
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
12 Aprilie 2024
Ștefania EnacheCele mai importante mandate de fuziuni și achiziții, aflate în derulare, vizează industria auto, segmentul healthcare și lanțuri distribuție.
![]() |
Instabilitatea geo-politică va genera, în continuare, provocări pe piața locală de fuziuni și achiziții. Totodată, vor exista influențe ca urmare a faptului că suntem într-un an electoral, cu alegeri atât la nivel național, cât și european. De asemenea, previziunile referitoare la inflație, dar și instabilitatea legislativă vor avea impact și ar putea temporiza apetitul de investiții al unor jucători regionali/globali.
Avocații Mitel & Asociații apreciază că anul 2024 a debutat pe fondul unui optimism temperat, justificat în mare parte de evoluția bună a pieței locale din 2023, precum și de tranzacțiile care se regăseau în stadiu incipient la sfârșitul anului trecut și care își vor urma cursul în acest an.
Avocații Mitel & Asociații apreciază că anul 2024 a debutat pe fondul unui optimism temperat, justificat în mare parte de evoluția bună a pieței locale din 2023, precum și de tranzacțiile care se regăseau în stadiu incipient la sfârșitul anului trecut și care își vor urma cursul în acest an.
De altfel, după primul trimestru al anului în curs, se poate observa că interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt (atât fonduri de investiții/private equity, cât și investitori strategici), majoritatea acestora provenind din regiuni clasice pentru piața locală (Polonia, Spania, SUA, Germania). „Totuși, se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia (China sau Singapore), care își fac tot mai mult simțită prezența în România”, punctează Sorin Mitel, Senior Partner al firmei Mitel & Asociații.
La nivelul firmei de avocatură, portofoliul de clienți în materie de M&A este generat atât de mandatele directe primite din partea partenerilor tradiționali pe care avocații îi au, cât și de colaborări cu firme din străinătate.
În acest moment, Departamentul de M&A din cadrul Mitel & Asociații include zece colaboratori, avocați cu o vastă experiență în această arie de practică.
Cele mai multe mandate vizează industria auto, sănătatea și distribuția
Echipa de avocați din cadrul firmei Mitel & Asociații, dedicată practicii de M&A, este implicată într-un număr semnificativ de proiecte. Cele mai importante mandate de fuziuni și achiziții, aflate în derulare, vizează industria auto, segmentul healthcare și lanțuri distribuție.
Fiecare dintre aceste dosare implică echipe formate din trei până la zece avocați, coordonate de Sorin Mitel, Mădălina Mitel sau Șerban Suchea, parteneri în cadrul acestei arii de practică. Consultanții anticipează că tranzacțiile acestea vor fi finalizate în a doua jumătate a anului curent.
Firma de avocatură a lucrat, pe parcursul anului trecut, într-un număr de zece tranzacții de tip M&A, principalele mandate venind din domeniul medical (expansiunea locală a Grupului Medlife sau investițiile strategice ale fondului de tip mezzanine AMC Capital), domeniul securității și managementul riscului (intrarea grupului Avante în acționariatul NSSG România) sau energie. „Am acordat, de asemenea, asistență la vânzarea participației deținute de GED Eastern Fund II în Infopress, cea mai mare tipografie din Europa de sud-est, către compania olandeză Keesing Media Group. Anumite elemente ale tranzacțiilor nu au fost finalizate în întregime, astfel încât nu putem oferi detalii cu privire la ținte sau valoarea investițiilor”, menționează Sorin Mitel.
Pentru fiecare dintre aceste tranzacții, onorariile au fost negociate în mod flexibil pentru a răspunde cerințelor și particularităților fiecărui client/proiect.
Aspectele fiscale sunt în vizorul investitorilor
Atunci când este luată decizia de implicare într-o tranzacție, cumpărătorii (companii sau fonduri de investiții urmăresc) sunt atenți la mai multe aspecte relevante pentru ei. Aceste aspecte diferă în funcție de industria în care este realizată investiția, de structura afacerii, dar și de riscul pe care investitorul este dispus să și-l asume. Există însă o zonă către care se uită toți cu mare interes, și anume cea care vizează aspectele fiscale.
„Considerentele cheie diferă relativ semnificativ de la un proiect la altul, în funcție de domeniul de activitate al societății țintă, de natura tranzacției și de profilul (inclusiv apetitul de risc) al investitorului. Totuși, în majoritatea tranzacțiilor se poate remarca o importanță sporită acordată aspectelor fiscale”, subliniază coordonatorul Mitel & Asociații.
Avocatul mai spune faptul că nu există o „rețetă” fixă pentru clauzele unei tranzacții, iar importanța oricăror tipuri de clauze este relativă, în funcție de rolul fiecărei părți (investitor, vânzător etc). „Cu titlu de generalitate, se menține interesul părților pentru clauze tip MAC, pentru aspecte fiscale, limitarea răspunderii vânzătorilor/fondatorilor sau limitări convenționale ale termenelor de prescripție pentru răspundere”, nuanțează Sorin Mitel.
Analizând evoluția pe care piața de fuziuni și achiziții a avut-o la acest început de an, reprezentanții Mitel & Asociații sunt de părere că este de estimat apetitul investitorilor pentru 2024. „Totuși, credem că domeniul medical și IT & tehnologie vor păstra în continuare o pondere semnificativă în piața de M&A locală”, a conchis interlocutorul BizLawyer.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 301 / 1981 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...