
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
11 Iulie 2025
Ștefania EnacheDe vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: ” Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
![]() |
Liana nu s-a îndreptat întâmplător către Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. A simțit dintotdeauna că este varianta care i se potrivește cel mai bine, fiind fascinată de mică de arta dezbaterii, de căutarea argumentelor și de puterea de a-și susține punctul de vedere. „Deși am luat în considerare și alte opțiuni, precum Literele sau chiar cariere în domeniul științelor exacte, decizia finală de a urma Dreptul am luat-o cu ușurință. Dintre toate domeniile care mă fascinează, Dreptul este cel în care simt că pot aduce o contribuție reală și semnificativă, idealul de dreptate și justiție fiind o sursă profundă de inspirație pentru mine. Astfel, pregătirea serioasă pentru admiterea la facultate a început în clasa a unsprezecea, concentrându-mă pe gramatică, și a continuat în clasa a douăsprezecea, cu accent pe economie”, povestește interlocutoarea BizLawyer.
A fost admisă la facultate în anul 2022, punctajul obținut la concursul de admitere (85 de puncte) plasând-o pe locul cinci în topul candidaților. Acest rezultat a reprezentat o încununare a unui efort susținut și a unei dedicări neîntrerupte. „Pentru mine, acest rezultat deschide orizonturi pentru noi provocări. Consider că un rezultat remarcabil ar trebui să fie întotdeauna un imbold de a aspira spre noi înălțimi, de a ne depăși limitele și de a transforma fiecare succes într-o treaptă spre realizări și mai mari. Este chemarea de a ne ridica la noi standarde, de a explora și a ne îmbrățișa potențialul nemărginit”, subliniază tânăra.
Odată depășit hopul admiterii, a început adevărata cursă, viața de student fiind o etapă care vine cu multe provocări în viața unui tânăr. Trecerea de la statutul de elev la cel de student reprezintă un moment dificil, necesitând mult efort pentru o adaptare cât mai bună.
Pentru Liana, perioada liceului a fost una deosebită, însemnând descoperire și autodescoperire continuă. A fost o perioadă în care a încercat să asimileze cât mai multă informație, să își cultive pasiunile, începând totodată să-și creionez drumul în viață. „Am absolvit Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad, într-o clasă de profil real, specializarea Științe ale naturii, bilingv engleză. Sunt profund recunoscătoare pentru educația primită, care, prin îndrumarea părinților și a profesorilor, m-a ajutat să mă dezvolt pe multiple planuri. Deși Dreptul se deosebește profund de materiile studiate în liceu, cred cu tărie că fiecare disciplină contribuie la modelarea raționamentului unui jurist. Analiza matematică, care mi-a fost foarte dragă, mi-a ordonat gândirea; orele de literatură m-au învățat arta interpretării textelor, iar geografia și istoria au întemeiat fundamentele culturii generale esențiale. Dintotdeauna, limba franceză mi-a fost o pasiune profundă. Am avut privilegiul de a participa la etapa națională a olimpiadei, în clasa a IX-a obținând premiul al doilea, iar în clasa a XII-a mențiune. Am avut șansa de a-mi cultiva această pasiune și prin implicarea în trupa de teatru francofonă a liceului, urcând pe scenele unor frumoase orașe din Franța, precum Lyon sau Grenoble. Această experiență a fost un vis împlinit, iar dragostea mea pentru limba franceză s-a continuat prin înscrierea la Colegiul juridic franco-român de studii europene”, arată tânăra.
----------------------------------------------------------------
Citește și


---------------------------------------------------------------
Mărturisește că prima sesiune a luat-o prin surprindere, din cauza volumului colosal de materie ce trebuia învățată. „ În perioadele stresante cred că e foarte important să ne stabilim obiective precise, să ne detașăm de haosul din jur și să ne adunăm energia și gândurile, transformându-le într-un fir clar ce ne conduce spre reușită. Deși am întâmpinat dificultăți la început, mi-am organizat un program riguros pe care l-am urmat cu disciplină, iar rezultatele au fost mulțumitoare, deși mereu e loc pentru mai bine. Primul an l-am terminat cu media 9,50, iar al doilea cu media 9,66. Astfel, nivelul de dificultate crește necontenit, iar capacitatea de adaptare devine fundamentală”, precizează studenta.
Începutul vieții studențești a marcat o etapă importantă în viața tinerei, implicând desprinderea de acasă și mutarea la București, un oraș despre care spune că promite infinite oportunități profesionale și culturale. „Însă orice zbor începe cu un salt nesigur. Tranziția de la liceu la facultate a venit ca o furtună – bruscă, intensă. În fața ei, m-am simțit uneori copleșită de dorul de casă, de privirile calde ale părinților, de locurile care îmi dădeau siguranță. Dar am înțeles că doar prin despărțiri putem crește, că orice sfârșit este, de fapt, începutul unui nou drum. Și când aripile îți cresc, e timpul să zbori, altfel, la ce bun să le ai? Facultatea vine cu provocări însemnate, acumularea de informație fiind mult mai intensă decât în liceu, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”, nuanțează Liana.
Experiențele trăite până acum o fac pe interlocutoarea BizLawyer să puncteze că ar încuraja pe oricine visează să pășească în lumea Dreptului să aibă încredere că, prin muncă asiduă și dedicare, orice vis poate deveni realitate. „De asemenea, satisfacția de la final este pe măsura eforturilor depuse. De aceea, aș sfătui un potențial candidat la admitere să înceapă pregătirea serioasă din timp, să nu se lase descurajat de dificultăți și să nu neglijeze nevoia de timp liber; consider că găsirea unui echilibru este absolut necesară pentru a putea da randament o perioadă îndelungată”, transmite tânăra.
----------------------------------------------------------------
Citește și


----------------------------------------------------------------
Ia în calcul posibilitatea de a-și continua studiile în străinătate
Chiar dacă mai are până la susținerea examenului de licență, Liana se gândește deja la ce va face după. Una dintre posibilități este aceea de a-și continua studiile în afara țării, Franța fiind în mintea sa ca destinație deosebită. Atracția pentru această țară nu vine doar din fascinația culturală, ci și din oportunitățile academice valoroase deschise de Colegiul francez.
În ceea ce privește materiile studiate până acum, Liana Ștefana Bonca a descoperit că are o afinitate pentru pentru Dreptul administrativ și financiar public, fiind profund interesată de funcționarea activităților administrative ale statului și de interacțiunea dintre administrația publică și cetățeni. În același timp, Dreptul penal îi stârnește o pasiune aparte, datorită misiunii sale de a ocroti valorile sociale și de a preveni și sancționa comportamentul infracțional. Drintre materiile studiate la Colegiu, nominalizează Dreptul Uniunii Europene despre care punctează că este deosebit de important și necesar indiferent de cariera îmbrățișată de student.
Analizând etapele trăite până acum ca student, tânăra este de părere că programa de învățământ ar putea să includă un curs dedicat dezvoltării abilității de a vorbi în public. „Astfel, la aceste cursuri ar putea fi organizate dezbateri și exerciții de argumentare pentru a ajuta studenții să își perfecționeze tehnicile oratorice. În plus, cred că ar fi crucial ca studenții să învețe încă de pe băncile facultății cum să redacteze documente legale relevante, pregătindu-i astfel pentru provocările reale din practică”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
Din punctul său de vedere, Facultatea de Drept oferă nenumărate avantaje. „Pe lângă deschiderea către multiple cariere juridice și oportunitățile de a pătrunde în lumea diplomației, ceea ce ne învață cu adevărat facultatea este cum să raționăm. Studiul Dreptului dezvoltă abilități critice de gândire, argumentare și analiză, competențe esențiale și valoroase în orice domeniu profesional. Consider că un absolvent de Drept poate găsi cu ușurință oportunități pe piața muncii, datorită cererii constante de profesioniști în acest domeniu, atât în sectorul privat, cât și în cel public. Totuși, o provocare majoră ar fi competitivitatea accentuată, mai ales în orașele mari. Cu toate acestea, o pregătire solidă, experiența practică dobândită prin stagii și construirea unei rețele profesionale puternice pot constitui cheia pentru a facilita integrarea unui proaspăt absolvent”, încheie Liana.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2 / 2035 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...