ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”

22 Aprilie 2024   |   Ștefania Enache

Trecerea de la statutul de licean la cel de student a reprezentat un pas important, iar Alexia subliniază că viața de student este, cu siguranță, diferitǎ fațǎ de așteptările sale, dar într-un mod pozitiv.

 
 
Alexia Rizoiu este unul dintre studenții Facultății de Drept din cadrul Universității din București care beneficiază de bursă de merit. La admiterea din 2022, tânăra a obținut 85 de puncte, rezultat care a poziționat-o în elita celor care au intrat în rândul studenților în anul respectiv. Ulterior, performanța a fost confirmată și pe parcursul celor trei sesiuni de examene pe care le-a susținut până acum, anul I de studiu fiind finalizat cu media 9,57, iar prima sesiune din anul al II-lea aducând o medie de 9,66.  „Prima sesiune a reprezentat un prim moment în care am realizat cât de solicitant va fi drumul către o carierǎ juridicǎ prosperǎ”, mărturisește Alexia.

Dorința de a înțelege mai bine și de a contribui la funcționarea sistemului judiciar din România a fost cea care a împins-o pe Alexia Rizoiu către Drept. „În plus, mi se păreau fascinante complexitatea şi impactul legii, ca ansamblu, în viața noastră de zi cu zi. Ca orice adolescent care își dorea sǎ ia decizia potrivitǎ, m-am gândit la diferite cǎi academice şi profesionale, dar am ajuns la concluzia cǎ drumul acesta este cel mai potrivit pentru mine, având în vedere interesul şi curiozitatea pe care le manifestam încă de pe atunci cu privire la acest domeniu. Astfel, am început sǎ mă pregătesc serios odată cu începerea clasei a 12-a”, povestește interlocutoarea BizLawyer.


Succesul de la admitere trebuie confirmat prin noi rezultate

Rezultatul obținut la examenul de admitere a făcut-o fericită, dar în același timp a și responsabilizat-o foarte mult. „Atingerea acestui rezultat a însemnat o validare a muncii şi a dedicării mele din perioada pregătirii pentru examen. A fost confirmarea faptului cǎ perseverența şi sacrificiile pe care le-am făcut în vederea admiterii au dat în sfârșit roade. Acest rezultat a contat pentru a mă menține motivatǎ sǎ obțin rezultate la fel de bune la examenele care au urmat şi care vor mai urma, dar şi pentru a nu pierde nicio secundǎ din vedere obiectivul la care aspir: succesul profesional”, susține studenta.
Până la venirea în București, pentru a începe cursurile Facultății de Drept, Alexia a locuit în Pitești, acolo unde a învățat la Colegiul Național „Alexandru Odobescu”. „Perioada liceului reprezintă una specialǎ din viața mea, pentru cǎ, privind retrospectiv, realizez cât de mult şi-au pus aceşti ani amprenta asupra dezvoltării mele profesionale şi personale. Am avut norocul sǎ cunosc oameni speciali şi sǎ leg prietenii strânse, care cu siguranță vor rezista în timp. În plus, de cadrele didactice care m-au format şi care m-au pregătit pe parcursul celor patru ani de liceu, îmi voi aduce aminte, cu siguranță, toatǎ viața, datoritǎ faptului cǎ sunt, într-adevăr niște pedagogi desăvârșiți. Mi-am dorit sǎ particip la cât mai multe activități extracurriculare, dar cu siguranță cea care îmi va rămâne în suflet este organizarea balului bobocilor, perioadǎ care m-a ajutat foarte mult în vederea dezvoltării abilitaților mele de persuasiune, de identificare rapidǎ a unei soluții pentru o situație dificilǎ şi de muncǎ în echipǎ”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

Trecerea de la statutul de licean la cel de student a reprezentat un pas important, iar Alexia subliniază că viața de student este, cu siguranță, diferitǎ fațǎ de așteptările sale, dar într-un mod pozitiv. „Am reușit sǎ creez prietenii cu mulți dintre colegii mei; bineînțeles a ajutat foarte mult şi faptul cǎ avem centrul de interes comun. Astfel, am găsit în ei o sursǎ de ajutor şi colaborare. Odată cu începerea vieții de student, am început sǎ explorez orașul București şi toate locurile inedite pe care le are acesta de oferit: parcuri, muzee, restaurante etc. Am simțit cǎ trecerea de la liceu la facultate a fost un pas necesar şi natural în drumul meu către maturizare şi independențǎ. Totuși, acomodarea cu mediul academic a fost mai ușoară decât mi-am închipuit, lucru care se datorează şi mediului prietenos pe care îl oferă Facultatea de Drept din cadrul Universității din București”, povestește tânăra.

Faptul că se bucură de toată susținerea părinților săi reprezintă un mare ajutor pentru ea, viața de student în București, dar și în orice alt centru universitar implicand o serie de eforturi. „Din punctul de vedere al costurilor aferente, mă simt foarte norocoasă, pentru că părinții mei m-au susținut întotdeauna necondiționat şi au făcut toate sacrificiile necesare evoluției mele. Astfel, nu am simțit niciodată greutatea, din punctul acesta de vedere. Nu provin dintr-o familie cu posibilități materiale ridicate, dar provin dintr-una care a crezut constant în potențialul meu, valorificându-l pe cât de mult posibil. Am în plan, ca în următoarea perioada, să aplic la mai multe internshipuri ca să pot contribui la costurile necesare alături de părinții mei, în momentul acesta contribuind doar cu bursa de merit. Raportându-mă la adjectivul „grea” prin prisma termenului „solicitantă”, menționez că este destul de epuizantă, mai ales în domeniul ales, dar cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. În plus, satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”, comentează tânăra.

Principalul sfat pe care îl are pentru orice tânăr care se pregătește să susțină concursul de admitere la Drept este sǎ fie consecvent, sǎ se dedice pregătirii sale şi sǎ nu neglijeze nicio disciplinǎ dintre cele trei la care se va susține examenul. „În al doilea rând, l-aş sfătui sǎ fie echilibrat, sǎ ofere o importanțǎ sporitǎ programului de odihnǎ, unei alimentații sănătoase, dar, totodată, sǎ nu uite cǎ ultimul an de liceu este special şi meritǎ sǎ fie trăit pe deplin, cǎci va crea momente care vor rămâne întipărite în amintirea sa pentru tot restul vieții. Toatǎ aceastǎ experiență poate fi copleșitoare, dar disciplina şi organizarea reprezintă cheia atingerii succesului”, punctează interlocutoarea BizLawyer.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Cât mai multe stagii de practică

Alexia nu a avut până acum posibilitatea de a simți care este atmosfera de lucru într-o firmă de avocatură, dar vrea să descopere lucrul acesta, așa că a aplicat pentru un stagiu de practică. „În plus, tot de curând am aplicat şi pentru un internship remunerat în cadrul unei societăți de avocaturǎ. Așadar, îmi doresc ca următoarea etapǎ din pregătirea mea sǎ se desfășoare în cadrul unei asemenea firme”, completează interlocutoarea BizLawyer.

Tânăra nu a luat încă o decizie legată de profesia juridică spre care se va îndrepta după absolvire, dar știe cu certitudine că unul dintre pașii imediat următori finalizării programului de licență va fi înscrierea la un program de master. „Momentan, nu m-am decis asupra unei opțiuni, dar din ceea ce am descoperit, mi s-ar părea interesantǎ efectuarea unor studii masterale în domeniul Dreptului Familiei. În acest moment, mă simt atrasǎ de Dreptul Civil, chiar dacǎ este una dintre cele mai complexe sfere ale dreptului, cred cǎ este ramura în care mi-ar face o plăcere enormǎ sǎ profesez şi cu privire la care sǎ cercetez, din scoarță în scoarță, orice speță; mă fascinează diversitatea şi flexibilitatea acestui domeniu. Cu toate acestea, abia aștept sǎ descopăr mai mult din ceea ce are de oferit şi Dreptul Penal, fiindcă am finalizat doar un semestru de studiu al acestei ramuri, care, pot sǎ admit cu mâna pe inimǎ, cǎ a reușit sǎ îmi stârnească interesul. În acest moment, după finalizarea studiilor de licență, îmi doresc sǎ urmez cursurile din cadrul Institutului Național al Magistraturii. Totuși, îmi păstrez deschise opțiunile şi către alte profesii, cum ar fi cea de avocat. Astfel, îmi propun sǎ explorez cât mai multe domenii prin intermediul stagiilor de practicǎ, al internshipurilor şi sǎ profit de oportunitățile care se vor ivi pe tot parcursul facultății pentru a lua decizia potrivitǎ”, arată Alexia.

În prezent, cursul care o atrage cel mai mult este cel de Drept Civil. „Chiar dacǎ în anul al II-lea se studiază „înfricoșătoarele” Drepturi Reale şi Obligații, am avut norocul de a o avea drept profesor pe doamna asist. univ. dr. Laura Toma-Dǎuceanu, care a reușit sǎ ne ajute sǎ ne înfrângem temerile legate de aceste douǎ materii dificile. Cursurile dumneaei reușesc, de fiecare datǎ, sǎ atragă un număr impresionant de studenți, datoritǎ dialogului constant pe care îl păstrează cu noi, a explicațiilor clare şi a activităților interactive”, apreciază studenta.

Se consideră norocoasă să facă parte din colectivul de studenți al Facultății de Drept din cadrul Universității din București, datoritǎ profesioniștilor remarcabili pe care îi are ca dascăli. „Aceștia nu ne sunt doar mentori academici, ci şi ghizi în viitoarea noastră carierǎ, oferindu-ne cu fiecare ocazie sfaturi şi îndrumare cu privire la oportunitățile din domeniul juridic. Unul dintre profesorii care şi-au pus cel mai mult amprenta asupra mea este doamna asist. univ. dr. Stela Stoicescu. Îmi aduc aminte unul dintre lucrurile pe care le-a spus la prima orǎ de seminar: „Scopul meu principal este sǎ vedeți dincolo de dificultatea dreptului civil şi sǎ îl îndrǎgiți cel puțin la fel de mult ca mine.”. Şi aşa a fost; ne-a făcut sǎ vedem în dreptul civil o provocare care sǎ ne stârnească din ce în ce mai mut. De asemenea, tot parcursul academic şi profesional al doamnei Stoicescu este unul demn de admirat, presărat cu multǎ muncǎ şi dedicare.”, mai spune interlocutoarea BizLawyer.

Experiența sa de până acum i-a arătat că, indiferent de profesor, cursurile la care se înregistrează cel mai mare număr de studenți sunt cele aferente materiilor la care se susțin examene de admitere în profesiile juridice. „Dreptul este un domeniu foarte vast, iar programa de învǎțǎmânt încearcǎ, pe cât posibil, sǎ includǎ cât mai multe dintre ramurile sale şi chiar materii din alte domenii (de ex. Management). Totuşi, cred cǎ adǎugarea unor materii opționale sau facultative care sǎ raspundǎ cerințelor pieței muncii şi dezvoltǎrii societǎții ar fi un prim pas excelent. Aceastǎ inițiativă s-a preluat deja de cǎtre facultatea noastră, implementându-se, la nivel masteral, Dreptul Noilor Tehnologii”, adaugă studenta.

În acest moment, studiul în străinătate nu este unul dintre obiectivele sale, dar dacă va apărea o oportunitate legatǎ de un program de master, de exemplu, nu va spune nu unei astfel de posibilități.

Din punctul său de vedere, plusurile urmării cursurilor Facultății de Drept  din cadrul Universității din București sunt mai numeroase decât minusurile acesteia. „Cred că este important de subliniat faptul că facultatea contribuie substanțial la dezvoltarea abilităților de gândire critică, analiză, rezolvare a problemelor și comunicare. De asemenea, este necesară observarea oportunităților multiple de carieră pentru care ne pregătește facultatea, varietatea activităților organizate (conferințe, procese simulate, vizite instituționale etc.) și cadrele didactice capabile să ne transforme în viitori juriști compleți. În ceea ce privesc minusurile (volumul mare de informație, programul încărcat), aș vrea să punctez că acestea sunt doar unele aparente, pentru că, atât timp cât pasiunea este la cârma procesului de dezvoltare, dezavantajele pot fi depășite cu ușurință. Chiar dacă multe persoane ar putea considera competiția acerbă ca fiind un minus, ea reprezintă, de fapt, una dintre cele mai puternice surse de motivație ale oricărui student la Drept”, explică tânăra.

În plus, un mare avantaj pentru absolvenți este acela că Dreptul oferă o varietate de profesii pe care aceștia le pot alege. „Sunt o mulțime de oportunități, dar ceea ce consider cu adevărat relevant în legătură cu ușurință sau greutatea cu care se poate integra un absolvent pe piața muncii este competența de care dă dovadă. De aceea, sunt de părere că un student la Drept ar trebui să își dedice majoritatea timpului formării sale profesionale. De asemenea, pe lângă dezvoltarea profesională, nu este de neglijat nici cea personală, care stă la baza oricărei profesii accesibile după terminarea studiilor. Așadar, cred că integrarea unui absolvent pe piața muncii este rezultatul pregătirii sale în vederea devenirii unui profesionist”, încheie Alexia Rizoiu.

                            Citește și
→   Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice

→   Mihai Adelin Lungu, 90 de puncte la examen și zece pe linie: Notele n-ar trebui să reprezinte un obiectiv în sine, ci mai degrabă o consecință a unei pregătiri serioase, constante, în care acumulezi noi cunoștințe, înveți să faci analogii, să raționezi și să aplici informația învățată în contexte practice. Rodul învățării nu e nota finală, ci bagajul intelectual acumulat, pe care va trebui să-l preiei ca atare și să-l perfecționezi în viața profesională

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 28 / 1724
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
  Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
  LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
  Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 mil. €. Avocații României se vor înfrunta cu Pinsent Masons şi Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov
  WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
  Alpiq a obținut anularea integrală a unei decizii fiscale cu obligații de plată de cca. 158 mil. €. Sebastian Guțiu, Manging Partner Schoenherr: ”Această victorie majoră confirmă faptul că utilizăm abordarea corectă”
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Daniela Bulacu, Head of Legal - Ringier România: “Viitorul este cel al dialogului la nivel de comunicate, fără implicarea orgoliilor personale. Cred că sunt necesare mai multe întâlniri profesionale unde putem să schimbăm opinii, să învățăm unii de la alții”
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
  Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
  Mușat & Asociații câștigă prestigiosul premiu “Romania Firm of the Year” la LMG Life Sciences Awards EMEA 2024 în Londra | Paul George Buta, Managing Partner: “O recunoaștere internațională a eforturilor întregii firme în mandate extrem de sofisticate din domeniul life sciences, care au implicat un număr semnificativ de avocați”
  LMG Life Sciences EMEA Awards 2024 | Adrian CHIRVASE, Partner în cadrul POPESCU & ASOCIAȚII, desemnat Avocatul Anului în White Collar Crime: ”Apreciez recunoașterea obținută și rămân implicat să susțin, la cele mai înalte standarde de excelență juridică, toate mandatele care ne sunt încredințate”
  Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...