de revocare a venit în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care sesiza un conflict intre preşedintele României şi Ministerul justiţiei, fără ca fostă şefă a DNA să fie parte din acest proces.
Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.
Concret, magistraţii europeni spun că Laura Codruţa Koveşi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din funcţie, având în vedere că decretul de revocare a venit în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care sesiza un conflict intre preşedintele României şi Ministerul justiţiei, fără ca fostă şefă a DNA să fie parte din acest proces.
Mai mult, judecătorii CEDO sunt de părere că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost încălcat şi dreptul la liberă exprimare, atunci când a fost demisă de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că a criticat modificările care urmau să fie aduse legilor justiţiei, motiv pentru care a fost demisă.
Laura Codruţa Kovesi nu a cerut daune materiale în acest dosar.
Kovesi a sesizat CEDO în legătură cu modul în care a fost revocată din funcţie în iulie 2018. Ea a susţinut că procedura de revocare a încălcat drepturile omului, întrucât nu a avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de CCR.
În plus, deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi contestate, conform legislaţiei de la noi.
Preşedintele Iohannis a emis decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, pe 9 iulie 2018, ca urmare a deciziei imperative a Curţii Constituţionale de a pune în aplicare cererea Ministerului Justiţiei, condus atunci de Tudorel Toader, de demitere din funcţie a şefei DNA.
Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei în guvernarea PSD, a cerut revocarea din funcţie a Codruţei Kovesi Ministrul Justiţiei şi a explicat nevoia schimbării prin 20 de acuzaţii: de la tergiversarea unor dosare până la depăşirea atribuţiilor când DNA a anchetat guvernul pentru controversata Ordonanţă 13.
Preşedintele României a respins însă, într-o primă etapă, solicitarea Ministerului Justiţiei, lucru reclamat la CCR, instituţie care a dat câştig de cauză reprezentantului Guvernului. Şefului statului i s-a cerut să pună în aplicare hotărârea CCR, altfel putea fi acuzat de încălcarea Constituţiei.
În România anului 2018, în care la guvernare se afla PSD, iar următoarele poziţii de conducere în stat erau ocupate de Liviu Dragnea (şeful camerei Deputaţilor) şi Călin Popescu Tăriceanu (şeful Senatului), dezbaterile se concentrau asupra modificărilor aduse legilor justiţiei.
The Economist: Adversara politicienilor corupţi, Kovesi a fost demisă pentru că şi-a îndeplinit prea bine misiunea
Laura Codruţa Kovesi, revocată din fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe care o conducea din 2013, a fost un coşmar pentru politicienii corupţi din România. Neînduplecata procuroare a supervizat condamnarea a peste 1000 de oficiali, oameni de afaceri şi politicieni, inclusiv nouă foşti miniştri, a titrat, anul trecut, săptămânalul The Economist într-un articol inserat joi în ediţia on-line.
În iunie, anul trecut, DNA l-a condamnat pe Liviu Dragnea - liderul Partidului Social Democrat PSD şi cel mai puternic politician din România, notează The Economist - la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru că a plasat doi funcţionari ai PSD pe statul de plată al agenţiei publice pentru protecţia copilului. Aliaţii lui Dragnea au contraatacat, acuzând-o pe Kovesi de incompetenţă şi de urmărirea selectivă a politicienilor care-i displac. În februarie, ministrul justiţiei a ordonat demiterea sa, dar preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o aprobe. Curtea Constituţională s-a situat de partea guvernului, iar la 9 iulie preşedintele Iohannis a revocat-o, cu reticenţă, explică The Economist.
Dna Kovesi şi DNA au fost un far al speranţei pentru reformatorii din Europa centrală şi de est, iar demiterea ei se înscrie într-o tendinţă sumbră, a arătat The Economist. În întreaga regiune, formaţiuni politice nou apărute şi mişcări de protest care susţin eliminarea corupţiei se confruntă cu o luptă inegală împotriva reţelelor de politicieni profitori şi a dezamăgirii opiniei publice.
Partidele ce susţin buna guvernare depind de speranţele difuze ale cetăţenilor de a trăi într-o ţară mai bună. Partidele corupte au motivaţii mai concrete: bani, putere şi necesitatea de a se apăra de lege, a conchis The Economist.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2852 / 4737 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...