ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura

17 Iunie 2019   |   Ștefania Enache

Teea Eliade a renunțat la toată viața ei din București, pentru a se muta la Craiova acolo unde se vede trăind și peste ani alături de familia sa, pe care este pe punctul de a o întemeia. Nu a lăsat în urmă doar un mare oraș, plin de oportunități, ci a pus punct unei cariere în avocatura de business, carieră pe care și-o clădise treaptă cu treaptă, încă de la absolvire.

Sursa: Arhiva personala Teea Eliade

 
 
Oamenii se pot reinventa din punct de vedere profesional în orice moment. Nu există „prea târziu” atunci când vrei să apuci pe un alt drum pe care tu consideri că o să-ți găsești împlinirea.Teea Eliade este un exemplu elocvent.Tânăra a avut curajul ca, în 2018, să părăsească liga mare a avocaturii de business din Capitală și să plece în provincie, acolo unde a considerat că o să-i fie mult mai bine. Nu a renunțat doar la profesia de avocat pe care o practica de la absolvirea, ca șefă de promoție, a facultății, a renunțat și la viața din București, cu tumultul ei pe care mulți îl iubesc.A fost o decizie asumată, iar astăzi când privește în urmă constată cu bucurie că a fost hotărârea definitorie în noua ei etapă din viață.


Mulți consideră că ”ora exactă se dă la București” și că aici sunt cele mai mari oportunități de carieră și că doar în Capitală poți avea un parcurs profesional de succes. Poate că au dreptate, dacă ne ghidăm după faptul că Bucureștiul rămâne cel mai important oraș din România.

Totuși, provincia vine puternic din urmă aducând cu ea o serie de avantaje pentru cei care renunță la „nebunia” din Capitală pentru liniștea altor orașe mari din țară.

Teea Eliade a renunțat la toată viața ei din București, pentru a se muta la Craiova acolo unde se vede trăind și peste ani alături de familia sa, pe care este pe punctul de a o întemeia. Nu a lăsat în urmă doar un mare oraș, plin de oportunități, ci a pus punct unei cariere în avocatura de business, carieră pe care și-o clădise treaptă cu treaptă, încă de la absolvire.

Matematica și informatica au rămas marile sale pasiuni

Într-un mod direct, cu o atitudine asumată, Teea a vorbit pentru BizLawyer despre momentele definitorii din traseul său profesional de până acum, dar și despre motivele care au determinat-o să se mute în Craiova.
Fiind un copil crescut în mediul rural, Teea și-a început studiile liceale în comuna Melinești, din județul Dolj, la Liceul “Alexandru Macedonski”.

Pasionată de matematică și informatică, a reușit să-și convingă părinții să-i dea voie “să învețe la oraș” și așa a fost transferată la Liceul de informatică “Ștefan Odobleja” din Craiova, unde a urmat cursuri intensive de informatică.


“Pasionată fiind de științele exacte, nu concepeam să urmez o altă carieră decât într-un domeniu tehnic, mă gândeam eu, pe atunci la Matematică - Informatică sau Calculatoare în limba engleză. Însă, în familia mea s-au întâmplat în acea perioadă mai multe evenimente nefericite, parinții mei nu își permiteau să mă trimită la studii la București, iar cel mai “sigur” post pe care mama mea îl vedea, era acela de avocat în cabinetul unchiului meu din Petroșani. Așa am devenit studentă la drept. Dar nu am ajuns niciodată în cabinetul unchiului meu, pentru că, spre surpriderea mamei mele, am învătat așa de bine, încât în anul III am fost recrutată într-un intership de NNDKP - biroul din Craiova, iar după finalizarea Masterului în Dreptul Uniunii Europene am semnat contractul de colaborare cu aceștia. Am terminat Facultatea de Drept și Științe Administrative la Craiova ca șef de promoție, iar apoi Masterul în Dreptul Uniunii Europene la Universitatea din București, sub coordonarea Prof. Dr. Augustin Fuerea”, povestește Teea.

În cadrul NNDKP a avut și primul său mentor din cariera sa de avocat, lucrând ca junior sub coordonarea Anei Maria Baciu. “Am învățat foarte multe lucruri de la toți mentorii mei, atât de la Ana Maria Baciu (pe atunci la NNDKP), cât și de la Livia Zamfiropol (DLA Piper), fiind mentorii mei la început de carieră, dar cele mai multe lucruri le-am învățat lucrând cu Lucian Bondoc (Bondoc și Asociații) și cu Ana Maria Kușak (Stratulat Albulescu).Tuturor le mulțumesc sincer pentru că mi-au dat din timpul lor, atât cât au putut, pentru a mă învăța”, punctează tânăra.

La încheierea etapei NNDKP, Teea s-a alăturat echipei de Life Sciences condusă de Livia Zamfiropol în cadrul DLA Piper Dinu, iar în 2016 a intrat în echipa Bondoc & Asociatii, acolo unde a lucrat direct cu Lucian Bondoc. “Începând cu august 2017, am făcut parte din echipa Stratulat Albulescu, cu scopul de a dezvolta o practică de “Life Sciences”. Timpul petrecut la Stratulat Albulescu a fost cel mai semnificativ moment al carierei mele de avocat”, susține Teea.Revenirea în provincie

În ciuda faptului că lucra alături de unii dintre cei mai importanți avocați de business din țară, Teea Eliade a simțit nevoia unei noi etape în viața sa. Astfel, că începând cu octombrie 2018, a părăsit avocatura din București și și-a încercat norocul, pentru puțin timp, în avocatura din provincie.

Referindu-se la perioada în care a activat în Capitală, tânăra subliniază că “din punct de vedere profesional, această perioadă a fost una de luptă continuă pentru a supravețui și a crește. A fost o perioadă în care am avut atât realizări cât și numeroase eșecuri. Însă, cel mai important, această perioadă a fost una de cunoaștere personală, de învățare și maturizare”.

Accidentul care i-a schimbat viața

Privind în urmă, Teea spune că momentul în care a decis să se desprindă de avocatura din București a intervenit atunci când a simțit că mediul în care lucra era unul toxic. Mai mult, viața într-un oraș atât de mare este toxică și la propriu și la figurat.

“Totul a început cu un accident pe care l-am suferit, în timp ce alergam dimineața spre metrou, ca să ajung la timp la muncă. Am călcat strâmb pe o treaptă de metrou și am avut o fractură: două luni de îngrijiri medicale la domiciliu și încă șase luni de recuperare mi-au trebuit ca să pot să merg normal și să revin la activitatea sportivă. Însă, cât am stat acasă, am fost nevoită să lucrez, nu se punea problema de concediu medical. Aveam o colegă care îmi aducea dosarele acasă să lucrez. Așa a fost peste tot, în toate casele de avocatură cu care am colaborat: îmi amintesc că la începutul carierei mele, mi s-a spus direct, că nu contează faptul că este prevăzut în contract dreptul la 30 de zile de concediu medical, nu pot să îmi închipui că o să le iau pe toate dacă am nevoie, în contextul în care lipsisem două săptămâni pentru că suferisem o intervenție chirurgicală la ambii ochi”, își amintește tânăra.

Teea atrage atenția asupra faptului că avocații sunt lipsiți de protecție legală din punct de vedere social. Mai mult, în această profesie se constată o anumită goană după titluri și bani, o lipsă de principii. În plus, este evident că sunt multe situații în care viața profesională și cea personală nu se află în echilibru.

“Nefericirea mea și a celor din jur, manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal ce domină casele de avocatură din București sunt cauzele care au dus la decizia mea de a părăsi avocatura. Contextul în care am luat decizia a fost unul fericit: m-am logodit cu unul dintre colegii mei de liceu din Craiova și ne-am mutat împreună la Craiova. Cu toate neplăcerile avocaturii, decizia nu a fost una ușor de luat, mai ales când tot ce știu este dreptul, cu precădere în industria farmaceutică. Însă, oricât de greu mi-a fost, nu m-am uitat în urma mea nicio clipă”, declară Teea.


O perioadă tumultoasă, plină de evenimente

Totuși, Teea nu regretă perioada petrecută în avocatura din București, caracterizând-o ca fiind plină de evenimente, tumultoasă. “Am amintiri frumoase, din proiecte foarte dragi mie, cu oameni foarte dragi cu care am și reușit să păstrez legătura sau am rămas prieteni pe viață. Am și amintiri foarte neplăcute unele și datorate modului, poate naiv în care priveam eu profesia (ca un loc în care ai un mentor în care ai încredere și care te ghidează, căruia îți este drag să îi cari genta numai pentru a fi aproape și a învăța tot ce știe acesta) și poate faptului că nu am știut să interacționez cu cei din jurul meu. Una dintre lecțiile pe care le-am învățat a fost aceea că trebuie să te cunoști pe tine ca individ, ca persoană, până în cele mai mici detalii pentru a-ți da seama cine ești și ce ești capabil să faci. O altă lecție este aceea a valorilor tale. După ce clarifici care sunt valorile tale, poți să investești timp în a le cultiva în activitatea ta de zi cu zi. De asemenea, umanitatea, candoarea, deschiderea, sinceritatea nu trebuie să lipsească când lucrezi cu oamenii. Însă, de cele mai multe ori, lucrurile acestea sunt considerate a fi slăbiciuni, iar oamenii care posedă astfel de calități sunt înlăturați de sistem”, spune astăzi Teea Eliade.

Munca pe care a derulat-o până acum i-a adus și multe satisfacții, avocata fiind implicată în proiecte importante, în special în industria farma. ”Am avut foarte multe proiecte la care am ținut foarte mult: de la investigații interne pentru verificarea conformității practicilor companiilor supuse investigațiilor, cu politicile interne cât și cu normele legale în vigoare, până la consultanță pe diverse probleme “uzuale” ale companiilor farmaceutice (aprobări de prețuri, autorizare de punere piață a medicamentelor, contracte cu medicii, politici comerciale, canale de distribuție, farmacovigilență, sponsorizarea anumitor activități și promovarea medicamentelor). Unul dintre proiectele cele mai dragi mie a fost acela în care am reușit să găsesc un fir logic într-o normă privind evaluarea tehnologiilor medicale și să combat o interpretare dată de ANMDM, ajutând clienții cu o strategie de abordare extrem de importantă din punct de vedere al businessului lor. De asemenea, am asistat din punct de vedere al dreptului concurenței la mai multe fuziunii toate obținând autorizarea Consiliului Concurenței. Proiecte foarte importante în care am fost implicată și foarte dragi mie, au fost și cele derulate prin Camera de Comerț Americană în România - AmCham, proiecte ce vizau strategia guvernamentală în sănătate și schimbări legislative în favoarea pacienților din România. Cel mai fericit moment, de împlinire profesională, a fost momentul în care am reușit, împreună cu Ana Maria Kușak, să punem bazele unei practici de “Life Science” și să o dezvoltăm. Cred că acesta a fost cel mai înalt punct al carierei mele de până acum”, detaliază Teea.

În ceea ce privește avocatura din provincie, Teea Eliade nu a avut ocazia să o descopere. Colegii săi i-au povestit însă că este foarte diferită și că în mare se axează pe litigii, iar proiectele sunt mici. “Însă, din ce în ce mai multe companii mari aleg să se stabilească aici, iar, curând cred că o să fie o nevoie din ce în ce mai mare pentru avocați de “business”. Da, am înființat un cabinet de avocat aici, dar nu am apucat să mă înregistez fiscal nici până în prezent, deoarece dosarul meu deschis la ANAF sectorul 1 nu se mai găsește pentru a fi mutat la Dolj și nici nu mi-au închis activitatea de avocat colaborator din octombrie - de când am depus cererea până în prezent, în ciuda tuturor insistențelor, cererilor și prevederilor legale. Așa că am decis să îmi suspend activitatea de avocat. Fiind suspendată, a trebuit să refuz două mandate până acum, dar nici nu îmi doresc să mai revin în această profesie. Alte motive pentru care am părăsit profesia sunt: greutatea cu care se lucrează cu ANAF, plățile exorbitante pe care trebuie să le facem către stat și lipsa de orice suport din punct de vedere fiscal pentru această profesie”, povestește Teea Eliade.

Se întoarce la marea sa pasiune, informatica

Chiar dacă a renunțat la avocatură, Teea nu se simte descumpănită absolut deloc. Dimpotrivă. Acum simte că a venit vremea pentru a face pași importanți pentru a se orieta profesional în domeniul care o pasionează cu adevărat: informatica. “Mi-am dorit să fac informatică de când am aflat prima dată de existența acesteia. Viața și alegerile pe care le-am făcut m-au dus, însă, pe un alt drum. Ajungând în Craiova, revizitând locurile natale, beneficiind și de ajutorul viitorului meu soț, căruia îi sunt profund recunoscătoare pentru suportul necondiționat, m-am redescoperit și am ales să fac ceea ce mi-am dorit. Așadar, urmează ca în toamnă să mă înscriu la Facultatea de Științe, Departamentul de Informatică. În particular, m-am înscris la cursuri MIT, fac pregătire la matematică și învăț limbajul de programare C pentru a învăța să dezvolt programe și sisteme în domeniul sănătății, unde este foarte mare nevoie de digitalizare”, subliniază tânăra.

Pentru a se susține financiar, Teea lucrează în turism. Activitatea sa de acum este însă legată de o altă pasiune din adolescență: geografia. “Curiozitatea și dorința de a învăța cât mai multe m-au determinat să îmi caut un job în domeniul turismului. Am noroc să fi găsit un mediu extrem de relaxat, vesel, am niște colege absolut minunate. La noi nu trece o zi fără să avem zâmbetul pe buze. Oricât de greu ar fi, oricât de mult de muncă am avea, zâmbetul nu ne părăsește. De asemenea, am nevoie de un venit constant care să mă ajute să mă susțin în facultate și care să plătească cursurile de programare. Noi vindem vacanțe clienților. Atribuțiile mele sunt de a organiza și a menține relațiile cu furnizorii, inclusiv din perspectiva semnării contractelor, promovarea online și pe rețelele de socializare a pachetelor sau serviciilor turistice precum și vânzarea directă către clienți a serviciilor turistice”, arată tânăra.

“Am încercat să fiu altfel în viața profesională, dar nu am putut”


Teea a constat că în provincie oamenii sunt mult mai echilibrați din punct de vedere profesional, pun viața de familie pe primul loc și sunt mult mai relaxați.

“Nu muncesc mai mult de opt ore pe zi. Aici se respectă programul de lucru foarte strict, iar dacă stăm peste program, suntem obligați să ne luăm orele libere. Ziua tipică se împarte între activități administrative și de vânzare. Interacționez direct cu clienții, față în față. Pentru mine, fiecare zi este o provocare să învăț lucruri noi, să cunosc oameni, să fac oameni fericiți, ajutându-i să își găsească vacanța pe care și-o doresc. Da, am găsit echilibrul între viața profesională și cea personală, sunt mult mai fericită și aici planurile mele de viitor par mult mai realizabile. În cinci ani, mă văd lucrând remote pentru o companie de IT, mamă a doi copii și cu multe planuri de călătorie în jurul lumii. În mod cert, îmi este dor de prietenii mei din București. Uneori îmi este dor de serviciile absolut impecabile din anumite locuri din București, de centrul istoric al Bucureștiului, de cafenelele unde găsești tot felul de rețete noi de cafea, de viața de noapte cosmopolită și vibrantă, de abundența de produse și servicii care lipsesc în provincie. Dar, acestea nu sunt suficiente motive pentru a dori să locuiești în Capitală. Aglomerația, mizeria, calitatea aerului, lupta pentru resurse, îndârjirea, nepăsarea, zumzetul continuu, prețurile exorbitante și multe altele, sunt motive care atârnă greu în decizia de a nu mă întoarce în București”, afirmă tânăra.

Povestea Teei Eliade vine să confirme faptul că este foarte important în viață să faci doar ceea ce te pasionează. “Iubirea este cea mai importantă valoare: iubirea de sine, a oamenilor, a ceea ce faci. Responsabilitatea, autonomia, independența, umanitatea, creativitatea, curiozitatea, respectul, punctualitatea, profesionalismul, deschiderea și onestitatea sunt alte valori care, pe lângă iubire, mă ghidează atât în viața de zi cu zi cât și în carieră. Nu am dublu standard. Am încercat să fiu altfel în viața profesională, dar nu am putut”, a conchis Teea Eliade.Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante fir
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 121 / 5138
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior|middle level associates (Corporate M&A and Real Estate, Bucharest)
  Firma de avocați Suciu Popa a câștigat pentru Enel ultimul arbitraj cu statul român | Pretenții de 130 mil. €, respinse de ICC Paris. Luminița Popa a coordonat apărarea grupului italian
  Investitorii se uită mai degrabă spre potențialul de creștere și la sinergiile pe care le pot atinge printr-o achiziție, decât pe cifrelele ”țintelor”. Despre tranzacții, industrii cu potențial și provocările din era inteligenței artificiale, într-o discuție cu Monica Stătescu, Counsel Filip & Company
  Clasamentul MergerMarket după primele 9 luni | Piața europeană de fuziuni și achiziții este într-o continuă scădere. DLA Piper și CMS, printre primele în clasamentul global, în Europa și în CEE
  CMS se implică în susținerea dezvoltării start-up-urilor de tehnologie | Ce proiecte pot intra în programul equIP, premiat de Financial Times, care sunt criteriile de selecție și ce avantaje au, într-un interviu cu Horea Popescu, partener CMS România și coordonatorul programului în Europa Centrală și de Est
  KPMG Legal România - dezvoltare strategică în aria serviciilor de consultanță în Tehnologie, IP și Protecția datelor prin preluarea casei de avocatură Fernbach & Partners
  World Tax 2020 - Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Trei firme de avocați s-au remarcat și în domeniul prețurilor de transfer
  LegiTeam: Mareș & Mareş recrutează avocat definitiv drept penal
  Avocații Mitel & Asociații specializați în Dreptul Muncii lucrează în cinci proiecte care implică restructurarea activității clienților, unul dintre aceștia fiind prezent în peste 10 jurisdicții | Madălina Paisa, Partener: În general, strategia și coordonarea generală a proiectelor de restructurare sunt realizate de avocații noștri
  Clifford Chance, CMS și Schoenherr, pe lista scurtă a analiștilor Mergermarket pentru titlul de M&A Legal Adviser of the Year – 2019 în regiunea CEE. CMS, Clifford Chance, Allan & Overy și DLA Piper, pe lisa celor mai activi consultanți pe segmentul Mid-Market european
  Mușat & Asociații obține o soluție favorabilă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene
  CMS a asistat CEE Equity Partners în preluarea unui grup românesc. RTPR Allen & Overy, alături de vânzători
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...