ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Implementarea Directivei Red 3 privind susţinerea energiilor regenerabile, pe circuitul de avizare interministerială

11 Iulie 2025   |   Agerpres

Directiva Red 3 face referire la procedura de acordare a autorizaţiilor, planificarea, construcţia şi exploatarea centralelor producătoare de energie din surse regenerabile.

 
 
Proiectul legislativ de implementare a Directivei europene Red 3 privind susţinerea energiilor regenerabile se află pe circuitul de avizare interministerială, a declarat, vineri, secretarul de stat din Ministerul Energiei, Cristian Buşoi, la o conferinţă de specialitate.

"Suntem pe circuitul de avizare interministerial a actului legislativ de implementare a directivei europene privind susţinerea energiilor regenerabile, cu ţintele, obiectivele şi măsurile care trebuie luate pentru a atinge acest obiectiv", a precizat secretarul de stat.

Directiva Red 3 face referire la procedura de acordare a autorizaţiilor, planificarea, construcţia şi exploatarea centralelor producătoare de energie din surse regenerabile.


"România are nişte angajamente alături de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene şi acestea trebuie îndeplinite. Obiectivul strategic al UE este ca în 2050 să fim 'net zero' în ceea ce priveşte emisiile de CO2, Pactul Verde European (European Green Deal). Avem de redus emisiile de carbon până în 2050. Obiectivul până în 2030 este reducerea cu 55% şi legislaţia pe care trebuie să o implementăm. În mod special, nu putem atinge aceste obiective dacă nu investim masiv în regenerabile", a explicat Cristian Buşoi.

Potrivit acestuia, marile investiţii pe care le va face ţara noastră în perioada următoare în domeniul energetic sunt mai ales cele de susţinere a surselor regenerabile de producere de electricitate.

"Toate aceste mari proiecte sunt în principal susţinute, cofinanţate din fonduri europene. Sigur că sunt şi foarte multe investiţii private. Sunt fonduri de investiţii, companii internaţionale prezente în România care fac investiţii, dar multe dintre aceste obiective sunt cofinanţate din fonduri europene, din PNRR şi din fondul de modernizare", a spus secretarul de stat.

Acesta crede că marea provocare pentru sursele regenerabile, mai ales cele solare, este de a avea acces şi la surse de stocare, precum stocarea în baterii sau alte tipuri.

"Vorbim şi de alt tip de surse de regenerabile care poate fi stocat, dar în ceea ce priveşte mai ales sursele solare, avem nevoie de stocare de baterii şi din PNRR, şi din fondul de modernizare vor fi şi sunt disponibili bani europeni pentru a cofinanţa investiţii în stocare de electricitate, în general baterii", a menţionat reprezentantul Ministerului Energiei.

El susţine, totodată, că una dintre marile probleme pentru a implementa proiectele de care a amintit este capacitatea reţelei de transport sau de distribuţie de a absorbi noile cantităţi de electricitate care ar putea fi produse din sursele regenerabile.

"Vorbim de surse intermitente, care evident, vin cu o cantitate importantă de electricitate atunci când este soare, în cursul zilei, în cursul anotimpurilor însorite sau atunci când bate vântul, dar care au nevoie de upgrade-uri ale reţelelor pentru a putea fi absorbite. Şi aici sunt bani europeni pentru Transelectrica şi pentru operatorii de distribuţie pentru a-şi îmbunătăţi reţelele", a explicat Buşoi.

Acesta a mai arătat că, pe lângă PNRR, există fondul de modernizare, cu un buget iniţial estimat la aproape 10 miliarde de euro pe noile preţuri ale certificatelor de CO2.

"Estimarea noastră este că vom avea la dispoziţie, pentru decada 2020-2030, pentru sistemul energetic din România, din fondul de modernizare, în jur de 12-13 miliarde de euro. Această variaţie ţine de preţul certificatului de CO2, care apoi se transpune în banii care vor fi acordaţi ţărilor care beneficiază de fondul de modernizare. Şi aici sigur sunt mai multe instrumente. Avem în evaluare peste 600 de aplicaţii pentru fondul de modernizare, producţie de electricitate. Pentru instituţii publice şi primării avem deja 1.400 de contracte semnate sau în curs de semnare şi va fi un al doilea apel în această toamnă, spre sfârşitul toamnei, pentru restul de instituţii publice şi de primării, pentru asigurarea consumului propriu. Tot din fondul de modernizare avem investiţii foarte mari pentru Transelectrica şi reţelele de distribuţie, peste 1,5 miliarde", a mai afirmat secretarul de stat.

PRIAevents a organizat, vineri, Pria Renewable Energy Conference, o platformă de dezbateri despre renewable energy, eveniment dedicat reducerii emisiilor nete de dioxid de carbon zero.

La conferinţă au mai fost prezenţi, printre alţii, Liciniu Lupu, Founder & CEO Fabrica de Consultanţă, Laurenţiu Urluescu, preşedinte Consiliul Director Asociaţia Furnizorilor de Energie din România - AFEER, Mihai Macarie, secretar general al Centrului Român al Energiei şi Andrei Botiş, preşedinte Romanian Green Building Council.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 5483
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...