ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice

12 Aprilie 2024   |   Ștefania Enache

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice

 
 
Decizia Dianei Maria Gogoașă de a opta pentru admiterea la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a fost una foarte atent cântărită. Pe parcursul liceului, tânăra a analizat îndelung posibilele variante pe care le avea după examenul maturității și a ajuns la concluzia că o carieră în domeniul juridic s-ar potrivi foarte bine abilităților sale. „Am luat această hotărâre, ținând cont de faptul că sunt o fire echilibrată, înclinată către rezolvarea problemelor și dornică de cunoaștere”, mărturisește Diana.

Odată stabilit acest obiectiv, a urmat o perioadă intensă de pregătire, care s-a desfășurat pe parcursul ultimilor doi ani de liceu. Iar rezultatele efortului depus s-a văzut la admitere, Diana Maria Gogoașă obținând cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021. „Am susținut admiterea la Facultatea de Drept, Universitatea din București, în anul 2021 și am realizat performanța de a intra prima, cu 88 de puncte. La momentul afișării rezultatelor am fost cuprinsă de o bucurie imensă, pe de o parte pentru că am reușit să fiu admisă la facultatea pe care doream să o urmez, iar pe de altă parte pentru că am intrat chiar prima. Ulterior, am simțit că rezultatul acesta a fost precum o încoronare a muncii constante depuse în ultimul an în vederea unei reușite la examenul de admitere. Această realizare pentru mine a fost o confirmare că am optat pentru domeniul potrivit și m-a motivat să depun în continuare efort pentru a avea rezultate academice cât mai bune”, precizează interlocutoarea BizLawyer.


Experiențele trăite până acum îi permit să ofere și câteva sfaturi celor care sunt la liceu și iau în calcul o eventuală admitere la Drept. „În vederea admiterii, sugerez ca pregătirea să înceapă din timp, pentru a putea asimila întregul volum de informații necesare pentru acest examen. Totodată, un studiu constant și temeinic este foarte important, deoarece permite asimilarea cunoștințelor astfel încât, la momentul examenului, să fie complet sedimentate. În acest fel, candidații își vor putea controla mai bine emoțiile și vor avea încredere deplină în propriile forțe în ziua respectivă. Ținând cont de faptul că am trecut și eu prin această experiență și știu cât de dificil este să dai un examen de o asemenea anvergură, am vrut să le vin în ajutor tuturor celor care vor să susțină admiterea la Facultatea de Drept și la Academia de Poliție. Astfel, alături de colegele mele, Roxana Tudorescu și Maria Copilău, am lansat un material foarte util în vederea pregătirii la Limba română, și anume „Sinteze de vocabular și teste-grilă”, aflat la Editura Universul Juridic”, detaliază tânăra.
Prima sesiune a fost de neuitat!

Diana este absolventa unui liceu de top din București, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, acolo unde a urmat un profil uman, specializarea Științe sociale. „Pe parcursul liceului am avut parte de profesori excelenți, ce au asigurat un cadru educațional de înaltă calitate. De asemenea, am avut șansa să întâlnesc persoane minunate cu care am legat prietenii strânse. În plus, am avut oportunitatea să mă dezvolt prin intermediul diverselor activități extracurriculare organizate, precum departamentul de muzică, revista liceului și clubul de dezbateri. A fost o perioadă foarte frumoasă!”, subliniază tânăra.

Încheierea acestei etape și trecerea la facultate au surprins-o, dar i-au stârnit și interesul pentru noi oportunități de dezvoltare. Diana a realizat din start că perioada studenției este diferită, dar și extrem de ofertantă. „Mediul formal, perioadele lungi de studiu, volumul de informații, diversele modalități de examinare sunt doar câteva deosebiri dintre aceste două etape ale vieții. Dar, deși durează să te acomodezi cu cerințele impuse de cadrul universitar, tranziția este lină dacă depui efortul necesar”, explică studenta.

Privind în urmă, la debutul său în studenție, Diana afirmă că „prima sesiune a fost, mai mult ca sigur, de neuitat”. „Am subestimat la început diferența dintre cantitatea de materie pe care o aveam de învățat la liceu și cea de la facultate, în pofida faptului că am fost „avertizată” de studenții din anii mai mari că o să fie dificil. Cu toate acestea, studiul sistematic din timpul semestrului m-a ajutat foarte mult și s-a reflectat în notele obținute. Despre sesiunile care au urmat, pot spune că unele au avut un grad de dificultate mai ridicat, pentru că, odată baza juridică formată, trebuie trecut la studiul materiilor de specialitate, materii ce implică o analiză profundă pentru a putea fi însușite”, apreciază tânăra.

Vrea să urmeze cursurile Institutului Național al Magistraturii

Până în acest moment, Diana nu a reușit să-și formeze o imagine completă asupra atmosferei dintr-o firmă de avocatură. Datorită participării în cadrul unor concursuri de procese simulate, a avut oportunitatea de a vizita câteva case de avocatură, dar nu a simțit încă „pe viu” atmosfera de lucru dintr-o astfel de structură.

Se concentrează, deocamdată, pe pregătirea sa academică, plănuind ca după licență să urmeze un program de master. „Anul acesta voi finaliza studiile de licență din cadrul Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene și îmi doresc să urmez masterul oferit de această instituție de învățământ. După susținerea examenului de licență, mă voi îndrepta și către un master oferit de Facultatea de Drept, Universitatea din București, dar momentan nu m-am hotărât asupra programului de master, pentru că mă interesează deopotrivă dreptul privat și cel public”, arată tânăra.

Își dorește ca, după ce va absolvi Facultatea de Drept, să urmeze cursurile Institutului Național al Magistraturii. „De asemenea, îmi doresc fără îndoială să mă îndrept către o carieră în învățământul universitar”, mai spune interlocutoarea BizLawyer.

Nu este tentată de posibilitatea de a urma o formă de învățământ în afara țării, având deja oportunitatea să studieze domeniul juridic într-un sistem străin de învățământ, și anume cel francez, prin intermediul Colegiului Juridic Franco-Român, unde cursurile și seminarele se desfășoară exclusiv în limba franceză, conform metodologiei specifice.

De altfel, Diana este de părere că viața de student este grea oriunde, nu numai în România, atât timp cât urmezi o facultate serioasă. „Însă, indiferent de dificultatea studiilor urmate, viața de student poate fi extraordinară prin prisma oportunităților oferite și a oamenilor întâlniți. În cadrul Facultății de Drept am avut onoarea să studiez sub îndrumarea unor mari specialiști ai Dreptului român. Admir și respect toți profesorii cu care am colaborat atât la cursuri, cât și la seminare, deoarece ne-au învățat, pe lângă teorie, aspecte practice ale materiilor, ne-au acordat îndrumare cu privire la diversele profesii juridice și ne-au oferit sfaturi prețioase în ceea ce privește cariera. Fiecare dintre ei reprezintă un model pentru mine, din punctul de vedere al parcursului profesional”, completează tânăra.

Cursul care o atrage cel mai mult în acest moment este Dreptul procesual penal. „După asimilarea substanței Dreptului penal, procedura mi-a oferit o viziune de ansamblu asupra unei întregi ramuri de drept și m-a ajutat să corelez teoria cu practica”, argumentează studenta.

În ceea ce privește schimbările pe care ar vrea să le vadă în sistemul de învățământ juridic, Diana amintește faptul că pentru cei care au intrat în ciclul universitar în anul 2023, planul de învățământ a suferit diverse modificări: s-au adăugat diverse materii opționale, s-au schimbat ordinea și durata perioadei în care erau abordate materiile etc. „Calitatea actului educațional se va îmbunătăți în urma acestor transformări, dar pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică (60, respectiv 90 de ore pe an nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice)”, comentează interlocutoarea BizLawyer.

În opinia sa, cel mai mare avantaj datorat faptului că urmează Facultatea de Drept din cadrul Universității din București este pregătirea excepțională oferită de profesorii acestei instituții, care sunt în același timp cunoscuți profesioniști ai dreptului. Un alt avantaj este severitatea sesiunilor de examinare, care îi motivează pe studenți să învețe temeinic. „Dezavantajele provin într-un fel din calități. Faptul că avem de susținut câte 5-6 examene dificile în fiecare sesiune poate fi obositor și există riscul de a rămâne în urma la o materie sau două ori de a nu putea cuprinde toate informațiile perfect până la examen”, consideră studenta.

Referitor la integrarea absolvenților de Drept pe piața muncii, interlocutoarea BizLawyer crede că lucrul acesta depinde de fiecare persoană în parte. „Atâta timp cât un student a depus un efort constant pe parcursul ciclului universitar în vederea pregătirii pentru examene și are o conduită corespunzătoare profesiei pe care și-o dorește, sunt convinsă că va reuși să aibă o carieră de succes”, transmite Diana Maria Gogoașă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 41 / 1724
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
  Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
  LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
  Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 mil. €. Avocații României se vor înfrunta cu Pinsent Masons şi Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov
  WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
  Alpiq a obținut anularea integrală a unei decizii fiscale cu obligații de plată de cca. 158 mil. €. Sebastian Guțiu, Manging Partner Schoenherr: ”Această victorie majoră confirmă faptul că utilizăm abordarea corectă”
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Daniela Bulacu, Head of Legal - Ringier România: “Viitorul este cel al dialogului la nivel de comunicate, fără implicarea orgoliilor personale. Cred că sunt necesare mai multe întâlniri profesionale unde putem să schimbăm opinii, să învățăm unii de la alții”
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
  Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
  Mușat & Asociații câștigă prestigiosul premiu “Romania Firm of the Year” la LMG Life Sciences Awards EMEA 2024 în Londra | Paul George Buta, Managing Partner: “O recunoaștere internațională a eforturilor întregii firme în mandate extrem de sofisticate din domeniul life sciences, care au implicat un număr semnificativ de avocați”
  LMG Life Sciences EMEA Awards 2024 | Adrian CHIRVASE, Partner în cadrul POPESCU & ASOCIAȚII, desemnat Avocatul Anului în White Collar Crime: ”Apreciez recunoașterea obținută și rămân implicat să susțin, la cele mai înalte standarde de excelență juridică, toate mandatele care ne sunt încredințate”
  Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...