ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații NNDKP prevăd un nivel ridicat al tranzacțiilor de M&A în domeniul Healthcare & Pharma și în 2019. Ana-Maria Baciu, Partener: Schimbările inevitabile în domeniu și dinamica problemelor cu care se confruntă industria în prezent vor aduce încă un an de creștere pentru această practică

22 Ianuarie 2019   |   Ștefania Enache

Segmentul Healtcare & Pharma constituie una dintre practicile puternice din cadrul NNDKP, generând aproximativ 5% din activitatea firmei.

Ana-Maria Baciu, Partener NNDKP

 
 
Până acum, industria farma din România nu a avut un an ușor din perspectiva schimbărilor legislative. Ana-Maria Baciu, Partener NNDKP, este convinsă că nici 2019 nu va contrazice regula, fiind sigură că și anul acesta vom vedea schimbări, atât legislative, cât și practice, inclusiv unele la care nici nu ne gândim încă. “Cred că partea de compliance va avea un rol din ce în ce mai ridicat, și mă aștept ca și autoritățile să acorde o atenție sporită acestui sector”, punctează avocatul.

Practica de farma din cadrul firmelor de avocatură este într-o continuă mișcare, schimbările care intervin în industrie reprezentând adevărate provocări pentru jucătorii din domeniu.„În afară de proiectele deja tradiționale în această industrie – regulatory / compliance, M&A, taxe, concurență, vedem din ce în ce mai des aspecte de proprietate intelectuală, care se materializează de cele mai multe ori în litigii care privesc mărci, dar mai ales brevete de invenție (este un fapt cunoscut deja că cercetarea-dezvoltarea este unul dintre motoarele importante ale acestei industrii)”, explică Ana-Maria Baciu.


Totodată, Partenerul NNDKP consideră că una dintre provocarile industriei care va rămâne actuală și în noul an este reprezentată de mecanismele de remunerare și implicațiile fiscale ale acestora.

O practică puternică în cadrul NNDKP

Segmentul Healtcare & Pharma constituie una dintre practicile puternice din cadrul NNDKP, generând aproximativ 5% din activitatea firmei.

“Cunoașterea aprofundată a industriei, combinată cu cunoștințele tehnice de necontestat, abordare integrată a tuturor problemelor ce pot apărea la nivelul unui client din această industrie, precum și flexibilitatea echipei noastre în relația profesională, dar și personală, cu clientul, ne face să fim preferați ca și consultanți de către companiile active în domeniu”, declară Ana-Maria Baciu.

Din dorința de a răspunde nevoilor și așteptărilor clienților săi, NNDKP a structurat în cadrul firmei o practică distinctă dedicată domeniului Healthcare & Pharma, formată în prezent din patru avocați specializați în aspectele de reglementare specifice acestui domeniu. Coordonatorul acestei arii este avocatul Ana-Maria Baciu, Partener NNDKP.

Alături de nucleul de bază al practicii de Healtcare & Pharma lucrează alți 20 de profesioniști, consilieri în domeniul brevetelor, chimiști, precum și avocați din practicile de litigii, M&A, concurență, protecția datelor cu caracter personal, achiziții publice, dar și consultanți fiscali – fiecare cu o experiență bogată și ani buni petrecuți în asistarea clienților din industria de farmaceutice și sănătate, adăugând valoare asistenței oferită de NNDKP și subliniind încă o dată forța și flexibilitatea abordării integrate legal & tax propusă de aceasta.

”Deși considerăm că practica noastre de Healthcare & Pharma a ajuns la un grad de maturitate care îi permite să preia și să administreze mandate de orice natură și orice grad de complexitate, cred că schimbările inevitabile în domeniu și dinamica problemelor cu care se confruntă industria în prezent în România ne va face să avem in 2019 încă un an de creștere. Ne propunem să fim alături de clienții noștri la fel ca și până acum, astfel încât activitatea lor să nu fie afectată de schimbările inevitabile în legislație și practica autorităților, și să poată face ce știu mai bine – să ajute la creșterea calității vieții pacienților români”, subliniază Partenerul NNDKP.



Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.



O industrie aflată în vizorul Consiliului Concurenței


Sectorul farmaceutic este unul dintre zonele esențiale ale economiei aflate în atenția Consiliului Concurenței, autoritatea statului fiind foarte activă în acest domeniu.

Anul 2018 a fost unul foarte agitat din acest punct de vedere, Consiliul Concurenței împărțind sancțiuni și declașând o  analiză privind modul în care se realizează producţia şi comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare, ce ar putea genera noi investigații.

Mai mult, autoritatea de concurenţă are în derulare și două investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă.

 În plus față de investigațiile având ca obiect abuzul de poziție dominantă, conform unui comunicat din iulie 2018, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere între unele companii producătoare şi deținătoare ale autorizațiilor de punere pe piață a imunoglobulinelor normale umane. Investigația vizează, conform comunicatului, un posibil comportament anticoncurențial ce constă în adoptarea unei strategii coordonate între aceste firme, prin limitarea şi întreruperea aprovizionării pieței românești cu imunoglobulină umană normală, de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback şi obținerii unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, ameliorării marjelor de profit.

„De la investigația sectorială derulată în perioada 2013-2017, finalizată cu Raportul privind investigația utilă pentru cunoașterea sectorului farmaceutic din România, publicat pe site-ul autorității, până la investigațiile care s-au concentrat pe anumite companii / comportamente, autoritatea de concurență a arătat în mod constant interesul substanțial pentru această industrie. Am avut și avem în derulare o serie de proiecte în acest sector, de la asistență în investigații până la diverse aspecte de conformare cu regulile de concurență. Față de stadiul și de conținutul acestora, marea majoritate a acestora sunt confidențiale, însă putem oferi un exemplu de proiect finalizat și public, în care am obținut și un rezultat favorabil – asistența și reprezentarea în investigația Consiliului Concurenței pe piața distribuției de produse farmaceutice din România, având ca obiect posibila încălcare a Legii Concurentei de către membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR), cu privire la care, în anul 2012, Plenul Consiliului Concurenței a respins propunerile de constatare a unei încălcări și de sancționare a unor companii, printre care și clientul nostru, pe baza apărărilor din observațiile la raportul de investigație depuse în scris și susținute în cadrul audierilor de către companiile investigate”, menționează avocatul NNDKP.

Nu doar Consiliul Concurenței are în vizor, jucătorii din industria farma, Ministerul Sănătății și autoritățile fiscale (ANAF / Antifraudă) demarând, la rândul lor, acţiuni de control comune la societăţile private care furnizează servicii medicale pe bază de abonament. Este posibil ca toate aceste acțiuni să aibă o serie de consecințe în 2019 și să vedem acțiuni tematice orientate asupra jucătorilor din industrie. Avocații așteaptă să vadă cum se vor concretiza efectiv și care vor fi rezultatele acestor demersuri ale autorităților fiscale.
 
Multe fuziuni și achiziții

Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul dinamic din punct de vedere al tranzacțiilor/ restructurărilor în sectorul pharma, medical & biotehnologie (PMB). Pe fondul acestei dinamici, echipa NNDKP a derulat mai multe mandate complexe.

Printre aceste dosare importante trebuie nominalizată asistența acordată unei societăți multinaționale din domeniul farma în implementarea la nivel local a vânzării diviziei de women’s health realizată la nivel global, dar și asistența acordată unei societăți multinaționale din domeniul farma în restructurarea activității de fabricare și distribuție a medicamentelor în vederea consolidării activității din România.

Un alt mandat complex a vizat asistența acordată unei societăți farmaceutice din UE activă în domeniul medicamentelor de nișă în restructurarea prezenței în România în vederea consolidării și extinderea activității în România.

“Preconizăm că și în anul 2019 tranzacțiile de tip M&A din domeniu se vor bucura de aceeași efervescență date fiind medicamentele de tip „blockbuster” protejate prin brevete, concurența pe segmentul de produse generice, continua cercetare pentru următoarea generație de medicamente de prima clasă. De asemenea, inclusiv reformele fiscale din anumite jurisdicții vor determina menținerea la un nivel ridicat al tranzacțiilor de tip M&A din domeniu. În 2018, au fost numeroare proiecte în care am cooperat cu avocați specializați din alte jurisdicții. Natura acestui tip de activitate impune de multe ori colaborarea cu alte jurisdicții. Vorbim aici atât de proiecte din domeniul M&A, cât și proiecte de compliance pur. Marea majoritate a clienților noștri în acest domeniu este reprezentată de companii multinaționale, cu prezență mai dinamică sau mai puțin dinamică pe piața locală. Toți însă se bucură în mod egal de atenția noastră”, a conchis Partenerul NNDKP.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1653 / 1668
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2024 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2024, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
NNDKP promovează 14 avocați în 2024 și consolidează șase arii de practică ale firmei
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2024 | Filip & Company, Wolf Theiss și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
Filip & Company a asistat ROCA Industry în procesul de majorare a capitalului social cu o valoare de 71,7 milioane RON și de transfer al acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
VF Insolvență finalizează transferul de afacere în reorganizarea judiciară a UCM Reșița către Hidroelectrica
Gabriel Resources a pierdut arbitrajul cu statul român pentru proiectul aurifer Roșia Montană, cu pretenții de cca. 6,7 mld. usd | Arbitrul Horacio A. Grigera Naón a opinat separat, în favoarea reclamanților care l-au nominalizat. România a plătit avocaților săi tarife orare cuprinse între 137 și 139 euro ̸ oră, iar Gabriel Resources a cuantificat costuri de 56,5 mil. $ cu avocații săi americani și români. Reclamanții ar ataca decizia, dar au, oare, bani pentru o nouă acțiune?
Reff & Asociații și Deloitte România au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...