ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pandemia a adus provocări suplimentare în imobiliare pentru care consultanții trebuie să găsească soluții adecvate. Dana Rădulescu, Partener - MPR Partners: Multe tranzacții care au debutat anul anterior sau chiar în primele luni ale acestui an își urmează cursul și vor fi finalizate, așa cum fuseseră planificate. Investitorii din Real-Estate au devenit însă prudenți și amână inițierea unor proiecte noi de dezvoltare imobiliară

07 Septembrie 2020   |   Ștefania Enache

Piața imobiliară își păstrează competitivitatea, chiar și în circumstanțele actuale. Va fi interesat de urmărit evoluția în ceea ce privește construcția, dar și operarea spațiilor de birouri în contextul actual

Dana Rădulescu, Partener în cadrul firmei MPR Partners

 
 
Criza din domeniul medical, care a afectat toate segmentele conomiei, a generat o serie de provocări și pe piața imobiliară. Jucătorii din acest sector au fost obligați să găsească mecanismele care să-i ajute să depășească situația grea provocată de pandemie.Avocații au avut de lucru, serviciile lor fiind extrem de solicitate în contextul în care a fost nevoie de identificarea unor soluții eficiente în reducerea efectelor negative provocate de noua conjunctură economică.

„Se evidențiază aici necesitatea de a acoperi posibile întârzieri în finalizarea tranzacțiilor, obținerea finanțărilor, mobilizarea echipelor de muncitori în cadrul contractelor de antrepriză, chestiuni legate de necesitatea respectării măsurilor de prevenție și siguranță și asigurarea protecției sociale a angajaților, dificultățile apărute în fluxurile de numerar ale unor societăți etc. Toate aceste aspecte se reflectă automat asupra rapidității cu care o tranzacție sau un proiect se finalizează, generând în același timp provocări suplimentare cărora clienții noștri trebuie să le facă față și pentru care, implicit, consultanții trebuie să găsească soluții adecvate”, a explicat pentru BizLawyer Dana Rădulescu, Partener în cadrul firmei MPR Partners.


Actorii pieței imobiliare se confruntă anul acesta cu o problematică variată, determinată în principal de efectele pandemiei COVID-19. Avocații arată că toate aceste greutăți variază în funcție de segmentele specifice, respectiv rezidențial, birouri, retail și industrial.

„Comportamentul clienților este în general caracterizat de prudență, orientarea spre calitate, mai ales când vine vorba de locuințe, dat fiind faptul că în ultimele luni locuința a devenit un spațiu multivalent, în contextul restricțiilor impuse de autorități și al implementării muncii la distanță. Desigur, urmărirea unui preț mai mic de către clienți face ca piața imobiliară să își păstreze competitivitatea, chiar și în circumstanțele actuale. Cu toate că la începutul anului previziunile privind piața imobiliară erau optimiste, anul 2020 urmând să fie cel mai bun an de după criza economică din 2008, criza resimțită la nivel global din cauza COVID-19 a dus la o scădere semnificativă a operațiunilor pe această piață, deși până la acest moment baromentrul prețurilor nu arată fluctuații foarte bruște. Va fi interesat de urmărit și evoluția pieței în ceea ce privește atât construcția, dar și operarea spațiilor de birouri în contextul actual”, subliniază Dana Rădulescu.
Evoluția proiectelor

Firma de avocatură s-a implicat, în prima jumătate a anului 2020, într-o serie de proiecte notabile de Real Estate & Construction care s-au concentrat în special pe achiziția și modernizarea sau reconstrucția unor facilități de producție și pe cumpărarea terenurilor pe care acestea sunt amplasate. Mandatele au venit la pachet cu toată problematica aferentă, începând de la analiza specifică unei tranzacții real estate până la finanțarea tranzacției, gestionarea procesului de selecție a antreprenorului general, încheierea contractului cu acesta și, nu în ultimul rând, obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare.

„Fiecare tranzacție are în mod evident particularitățile sale, în funcție de tipul de imobil, de istoricul acestuia, de negocierile și interesele părților și de aceea preocuparea noastră constantă a fost și rămâne aceea de a oferi soluții legale aplicate obiectivelor de business ale clienților noștri. Abordarea noastră începe cu înțelegea profundă a nevoilor și așteptărilor clientului și se adaptează fiecărui tip de tranzacție în parte în încercarea de a identifica nu doar riscurile asociate, ci și soluțiile legale optime”, menționează Partenerul MPR Partners.

Printre cele mai interesate proiecte instrumentate de firma de avocatură în această perioadă delicată pentru toată lumea au fost unele care au vizat domeniul achiziției de imobile în vederea construirii sau amenajării de facilități de producție. De exemplu, experții MPR Partners au finalizat recent achiziția de către un reputat operator de parcări la nivel european a unei importante parcări subterane din București care va face obiectul unor ample lucrări de modernizare. „Astfel de proiecte implică o muncă complexă, pluridisciplinară întrucât presupun încheierea mai multor tipuri de contracte de la cel de vânzare cumpărare a terenului, până la contractele de proiectare, antrepriză generală, servicii de specialitate furnizate de diverși contractori și chiar și contracte de finanțare a proiectelor în anumite cazuri. Cum spuneam, în astfel de proiecte se implică o echipă pluridisciplinară care se constituie în funcție de complexitatea proiectului și volumul de muncă estimat și care cuprinde avocați specializați în corporate, M&A, real estate & construction, financing, regulatory etc”, subliniază Partenerul firmei de avocați.

Echipele sunt coordonate în general de unul sau mai mulți avocați asociați, după caz, și anume Gelu Maravela, Alina Popescu, Alexandra Rîmbu și Dana Rădulescu.

Avocații firmei au fost implicați anul aceasta în achiziția de terenuri și clădiri pentru scopul modernizării, reamenajării sau construcției de facilități de producție și logistică și mai puțin în achiziția de terenuri pentru construcția de birouri/clădiri sau contracte de arendă. „În principal, clienții noștri sunt investitori străini care în general desfășoară activități comerciale de producție în diverse ramuri de activitate în România. În funcție de complexitatea tranzacțiilor pot fi implicate și firme de avocatură străine sau departamentul central de legal al clientului cu care avem o cooperare foarte strânsă și fructuoasă”, amintește Partenerul MPR Partners.

Referindu-se la unul dintre cele mai spectaculoase proiecte de anul acesta, avocatul face trimitere la achiziția de către un reputat operator de parcări la nivel european a unei importante parcări subterane din București care va face obiectul unor ample lucrări de modernizare. „Această tranzacție a ridicat o serie de probleme complexe de-a lungul evoluției discuțiilor, de la etapa de due diligence și până la finalizarea tranzacției. La acestea se adaugă proiectele de construcție și modernizare de facilități de producție pe care le avem în derulare. În toate proiectele în care suntem implicați acordăm o deosebită atenție implicării unor avocați cu experiență în diverse arii de practică în funcție de natura și complexitatea proiectului. Pe cale de consecință, rolul de coordonator de proiect poate varia de la un proiect la altul, în funcție de particularitățile sale, preocuparea noastră fiind aceea de a asigura succesul proiectelor în care suntem implicați. Departamentul de real estate & construction este coordonat de mine și Alexandra Rîmbu dar, cum spuneam, rolurile de coordonator pot varia în funcție de tipul de proiect și de amplitudinea componentei de real estate în cadrul tranzacției, colaborarea cu departamentele de corporate, M&A, finanțări, litigii, muncii, insolvență etc. fiind una constantă”, susține expertul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Risc ridicat de insolvență

Criza generată de pandemie a afectat serios tranzacțiile aflate în negociere, astfel că există riscul deschiderii procedurii de insolvență atunci când operatorii economici se confruntă cu probleme legate de lichidități și blocaje apărute în relațiile cu partenerii comerciali.

Specialiștii în Drept sunt de părere că procedura de insolvență poate fi o soluție potrivită în anumite cazuri întrucât legislația oferă un anume grad de protecție debitorului insolvent, însă nu reprezintă o soluție garantat câștigătoare, întrucât succesul unei astfel de proceduri depinde foarte mult de suportul acordat de creditori debitorului în procedură și de atitudinea constructivă a acestora care, de cele mai multe ori, își apără interesele imediate și sunt foarte reticenți în a mai susține în vreun fel sau altul afacerea debitorului insolvent. Într-un context de criză, apar, în mod evident și situații litigioase generate în special de întârzierile sau refuzul de plată din partea unor beneficiari, întârzierile în executarea lucrărilor din partea unor antreprenori, blocajele de cash flow etc.

„Cu siguranță printre cele mai dificile aspecte care au impact asupra tranzacțiilor de real estate se regăsește neîncrederea generală față de evoluția unei situații fără precedent, care a avut efecte la nivel global. În prezent multe dintre tranzacțiile care au debutat anul anterior sau chiar în primele luni ale acestui an își urmează cursul și vor fi finalizate, așa cum fuseseră planificate. Cu toate acestea, din ce remarcăm, numeroși investitori și dezvoltatori imobiliari amână inițierea unor proiecte noi de dezvoltare imobiliară, arătând prudență în angajarea la noi investiții. În aceste condiții, garanțiile solicitate pentru securizarea tranzacțiilor sunt deosebit de importante, recurgându-se la diverse mecanisme cum ar fi conturi escrow, retenții de preț, constituirea de ipoteci etc., fiind desigur avantajați cumpărătorii/investitorii care dispun de lichidități”, mai spune Dana Rădulescu.

Avocatul atrage atenția că implicațiile sociale generate de COVID-19 vor putea fi resimțite și în anii următori, inclusiv în segmentul real estate & construction, deoarece ne confruntăm cu schimbări semnificative asupra modului de a trăi și de a lucra. Astfel, munca la distanță, cumpărăturile online, importanța tehnologiei în activitatea curentă a fiecărei persoane tind spre o schimbare fundamentală a programului nostru normal.

„Tendința companiilor ar putea fi de a reduce spațiile de birouri în contextul sporirii numărului de angajați care lucrează de la distanță, fiind posibilă astfel rotația personalului. În ceea ce privește nevoia de spații logistice, aceasta va fi în continuare susținută datorită mutării în online a cumpărăturilor. Cu siguranță ceea ce va face diferența va fi rapiditatea în identificarea nevoilor pieței și adaptarea la acestea. Totodată, investitorii vor deveni mai precauți, iar implicațiile financiare vor fi atent evaluate anterior angajării într-o tranzacție”, punctează Partenerul MPR Partners. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 20 / 5427
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații își consolidează practica de drept societar ̸ M&A prin cooptarea Mădălinei Ivan
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații implementează o platformă de inteligență artificială pentru sectorul juridic. Firma de avocați urmărește dezvoltarea în sfera digitală și accelerează pe zona de tehnologie
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is recruting ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
Înalta Curte repune inspecția fiscală în termenul legal. Avocații Radu și Asociații au contribuit la obținerea deciziei
Bondoc & Asociatii, alături de Eviva Energy într-un proiect complex de restructurare a unei datorii provenind dintr-o tranzacție anterioară
Ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații de Banking & Finance de la KPMG Legal. Laura Toncescu, Partener: Primele 8 luni ale acestui an au fost extrem de încărcate. Proiectele de tip NPLs au frânat, dar solicitările de asistență au fost dintre cele mai variate, de la regulatory, până la tranzacții, due diligence, AML și digitalizare
Proiecte de finanțare, inclusiv din fonduri europene, preluarea unei instituții financiare-nebancare și achiziția de NPL-uri, printre mandatele cheie ale echipei de Banking&Finance de la Bohâlțeanu & Asociații în S1 2020. Daniela Milculescu, Partener: Digitalizarea serviciilor devine principala preocupare a jucătorilor din piața în domeniul financiar
Echipa de Real Estate de la Wolf Theiss este implicată în mai multe finanţări imobiliare, una dintre acestea fiind printre cele mai mari proiecte ale acestui an, din punct de vedere al valorii. Implicați în numeroase procese de due diligence cu componente imobiliare semnificative, avocații spun că au constatat un interes sporit pentru reluarea unor tranzacţii de M&A şi un număr semnificativ de proiecte amânate au fost reiniţiate
Refinitiv | Cum s-au împărțit fuziunile mid-market, în primele 8 luni din 2020, pe firmele de avocatură active și la București. Tranzacții mai mici și mai puține în Europa Estică
Firma de avocatură Stratulat Albulescu își va muta birourile în clădirea One Herăstrău Office. Relocarea coincide cu o perioadă de creștere susținută, 13 avocați fiind recrutați de la începutul anului 2020
Echipa de Real-Estate de la Popescu & Asociații asistă unul dintre cei mai mari retaileri de FMGC în cadrul extinderii, în negocieri privind preluarea altor concurenți locali și în diverse achiziții imobiliare. Loredana Popescu, Partener: Am observat în ultima perioadă o creștere a solicitărilor de finanțare. Zona de achiziție ̸ arendă pentru terenuri agricole pare din ce în ce mai atrăgătoare pentru investitori
Noerr a asistat concernul sud-coreean Doosan în tranzacția de vânzare a platformei industriale IMGB. Avocații au oferit asistență coreenilor de-a lungul întregului proces de exit din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...