ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INTERVIU VIDEO (I) - 20 de ani de avocatură practicată cu pasiune | Alături de Cosmin Vasile, coordonator ZRVP, pe drumul de la avocat stagiar la managing partner într-o firmă de top. Despre vocație și atuuri, primii pași în profesie, primul client și primul dosar pierdut, într-o imersiune în atmosfera anilor 2.000 din avocatura de business

22 August 2022   |   G.S. & L.A.

Interviul acordat BizLawyer are trei părți, fiecare dintre acestea focusându-se pe o etapă a carierei sale și fiind presărată cu sfaturi pentru avocații care vor să devină litigatori de elită.

 
 
  • BizLawyer TV
După 20 de ani în care a practicat avocatura cu pasiune, urcând treaptă cu treaptă în ierarhia firmei până la poziția cea mai înaltă, de coordonator al societății la care se angajase inițial ca stagiar, Cosmin Vasile pare să aibă intact/funcțional reactorul interior care-i alimentează determinarea, conștiinciozitatea și acel apetit insațiabil pentru ”mai mult” și ”mai bine”. Trecerea anilor și miile de dosare care i-au trecut prin mână nu l-au erodat, ci i-au pus mai bine în valoare ADN-ul de litigator și calitățile de lider.

Trebuie spus de la bun început că interlocutorul nostru, Cosmin Vasile, nu este un avocat ca oricare altul. Și nu vorbim despre știința de carte, puterea sa de argumentație superioară sau despre alte calități care l-au propulsat pe primele locuri în ghidurile juridice internaționale, ori în publicațiile globale ce monitorizează litigiile și arbitrajele din mai multe jurisdicții, printre care și România. Cosmin Vasile este avocatul ce a atins maturitatea profesională și nu se ferește să spună pe șleau, direct, ce trebuie punctat, sau să facă incizii adânci și să tragă concluzii pe care și le asumă. De aceea, orice discuție cu el este spumoasă și plină de înțelesuri.


Iar interviul acordat publicațiilor din grupul BizLawyer, la împlinirea a 20 de ani în profesia de avocat, trebuie urmărit de la început și până la nota de final.

Discuția cu redactorii BizLawyer are trei părți, fiecare dintre acestea focusându-se pe o etapă a carierei sale și fiind presărată cu sfaturi pentru avocații care vor să devină litigatori de elită. În primul episod, difuzat azi, Cosmin rememorează primii pași în profesie și împărtășește publicului amintiri legate de „momentul zero” ce i s-au păstrat vii în memorie. În cea de-a doua parte a interviului, interlocutorul nostru vorbește despre lecțiile învățate în 20 de ani de avocatură, întâlnirea cu mentorul, norocul de a începe o carieră sub îndrumarea maestrului Călin Zamfirescu și analizează performanța în avocatură. Ultimul episod ne oferă șansa de a privi avocatura – piață a serviciilor și profesie – de la vârf și a înțelege transformările ultimilor 20 de ani.

Dificultățile unui start în carieră acum 20 de ani. Amintiri vii legate de „momentul zero”

Dacă, în mod normal, pașii de urmat sau evoluția firească de orientare spre o profesie trec mai întâi prin etapa alegerii unei facultăți și, după aceea, în cunoștință de cauză, se filtrează opțiunile pentru o anumită profesie, în cazul lui Cosmin lucrurile au stat diferit. Părinții săi vedeau la el calități native ce îl făceau să se potrivească perfect acestei profesii, încă din copilărie.  

”Idea de drept, de avocatură și nimic altceva, nu-mi aparține; mi-a fost indusă de părinți atât de adânc și de puternic încât nu-mi amintesc să-mi fi pus problema vreodata că e cazul să urmez altceva”, se destăinuie Cosmin Vasile în interviul acordat publicației noastre. Așa se face că, atunci când a ajuns, alături de ceilalți colegi de liceu adolescenți, în etapa alegerii și pregătirii pentru facultate, el știa foarte bine că trebuie să fie dreptul și, mai departe, chiar avocatura. Dar dacă l-ai fi întrebat de ce așa și nu altfel, nu ar fi avut nici cea mai vagă argumentație concretă.

Același tip de idee preconcepută, dublată de senzația subiectivă că este decizia corectă, s-a păstrat până la sfârșitul facultății, când știa că va merge în direcția avocaturii și nu spre magistratură, deși nu făcuse niciun stagiu de practică sau vreo analiză avocatură vs magistratură, care să-i dea dreptate.

Intrarea în profesie i-a confirmat însă direcția și corectitudinea parcursului, examenul de admitere în Barou fiind și prima șansă de a străluci printre colegii de generație.

După o lungă perioadă în care se ținuseră doar interviuri lejere, în anul 2001 examenul de intrare în profesie a fost pentru prima dată organizat la nivel național și a fost mult mai dificil decât își propuseseră organiatorii. Pe scurt spus, atât de dificil încât, dintr-un total de 2.300 candidați, în urma acelui examen au intrat în profesie doar 22 în toată Romania și numai 13 în Baroul București.

Urmărește interviul filmat pentru a parcurge, alături de Cosmin Vasile, primii pași pe drumul de la avocat stagiar la litigator de top și coordonator al firmei ZRVP.

Următorul episod va fi publicat săptămâna viitoare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 739 / 1813
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...