ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații și consilierii în proprietate intelectuală din România au avut un rol imporant în schimbarea denumirii cryptomonedei Libra, promovată de Facebook. Cum a reușit Simion & Baciu SCA să apere cu succes interesele băncii locale Libra Internet Bank

17 Februarie 2021   |   A.D.

Proiectul a fost coordonat de partenerele Andreea Bende și Ana-Maria Baciu, cu suportul lui Victor Pandrea, Asociat în cadrul practicii de proprietate intelectuală.

 
 
Libra Association, consorțiul creat de Facebook pentru a susține cryptomoneda Libra, a anunțat în luna decembrie că a decis să-și schimbe denumirea în Diem Association.Ulterior, asociația din care mai fac parte Andreessen Horowitz, Coinbase, Spotify, Lyft și Uber, a precizat că moneda virtuală Libra a fost redenumită Diem, iar portofelul virtual Calibra și-a schimbat denumirea în Novi.Puțini știu însă că în spatele acestei decizii au stat și avocații români angajați de Libra Internet Bank, o bancă din România orientată către nișa profesiunilor liberale. Simion & Baciu, firmă locală evidențiată de directoarele internaționale în domeniul proprietății intelectuale, a inițiat procedurile specifice pentru protejarea mărcii Libra, pregătind terenul chiar și pentr o acțiune în anularea mărcii UE combinate “LIBRA” din portofoliul Libra Association, pentru apărarea drepturilor exclusive deținute de banca românească asupra denumirii LIBRA în sectorul serviciilor financiare. Proiectul a fost coordonat de partenerele Andreea Bende și Ana-Maria Baciu, cu suportul lui Victor Pandrea, Junior Associate în cadrul practicii de proprietate intelectuală.


Potrivit informațiilor BizLawyer, Libra Internet Bank a aflat la finele anului trecut despre intenția Libra Association de a utiliza denumirea “LIBRA” pentru identificarea și promovarea unor servicii financiare din sfera tehnologiei blochain, pentru identificarea unei cryptomonede și pentru servicii adiacente. Libra Association este o organizație înființată în Elveția de către Facebook, cu rolul de a sprijini și dezvolta activitatea și eforturile derulate de aceasta din urmă în segmentul cryptocurrency.

”Libra Internet Bank a contractat la finele lunii noiembrie 2019 asistența noastră în legătură cu aspecte de dreptul proprietății intelectuale, vizând în special protejarea mărcii sale de portofoliu în afara granițelor țării și conturarea strategiei în conflictul ce se prefigura cu Libra Association, o entitate afiliată Facebook, care se pregătea de lansarea unor servicii financiare prin blockchain și cryptomonedă sub denumirea Libra”, a confirmat Ana-Maria Baciu, managing partner și una din fondatoarele firmei Simion & Baciu SCA, la solicitarea BizLawyer.  

Libra Association deținea, la momentul respectiv, o marcă combinată înregistrată în UE ce includea denumirea “LIBRA” și depusese o cerere de înregistrare de marcă verbală ulterioară pentru aceeași denumire.

Cum s-a purtat bătălia juridică cu avocații Facebook

”Fiind interesați de extinderea protecției mărcii de portofoliul LIBRA//LIBRA BANK și în afara granițelor țării, între primele demersuri am formulat la finele lui 2019 cereri de înregistrare de mărci pe cale internațională, cu desemnarea statelor de interes pentru clientul nostru, i.e. Statele Membre UE.
De asemenea, ne-am depus mandatul în legătură cu cererile de mărci care existau deja în portofoliul societății, formulate la Oficiul de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO) și pe cale internațională, prin Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale – OMPI”, a precizat pentru BizLawyer Andreea Bende, Partener / Consilier în proprietate industrială - Simion & Baciu.

Ulterior, Libra Internet Bank a formulat opoziție la cererea de înregistrare de marcă verbală ulterioară depusă de Libra Association.
 
”La finele lunii noiembrie, în urma conturării strategiei de urmat în contextul conflictului cu Libra Association, privitor la intenția acestei entități de a utiliza denumirea Libra în legătură cu servicii financiare blockchain și ca denumire a unei cryptomonede, am formulat o opoziție împotriva înregistrării mărcii verbale UE LIBRA ce fusese solicitată la EUIPO de către Libra Association”, a explicat Ana-Maria Baciu. Mai apoi au fost demarate și demersuri de opoziție împotriva cererii de înregistrare a mărcii UE CALIBRA, ce fusese de asemenea solicitată de o entitate afiliată Facebook, denumirea fiind utilizată pentru identificarea unui portofel virtual. Procedura s-a soluționat prin retragerea cererii de către solicitant.

Conflictul a progresat atunci cand Libra Association a formulat, la rândul său, o opoziție la înregistrarea mărcii UE “LIBRA BANK” solicitată de Libra Internet Bank, precum și prin formularea unor proceduri de opoziție în multe dintre statele membre desemnate în cadrul înregistrării internaționale.

”În contextul conflictului cu Libra Association, cererile de înregistrare formulate pe cale internațională în numele clientului au înregistrat la rândul lor opoziții din partea acestei entități, în majoritatea Statelor Membre UE desemnate. Deoarece cererile urmează fiecare proceduri de examinare conform legislației relevante din statul respectiv, pentru fiecare a fost necesară evaluarea conflictului și coordonarea cu avocați sau consilieri locali pentru a decide opțiunile de urmat”, a arătat Andreea Bende.

Toate acestea s-au derulat în paralel cu trei proceduri de opoziție pendinte pe rolul EUIPO, două în care banca românească ataca mărcile LIBRA și CALIBRA și, respectiv, o opoziție ce fusese formulată de către Libra Association împotriva înregistrării logo-ului Libra Bank, de asemenea depus spre înregistrare ca marcă UE.

”Dat fiind că toate aceste proceduri derulate la EUIPO și, respectiv, în fața oficiilor naționale din Statele Member sunt interconenctate, în sensul că rezultatele obținute la EUIPO ar fi influențat și rezultatele obținute în fața oficiilor naționale, dificultatea a reieșit din necesitatea de a coordona concomitent toate eforturile derulate în speță, ținând cont, în același timp, de temporizarea depunerii răspunsurilor în atenția autorităților”, a nuanțat partenerul Simion & Baciu SCA.

Întrucât mărcile din portofoliul Libra Internet Bank, protejate pe teritoriul României, se bucurau de anterioritate prin raportare la mărcile ulterioare UE înregistrate/solicitate de Libra Association, banca românească era pregătită să inițieze chiar și o acțiune în anularea mărcii UE combinate “LIBRA” din portofoliul Libra Association, pentru apărarea drepturilor sale exclusive asupra denumirii LIBRA în sectorul serviciilor financiare.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Ana-Maria Baciu: Nu ne dăm în lături de la nicio luptă, indiferent cine este adversarul

În acest context, având în vedere și faptul că înregistrarea mărcii UE “LIBRA” de către Libra Association a întâmpinat opoziții și din partea altor entități, asociația înființată în Elveția și-a făcut publică decizia de a adopta o nouă denumire pentru identificarea activității și bunurilor/serviciilor sale prin înlocuirea denumirii “LIBRA” cu denumirea “DIEM”.

”Deși o parte dintre procedurile derulate în fața EUIPO și oficiilor naționale din Statele Membre sunt în continuare în derulare, decizia Libra Association de a-și modifica denumirea în Diem Association și de a renunța la utilizarea denumirii Libra prin adoptarea mărcii Diem a reprezentat o confirmare a faptului că eforturile depuse de Libra Internet Bank au avut succes, acesta fiind rezultatul spre care țintea clientul nostru”, au mai spus reprezentanții Simion & Baciu SCA intervievat de BizLawyer.
 
De asemenea, Facebook (prin societățile afiliate) a renunțat și la utilizarea unui alte denumiri ce s-a aflat, de asemenea, în conflict cu drepturile Libra Internet Bank – cererea de marcă UE Calibra – împotriva căreia Libra Internet Bank a formulat,  de asemenea, opoziție la EUIPO, procedura încheindu-se prin retragerea voluntară a cererii UE. Această denumire era folosită pentru identificarea unui portofel digital, redenumit în prezent Novi.

Întrebată de BizLawyer dacă echipa Simion & Baciu a avut reticențe în a prelua acest mandat, având în vedere faptul că de cealaltă parte era un conglomerat gigant ce operează sub brandul Facebook, Ana-Maria Baciu a răspuns: ”Ne place să credem că nu ne dăm în lături de la nicio luptă, indiferent cine este adversarul, atât timp cât nu avem un conflict de interese. Prin urmare, pentru noi a contat mai mult ca strategia pregătită pentru client să fie realizabilă/fezabilă și să obținem rezultatul dorit de acesta”.

Pentru evaluarea preliminară a conflictelor locale și pregătirea strategiei pentru client, Simion & Baciu a colaborat cu cabinete de consultanță în proprietate intelectuală și societăți de avocatură din statele desemnate în cadrul cererilor internaționale. În lipsa unui acord al acestor pentru a le fi publicate numele în legătură cu acest conflict, firma locală nu a dezvăluit numele acestora, precizând doar că jurisdicțiile în care s-a bazat pe suportul colaboratorilor din străinătate sunt Statele Unite, Germania, Portugalia și Regatul Unit.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1031 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...