ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

‘Scut’ împotriva dezinformării - proiect propus de un grup de experţi în IT

10 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Proiectul lansat de analiştii români are drept scop crearea unui program de informare a societăţii civile române asupra "dezinformării şi tehnicilor de manipulare provenite din partea actorilor externi sau interni ostili intereselor strategice ale României".

 
 
Crearea unei baze de date naţionale cu paginile online şi site-urile care dezinformează şi workshopuri regionale pe tema dezinformării se numără printre propunerile unui grup de experţi în securitate internaţională, business şi IT din România - Intel4Patriam.

Proiectul lansat de analiştii români are drept scop crearea unui program de informare a societăţii civile române asupra "dezinformării şi tehnicilor de manipulare provenite din partea actorilor externi sau interni ostili intereselor strategice ale României".

Campania propusă împotriva dezinformării cuprinde un clip video care va explica, printr-un limbaj simplu şi animaţii, mecanismul dezinformării, metodele, scopurile şi persoanele din spatele acesteia. Acesta va conţine sugestii pentru reducerea dezinformării prin alegerea surselor legitime, apoi va fi postat pe reţelele sociale şi promovat prin intermediul publicităţii direcţionate.


"Adiţional, pe lângă clipul video, vom prezenta un raport al dezinformării în România şi Uniunea Europeană, unde vom diseca tactica dezinformării şi vom prezenta exemple şi fotografii pentru a convinge cititorul despre realitatea acesteia. De asemenea, vom organiza workshopuri regionale unde vom prezenta tacticile şi efectele, cu speranţa că informaţia se va propaga", arată cei de la Intel4Patriam.

Totodată, experţii propun depistarea paginilor sau conturilor false de Facebook sau Twitter care promovează dezinformare şi raportarea acestora pentru închiderea conturilor.

Site-urile şi paginile care promovează dezinformare vor fi incluse într-o bază de date naţională.

"Oricine va avea dreptul la a raporta un site sau cont de reţea socială, pentru a fi inclus în baza de date, dar decizia de introducere se va lua doar cu consultarea conducătorilor proiectului, pentru a păstra o doză de obiectivism", afirmă experţii. De altfel, acesta este pilonul defensiv al proiectului şi va fi împărţit pe două regiuni la nivel naţional - Est şi Vest.

Proiectul pentru regiunea Est, afirmă experţii, va fi "direcţionat înspre atacurile de dezinformare venite din partea Rusiei pe canalele oficiale care fac parte din războiul hibrid desfăşurat de Rusia împotriva NATO şi Uniunii Europene pe considerentele strategice ale doctrinei Gerasimov" şi va analiza mesajele de dezinformare.

Analiza regiunii Vest va fi direcţionată "între atacurile de dezinformare venite pe căi neoficiale din partea unor actori statali sau non-statali cu interese teritoriale, financiare şi politice în România".

"Aceste căi neoficiale pot lua multe forme, spre exemplu site-uri de ştiri, apariţii în media, pagini de Facebook, conturi false (troli), agenţi de influenţă, având un caracter fluid. (...) Acest punct va fi focusat pe analiza mesajelor de dezinformare bazate pe diviziune teritorială, mesaje anti-UE, anti-NATO, care incită la violenţă şi induc în eroare", spun cei de la Intel4Patriam.

Ei mai subliniază că prin această strategie se doreşte ridicarea nivelului de conştientizare a publicului românesc şi reducerea efectelor dezinformării în masă.

"Viralizarea clipului video este vitală pentru a obţine efectul scontat şi a produce efecte vizibile la adresa poporului român", menţionează specialiştii.

Experţii Intel4Patriam care propun acest proiect sunt: Felix Staicu - analist securitate internaţională şi dezinformare, Mihai Bârloiu - analist securitate internaţională şi geopolitică, Raul Macovei - analist financiar şi afaceri internaţionale, Vlad Bărbat - expert juridic drept european şi internaţional, Radu Benga - analist business development în industria IT, Marius Momeu - expert securitate cibernetică.

Potrivit site-ului Intel4Patriam, campania îşi propune să prezinte un set de soluţii complete şi integrate la "riscuri politice, securitate naţională şi dezvoltarea mediului antreprenorial din zona IT în România". "Ne concentrăm asupra rolului-cheie ca stat membru NATO şi UE, care are responsabilitatea de a proteja flancul estic al acestor organizaţii", potrivit site-ului experţilor.

Totodată, echipa Intel4Patriam caută noi membri pentru a urmări obiectivele setate. Astfel, tineri studenţi, masteranzi, doctoranzi sau absolvenţi în domenii precum drept, studii europene, relaţii internaţionale, ştiinţe politice, economie, finanţe, IT, marketing, din România şi diaspora, pot aplica prin intermediul paginii oficiale www.intel4patriam.com.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 853 / 19030
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...