ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce spun fondatoarele firmei Simion & Baciu după primul an de activitate: Suntem acolo unde ne doream să fim și poate chiar puțin mai departe. Clienții noștri sunt și acum atât corporații și grupuri multijurisdicționale, cât și, deopotrivă, antreprenori români cu business-uri variate

19 Iunie 2020   |   B. A.

Mai multe despre proiectele firmei, continuitate, atuurile echipei Simion & Baciu, dar și neîmplinirile primului an de activitate, într-un interviu acordat publicației noastre de Ana-Maria Baciu și Cosmina Simion.

 
 
Simion & Baciu, firmă înființată cu 12 luni în urmă de două partenere ale firmei NNDKP, are azi o echipă de 10 profesioniști și privește cu optimism viitorul, mizând pe creștere și în cel de-al doilea an de activitate, în ciuda crizei economice ce pare inevitabilă. Ana-Maria Baciu și Cosmina Simion, fondatoarele Simion & Baciu, spun azi la unison că sunt acolo unde își doreau să fie și poate chiar puțin mai departe.Primul an a fost unul ”plin”, firma rămânând aproape de industriile care au construit brandul personal al fondatoarelor: retail, jocuri de noroc, industria auto, industria modei, tehnologie, media & publicitate.Ca pondere în cifra de afaceri realizată în primul an, domeniul proprietății intelectuale, al reglementării jocurilor de noroc și dreptul protecției consumatorilor au o proporțe majoritară și echilibrată.Restul veniturilor provin în ordine aleatorie dinspre domeniul protecției datelor cu caracter personal, corporate, M&A și litigii.


Mai multe despre proiectele firmei, continuitate, atuurile echipei Simion & Baciu, dar și neîmplinirile primului an de activitate, într-un interviu acordat publicației noastre de Ana-Maria Baciu și Cosmina Simion.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

BizLawyer: Scriam, în iunie, anul trecut, despre apariția unui nou jucător pe piața avocaturii și despre aspirațiile fondatoarelor Simion & Baciu în primul an de activitate. Cum arata tabloul general, dupa primele 12 luni? Sunteți mulțumite, considerați ca v–ați atins obiectivele?

Ana-Maria Baciu:
Împlinirea unui an ne găsește așezați, liniștiți, mulțumiti și în același timp în continuare entuziaști și cu multe planuri de viitor. Aventura noastră a început cu o echipă de 7, astăzi suntem 10.  Suntem fericiți că ni s-au alăturat 2 tineri avocați stagiari și de asemenea ne bucurăm că am putut formaliza o colaborare care exista de facto încă dinainte de fondarea firmei cu un avocat de bară cu experiență vastă.
În egală măsură, faptul că întreaga echipă cu care am pornit la drum ne este alături ne bucură și ne dă încredere. Până la urmă, echipa este cea care indeplinește obiective și reprezintă baza pentru asumarea de noi provocări.
Cosmina Simion: Dacă vorbim de obiectivele pentru primul an de activitate, considerăm că suntem acolo unde ne doream să fim și poate chiar puțin mai departe. Dacă vorbim în general, obiectivele noastre sunt foarte dinamice și, de altfel, așa credem că trebuie să fie, altfel ar interveni plafonarea, care nu ne caracterizează deloc. Sperăm că pentru multă vreme, în fiecare nou an, la aniversare, să vorbim despre noi obiective atinse și încă unele noi, în stadiu de proiect.

 



Cum a fost activitatea în primul an? În ce tip de proiecte au fost implicați avocații Simion & Baciu? Ce tip de consultanță a asigurat cel mai mare volum de activitate în primul an?

Ana-Maria Baciu:
Primul an a fost, înainte de orice, plin. Suntem foarte fericite și recunoscătoare clienților noștri care ne-au rămas alături, ceea ce denotă încredere atât în calitățile noastre profesionale, cât și în puterea noastră de a construi un business care să păstreze, dacă nu chiar să ridice ștacheta. Unul dintre cele mai frumoase complimente primite de la clienți a fost că trecerea la noua structură, Simion & Baciu, nu a fost resimțită de ei. Ne-am bucurat să auzim asta, mai ales în contextul în care am muncit la această continuitate, dat fiind că am închis fostul birou într-o vineri seara și am deschis birourile Simion & Baciu în prima zi a săptamânii următoare. 
Rămânem în continuare aproape de industriile care ne-au consacrat – retail, jocuri de noroc, industria auto, industria modei, tehnologie, media & publicitate etc.  Ca pondere în cifra de afaceri, domeniul proprietății intelectuale, al reglementării jocurilor de noroc și dreptul protecției consumatorilor au o proporție majoritară și echilibrată. Restul veniturilor provin în ordine aleatorie dinspre domeniul protecției datelor cu caracter personal, corporate, M&A și litigii. 

Puteți vorbi despre proiectele reprezentative și clienții pe care i-ați asistat? Ce avocați le-au coordonat ?

Cosmina Simion:
Reprezentativ pentru noi este că suntem și rămânem în principal avocați specializați în consilierea pe probleme de reglementare. Din perspectiva aceasta, ne asistăm clienții în mod curent din perspectiva complianței corporatiste, generic vorbind. Este dificil de individualizat proiecte specifice, dată fiind continuitatea serviciilor noastre și natura de asistență de zi cu zi pe care o oferim în principal clienților noștri. Iar proiectele pe partea de corporate, M&A sau licențiere sunt în desfășurare încă și astfel nu avem libertatea de a oferi la acest moment detalii despre ele.

Câți avocați are firma în acest moment? Care ar fi dimensiunea optimă, în raport cu mandatele primite de la clienți?

Ana-Maria Baciu: Simion & Baciu are la acest moment 10 membri, din care 8 avocați, 3 consilieri în proprietate intelectuală, din care 2 sunt în același timp și avocați și un office manager. Dimensiunea optimă este dată de anvergura proiectelor. La acest moment, credem că avem o echipă perfect echilibrată față de nevoile clienților noștri, dar și față de modul de lucru pe care dorim să îl implementăm și să îl menținem. Cât despre optim, noi mizăm pe o dezvoltare organică. Așa cum am menționat deja, față de 1 iunie 2019, numărul membrilor echipei a crescut, tocmai ca raspuns direct la proiectele pe care clienții noștri – și ei în creștere ca număr și volum de activitate – ni le încredințează.

Pentru că vorbeați de clienți, în urmă cu un an spuneați că mulți dintre ei, cu care ați și plecat la drum, v-au devenit, de-a lungul anilor, parteneri și prieteni buni. Ce tip de clienți aveți azi în portofoliu? Care ar fi raportul clienți străini/ clienți români?


Citește și

→  Grupul E-INFRA a dus la capăt mai multe proiecte de infrastructură la care s-a lucrat intens în ultimele luni. Adina Calfa, Group General Counsel: Diferența pe care o câștigăm în experiența de management în perioada aceasta este aceea pe care o câștigă un pilot după ce a traversat o furtună și a aterizat forțat pe o autostradă colaborează



Ana-Maria Baciu: Clienții noștri sunt și acum atât corporații și grupuri multijurisdicționale, cât și, deopotrivă, antreprenori români cu business-uri variate de la domeniul comunicării – publicitari, influenceri, organizatori de evenimente – cinematografiei, cofetăriei, tehnologiei, educașiei etc. Acest mix ne ajută să avem o imagine completă asupra industriilor pe care ne concentrăm. Nu am făcut un calcul matematic, aș spune că balanța este înclinată ușor înspre extern, însă aș menționa că în  portofoliul de clienți noi ai Simion & Baciu componenta internă este foarte bine conturată.

V-ați afiliat unor rețele profesionale în această perioadă? Sunteți interesați de creșterea echipei și a clientelei printr-o fuziune cu o altă firmă de avocați?

Cosmina Simion: Deși este adevărat că am fost curtați atât de rețele profesionale internaționale, cât și de alte firme locale de avocatură, la acest moment ne concentrăm pe dezvoltarea independentă a business-ului nostru. 

Ați reușit, încă din primul an, să intrați în topurile directoarelor internaționale, și asta, fără îndoială, datorită brandurilor personale/profesionale puternice ale fondatoarelor. Ce așteptări aveți în 2020/2021 în termeni de vizibilitate, reputație samd? 

Cosmina Simion : Ce ne dorim este să continuăm să facem ce știm, păstrând aceleași standarde de calitate, în beneficiul clienților noștri și implicit al nostru.
Calitatea serviciilor și recunoașterea din partea clienților și competitorilor, în egală măsură, a fost ceea ce ne-a ajutat să accedem inclusiv în topuri despre care, la o primă discuție cu editorii, ni s-a spus că nu listează firme care nu au cel puțin un an de activitate. Până la urmă, excepțiile confirma regulile.
Ne bucurăm astfel să păstram și pentru 2020 practic aceleași rankings de care ne-am bucurat și în trecut atât pe partea de proprietate intelectuală, cât și în domeniul jocurilor de noroc. 
Astfel, Simion & Baciu este listată în band 1 de Legal 500 pentru TMT, Jocuri de Noroc, cu Ana-Maria Baciu și Cosmina Simion - Leading Individuals și Andrei Cosma - Rising Star, și in band 2 pentru Proprietate Intelectuală, cu Ana-Maria Baciu - Leading Individual și Andreea Bende și Cosmina Simion - Recommended Lawyer.
Publicațiile specializate în domeniul proprietății intelectuale, de asemenea, au listat firma noastră, dar și membrii echipei, astfel: IP Stars  - primul loc pentru proceduri administrative mărci și locul doi pe partea contencioasă, cu Ana-Maria Baciu listată în primele 250 femei în IP pentru a 4-a oară la rând și IP Star – și Andreea Bende - IP Star și Cosmina Simion - listată. De asemenea, WTR1000 a listat firma noastră în silver band atât pe partea de proceduri administrative mărci, cât și pe partea contencioasă, menționând în mod specific, la nivel individual, pe Ana-Maria Baciu și Andreea Bende.
Nu în ultimul rând, Chambers & Partners continuă să o listeze pe Ana-Maria Baciu în band 1 în secțiunea Proprietate Intelectuală.

Care au fost neîmplinirile primului an de activitate? Unde mai aveți de lucrat, ce vă propuneți să îmbunătățiți în perioada următoare?

Ana-Maria Baciu: Antreprenoriatul este cu siguranță o provocare pentru oricine. Pozițiile și rolurile pe care le-am avut în viețile noastre anterioare ne-au pregătit într-o oarecare măsură pentru acest moment. Desigur, însă, că viața bate filmul... Cel mai greu este să împaci partea administrativă cu partea strict profesională și desigur ziua a devenit începând cu 1 iunie 2019 și mai scurtă decât era înainte. Avem, deci, încă mult de îmbunătățit la partea de time management.  Din fericire suntem două și avem lângă noi o echipă unită și într-o mare măsură independentă, și asta ajută. Acum, că am depășit 12 luni de activitate, ne-am mai echilibrat, am stabilit un set de bune practici, ne-am obișnuit cu noua paradigmă, avem deci o fundație pe care putem continua să construim.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Considerați că ați atins maturitatea? Care credeți că sunt acum atuurile firmei Simion & Baciu pe o piață concurențială, cum este cea a avocaturii de business?

Cosmina Simion: „Calitatea serviciilor” sună a clișeu, dar rămâne totuși printre criteriile de bazî în funcție de care clienții își aleg consultanții. Domeniul juridic nu este foarte diferit din această perspectivă față de alte domenii de consultanță.
În afară de aceasta, ne păstrăm clienții și ne atragem clienți noi prin viteza de reacție la nevoile lor, dar și la noutățile (juridice, dar nu numai) din domeniile în care ei activează, înțelegerea aprofundată a industriilor pe care le deservim și, nu în ultimul rând, relațiile personale pe care reușim să le construim și să le menținem cu oamenii din companii, care au cel mai mult nevoie de noi. Ceea ce simțim noi, și încercăm să transmitem clienților noștri, este că we are in this together, la bine și la rău.
Din fericire, noi, ca business, am avut o doză ridicată de marturitate încă de la început. Nu am început ca un start-up obișnuit; acesta este și motivul pentru care nu ne referim la noi ca la un start-up. Am pornit la drum cu o echipă bine sudată, cu un portofoliu important de clienți, dar și cu cunoștințe solide de business și people managament, dobândite în peste 20 de ani de activitate în pozițiile pe care le-am ocupat, fiecare dintre noi.

Cum v-a afecat criza medicală ? Cum ați lucrat în această perioadă? Cum vedeți anul 2020?

Ana-Maria Baciu: Criza medicală ne-a îngrijorat, în mod evident, la nivel de busines. Dat fiind că și la nivel personal ne-a speriat, combinația a făcut ca îngrijorarea pe partea de business să fie și mai acută. Cu toate acestea, din fericire, ne-a găsit bine echipați. Suntem foarte mobili și, prin urmare, flexibili. Atât serviciile suport, sistemele noastre IT, cât și programele de time management și document management au fost concepute încă de la început pentru a permite munca la distanță fără întreruperi. Prin urmare, din perspectiva asta nu am fost impactați semnificativ. Practic, ne-am luat laptopurile acasă cu noi într-o seară, la jumătatea lui martie, și nu ne-am mai întors fizic la sediu. 

Cum vi s-a schimbat viața, în plan personal, dar și profesional, într-un an de antreprenoriat pornit cu elan, dar ajuns la final într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic?

Cosmina Simion: Deși poate nu este răspunsul așteptat de cititorii BizLawyer, viața noastră s-a schimbat destul de puțin, ca structură. Muncim în continuare mult, ne bucurăm în continuare de lucrurile de care ne-am bucurat și în ultimii ani din viața noastră – personal și profesional.
Cel mai important element pe care l-am adăugat peste toate acestea este mulțumirea că reușim să construim – o echipă, un business, o reputație pentru noul nume pe care îl purtăm.
Din fericire, perioada aceasta de final de prim an, deși dificilă, nu ne-a afectat într-un mod care să ne strice această bucurie. Cu puțin noroc, trecem fără evenimente majore de acest moment, și în viitor ne vom aminti doar de modul diferit în care am sărbătorit acest prim an, printr-o teleconferință, în loc de o petrecere de pomină. Dar promitem să recuperăm în anii care vin.

Cum vedeți cel de-al doilea an de viață al firmei? Veți bugeta creștere sau stagnare a afacerilor? Și din ce arii de practică ar putea veni o creștere?

Ana-Maria Baciu: Suntem optimiști că, în ciuda unei crize economice ce pare inevitabilă, în al doilea an al firmei ne vom continua creșterea. Fără cuvinte mari – pentru că nu ne caracterizează – sperăm să ne păstram direcția, din toate punctele de vedere.
În privința ariilor de practică de la care sperăm o creștere, avem încredere în toate ariile de practică în care activăm. Desigur, ne bazăm pe cele ce au devenit un stindard, precum proprietatea intelectuală, jocuri de noroc și protecția consumatorilor. În mod egal punem accent pe celelalte arii de practică, îndeosebi pe protecția datelor cu caracter personal sau corporate, M&A și litigii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1235 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...