ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nicuşor Dan, audiat la DNA: PUZ-urile de sector, una dintre cele mai mari furăciuni

15 Aprilie 2021   |   Agerpres

El a anunţat că va înmâna procurorilor mai multe documente, printre care şi deciziile date de instanţe prin care au fost anulate PUZ-urile din sectoarele 2, 3, 4 şi 6 ale Capitalei, aceste hotărâri fiind indicii, în opinia sa, că aceste PUZ-urile sunt nelegale.

 
 
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a prezentat, joi, la sediul DNA, unde va fi audiat ca martor în legătură cu o plângere penală pe care a depus-o în anul 2019 împotriva Gabrielei Firea, în care reclama ilegalităţi în modul în care a fost votat PUZ Sector 3.
 
"În urmă cu doi ani, am venit şi am depus o plângere penală pentru modul în care s-a votat PUZ Sector 3. Această plângere penală a fost procesată şi eu vin aici în calitate de martor. Atunci eram deputat şi vicepreşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Am spus că PUZ-urile de sector sunt una dintre cele mai mari furăciuni care s-au întâmplat în istoria noastră postdecembristă, din două aspecte foarte mari. Unu - dispar spaţii verzi în condiţiile în care avem o problemă mare de poluare a aerului, cu copii bolnavi, cu vârstnici bolnavi, cu afecţiuni cardiace sau respiratorii. Doi - apare fenomenul de blocuri între case, în condiţiile în care Bucureştiul este deja un oraş supraaglomerat. Eu vin astăzi să susţin plângerea penală pe care am făcut-o acum doi ani, la invitaţia procurorilor care au ajuns să studieze acest caz", a declarat Nicuşor Dan, la intrarea în sediul DNA.
 
El a anunţat că va înmâna procurorilor mai multe documente, printre care şi deciziile date de instanţe prin care au fost anulate PUZ-urile din sectoarele 2, 3, 4 şi 6 ale Capitalei, aceste hotărâri fiind indicii, în opinia sa, că aceste PUZ-urile sunt nelegale.
 
"O să depun aceste hotărâri. De asemenea, depun decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a condamnat România pentru poluare în Bucureşti. Mai depun o serie de acte întocmite de autorităţile naţionale, care spun că acest fenomen de urbanism derogatoriu este extrem de nociv pentru calitatea vieţii. Este evident că dacă te densifici exagerat nu mai ai acces la spaţiu verde, ai o problemă cu utilităţile, ai o problemă cu traficul, ai o problemă cu copiii pe care trebuie să-i ducă părinţii cu maşina la şcoală. Aceste documente mai spun că fenomenul acesta de urbanism derogatoriu anulează şansele oraşelor din România de a participa la competiţia globală, pentru că, dacă un investitor vrea să vină în Bucureşti sau în Sofia sau la Budapesta, el se va uita la cum este traficul, cum sunt spaţiile verzi, care este dezvoltarea urbană", a afirmat primarul general.
 
El a dat şi două exemple de construcţii foarte înalte, ridicate pe străzi înguste cu derogare de la PUZ-uri.
 
"Acesta este o stradă din Sectorul 4, are 7 metri, deoparte şi de alta vor fi construcţii P+22. Bineînţeles că este important să ai zone în oraş cu imobile de mari dimensiuni, dar faci asta acolo unde ai infrastructură deja, care să îţi permită să circuli. Un alt exemplu, tot pe o stradă de 7 metri, în Sectorul 3, avem un bloc deja construit de 12-14 etaje. Avem două situaţii: fie nu facem nimic şi atunci oamenii aceştia vor fi toţi înghesuiţi pe stradă, fie noi, ca Primărie, trebuie să dăm o grămadă de bani să expropriem tot de pe partea cealaltă", a adăugat Nicuşor Dan.
 
Anterior, primarul general explicase într-un mesaj pe Facebook că va fi audiat de procurori în legătură cu o plângere penală pe care a depus-o în 2019 privind PUZ Sector 3.
 
"Astăzi voi merge la DNA, pentru a continua demersurile iniţiate în 2019, atunci când am făcut plângere penală în care acuzam ilegalităţi cu privire la PUZ Sector 3. Conform procedurilor legale, am fost invitat pentru a da declaraţii referitoare la plângerea depusă atunci, pentru a putea avansa lucrările la acest dosar. Printre persoanele pe care le consider vinovate şi împotriva cărora am făcut această plângere se află fostul primar general Gabriela Firea şi fostul arhitect-şef al Capitalei Ştefan Dumitraşcu", a scris Nicuşor Dan.
 
Potrivit acestuia, ilegalităţile semnalate în plângere se referă la zeci de hectare de teren, cărora li s-a schimbat nelegal destinaţia din spaţiu verde în spaţiu construibil.
 
"Am arătat în acea plângere că PUZ Sector 3 a fost adoptat cu încălcarea mai multor prevederi legale, dar şi faptul că acest PUZ încalcă dreptul bucureştenilor la un mediu sănătos. Erau zeci de hectare de teren cărora, în mod nelegal, li se schimba destinaţia din spaţiu verde în spaţiu construibil, ceea ce însemna pentru proprietari un folos necuvenit estimat la aproape 300 de milioane de euro. Lucrurile sunt acum analizate de DNA şi sper ca această speţă să avanseze cât mai rapid. Această plângere penală a fost instrumentul pe care l-am avut atunci, în 2019, când eram deputat şi vicepreşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. În 2021, ca primar al Municipiului Bucureşti, am un instrument mai puternic, pe care l-am şi folosit, respectiv propunerea de suspendare a PUZ-urilor de sector pentru un an de zile, lucru pe care CGMB l-a votat. E foarte important ca bucureştenii să aibă un mediu curat şi e foarte important ca orice decizie privind dezvoltarea oraşului să se ia în mod legal, nu pe bază de interese ascunse", preciza Nicuşor Dan, pe Facebook.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1848 / 4463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...