
Hotărâre definitivă obținută de Niculeasa Law Firm în fața ICCJ cu privire la caracterul subsidiar al procedurii penale în raport de procedura fiscală pentru o creanță fiscală de aproximativ 4 mil. €
22 Februarie 2019
BizLawyerPentru practicienii dreptului fiscal necesitatea tranșării problematicii raportului dintre penal și fiscal în ipoteza în care activitatea de inspecție fiscală conduce la sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la săvârșirea unor infracțiuni din sfera ilicitului penal reprezintă o preocupare constantă.
În cauză, ÎCCJ a fost chemată să se pronunțe cu privire la legalitatea unei decizii prin care organul de soluționare a contestației a dispus, în temeiul vechiului Cod de procedură fiscală suspendarea soluționării contestației fiscale până la pronunțarea unei soluții în dosarul penal deschis ca urmare a sesizării organelor de cercetare penală de către organele inspecției fiscale.
Prin Decizia din februarie 2019, ÎCCJ a menținut soluția pronunțată în cauză de Curtea de Apel București, respectiv aceea de anulare a deciziei de soluționare și de obligarea a organului de soluționare a contestației a proceda la soluționarea pe fond a contestației fiscale ce privea o creanță fiscală de aproximativ 4 milioane EUR.
Prin Decizia din februarie 2019, ÎCCJ a menținut soluția pronunțată în cauză de Curtea de Apel București, respectiv aceea de anulare a deciziei de soluționare și de obligarea a organului de soluționare a contestației a proceda la soluționarea pe fond a contestației fiscale ce privea o creanță fiscală de aproximativ 4 milioane EUR.
În raport de argumentele dezvoltate de Niculeasa Law Firm Instanța Supremă confirmă faptul că "înrâurirea hotărâtoare" despre care face vorbire art. 214 alin. 1 lit. a) trebuie să fie dovedită de organul fiscal și nu numai afirmată în condițiile în care organul de soluționare a contestațiilor deține toate elementele ce îi permit să concluzioneze cu privire la regimul fiscal aplicabil.
Instanța supremă confirmă interpretarea în acord cu care suspendarea procedurii fiscale se poate întâmpla doar dacă organul fiscal are nevoie în mod real ca cercetarea penală să-i procure informații cu privire la situația de fapt (nu și cu privire la situația de drept) menită să contribuie la stabilirea regimului fiscal de către organele fiscale (numai).
De asemenea Instanța Supremă soluționează și aspectul motivării contestației administrative și echivalența acesteia din perspectiva efectului devolutiv cu apelul sau cu recursul.
Această hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție este importantă inclusiv din perspectiva faptului că infirmă teoria și jurisprudența dezvoltată de Curtea Constituțională în acord cu care inclusiv în materie fiscală se aplică principiul penalul ține în loc civilul (a se citi fiscalul), ceea ce face ca legătura dintre cele două proceduri (penală și fiscală) să fie căutată pe tărâmul faptelor și nu al dreptului.
Pentru practicienii dreptului fiscal necesitatea tranșării problematicii raportului dintre penal și fiscal în ipoteza în care activitatea de inspecție fiscală conduce la sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la săvârșirea unor infracțiuni din sfera ilicitului penal reprezintă o preocupare constantă.
Pentru Niculeasa Law Firm această hotărâre judecătorească este importantă inclusiv din perspectiva faptului că într-un anumit fel confirmă preocupările doctrinare exprimate în decursul timpului de către avocații Societății de Avocați.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1979 / 2029 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...