ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

‘Scut’ împotriva dezinformării - proiect propus de un grup de experţi în IT

10 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Proiectul lansat de analiştii români are drept scop crearea unui program de informare a societăţii civile române asupra "dezinformării şi tehnicilor de manipulare provenite din partea actorilor externi sau interni ostili intereselor strategice ale României".

 
 
Crearea unei baze de date naţionale cu paginile online şi site-urile care dezinformează şi workshopuri regionale pe tema dezinformării se numără printre propunerile unui grup de experţi în securitate internaţională, business şi IT din România - Intel4Patriam.

Proiectul lansat de analiştii români are drept scop crearea unui program de informare a societăţii civile române asupra "dezinformării şi tehnicilor de manipulare provenite din partea actorilor externi sau interni ostili intereselor strategice ale României".

Campania propusă împotriva dezinformării cuprinde un clip video care va explica, printr-un limbaj simplu şi animaţii, mecanismul dezinformării, metodele, scopurile şi persoanele din spatele acesteia. Acesta va conţine sugestii pentru reducerea dezinformării prin alegerea surselor legitime, apoi va fi postat pe reţelele sociale şi promovat prin intermediul publicităţii direcţionate.


"Adiţional, pe lângă clipul video, vom prezenta un raport al dezinformării în România şi Uniunea Europeană, unde vom diseca tactica dezinformării şi vom prezenta exemple şi fotografii pentru a convinge cititorul despre realitatea acesteia. De asemenea, vom organiza workshopuri regionale unde vom prezenta tacticile şi efectele, cu speranţa că informaţia se va propaga", arată cei de la Intel4Patriam.

Totodată, experţii propun depistarea paginilor sau conturilor false de Facebook sau Twitter care promovează dezinformare şi raportarea acestora pentru închiderea conturilor.

Site-urile şi paginile care promovează dezinformare vor fi incluse într-o bază de date naţională.

"Oricine va avea dreptul la a raporta un site sau cont de reţea socială, pentru a fi inclus în baza de date, dar decizia de introducere se va lua doar cu consultarea conducătorilor proiectului, pentru a păstra o doză de obiectivism", afirmă experţii. De altfel, acesta este pilonul defensiv al proiectului şi va fi împărţit pe două regiuni la nivel naţional - Est şi Vest.

Proiectul pentru regiunea Est, afirmă experţii, va fi "direcţionat înspre atacurile de dezinformare venite din partea Rusiei pe canalele oficiale care fac parte din războiul hibrid desfăşurat de Rusia împotriva NATO şi Uniunii Europene pe considerentele strategice ale doctrinei Gerasimov" şi va analiza mesajele de dezinformare.

Analiza regiunii Vest va fi direcţionată "între atacurile de dezinformare venite pe căi neoficiale din partea unor actori statali sau non-statali cu interese teritoriale, financiare şi politice în România".

"Aceste căi neoficiale pot lua multe forme, spre exemplu site-uri de ştiri, apariţii în media, pagini de Facebook, conturi false (troli), agenţi de influenţă, având un caracter fluid. (...) Acest punct va fi focusat pe analiza mesajelor de dezinformare bazate pe diviziune teritorială, mesaje anti-UE, anti-NATO, care incită la violenţă şi induc în eroare", spun cei de la Intel4Patriam.

Ei mai subliniază că prin această strategie se doreşte ridicarea nivelului de conştientizare a publicului românesc şi reducerea efectelor dezinformării în masă.

"Viralizarea clipului video este vitală pentru a obţine efectul scontat şi a produce efecte vizibile la adresa poporului român", menţionează specialiştii.

Experţii Intel4Patriam care propun acest proiect sunt: Felix Staicu - analist securitate internaţională şi dezinformare, Mihai Bârloiu - analist securitate internaţională şi geopolitică, Raul Macovei - analist financiar şi afaceri internaţionale, Vlad Bărbat - expert juridic drept european şi internaţional, Radu Benga - analist business development în industria IT, Marius Momeu - expert securitate cibernetică.

Potrivit site-ului Intel4Patriam, campania îşi propune să prezinte un set de soluţii complete şi integrate la "riscuri politice, securitate naţională şi dezvoltarea mediului antreprenorial din zona IT în România". "Ne concentrăm asupra rolului-cheie ca stat membru NATO şi UE, care are responsabilitatea de a proteja flancul estic al acestor organizaţii", potrivit site-ului experţilor.

Totodată, echipa Intel4Patriam caută noi membri pentru a urmări obiectivele setate. Astfel, tineri studenţi, masteranzi, doctoranzi sau absolvenţi în domenii precum drept, studii europene, relaţii internaţionale, ştiinţe politice, economie, finanţe, IT, marketing, din România şi diaspora, pot aplica prin intermediul paginii oficiale www.intel4patriam.com.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4438 / 4463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...