ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Litigatorii DLA Piper sunt implicați în recuperarea unei investiții străine de peste 200 mil. E în industria energiei regenerabile, iar criza medicală a adus alte câteva zeci de mandate noi în această practică. Radu Bălaș, Partener: Dreptul muncii, executările silite și insolvențele ne-au umplut agenda ultimelor luni

24 Iulie 2020   |   Ștefania Enache

În prezent, echipa de litigii a DLA Piper este formată din zece persoane (șapte avocați și trei support staff).

 
 
Departamentul de litigii din cadrul biroului local al firmei internaționale DLA Piper a constatat, la finalul stării de urgență, o creștere semnificativă a gradului de încărcare a avocaților pe proiecte facturabile în raport cu situația existentă la momentul intrării în criza medicală. „Acest lucru se datorează în principal faptului că echipa noastră gestiona, chiar la momentul declanșării crizei sanitare, o serie de proiecte extrem de importante cu proceduri care se calificau drept pricini urgente și din perspectiva reglementărilor privind starea de urgență. Astfel, am avut ocazia să participăm la numeroase ședințe de judecată în etapa respectivă, fapt ce a reprezentat o experiență în sine, dincolo de inconvenientele practice generate de restricții”, a explicat pentru BizLawyer Radu Bălaș, Partener DLA Piper și coordonator al practicii de Litigii & Arbitraj a biroului din România.


Echipa DLA Piper din București a ales să profite din plin de perioada de lockdown. Astfel, avocații au avut prilejul să se redescopere și să-și dea seama că dețin resurse incredibile de solidaritate, comunicare, prietenie, chiar și voie bună, combinate cu o activitate profesională mai intensă ca niciodată în ultimii ani, spune avocatul. „Deși la nivelul firmei am instituit încă înainte de începutul stării de urgență, ca regulă, lucrul de acasă, am avut numeroase zile cu aproape toată echipa de litigii la birou, nopți albe pentru pregătirea unor depuneri urgente consistente, conturate în principal în jurul unor proceduri de executare silită și insolvențe cu cereri multiple de suspendare, care ne-au făcut practic să nu simțim aproape deloc povara psihologică a acestui lockdown și să traversăm perioada de incertitudini mult mai bine decât am fi putut spera la începutul său”, arată Radu Bălaș.




Avocații nu au avut ocazia de a participa la ședințe online, dar, din punctul lor de vedere, o astfel de soluție este viabilă cu trei condiții: o bază materială corespunzătoare, o bună organizare și voința de modernizare.
În ceea ce privește interacțiunea cu instituțiile statului și cu clienții, totul s-a derulat „la distanță”, astfel încât să fie respectate toate regulile impuse de starea de urgență.

Partenerul DLA Piper speră că starea de echilibru ”de după” va fi diferită de ce se înțelegea prin aceeași noțiune ”de dinainte”. „Criza a dovedit că pot fi îmbunătățite multe lucruri în organizarea ședințelor de judecată, că pot fi și săli neaglomerate chiar dacă sunt multe dosare, că este posibil să se fixeze în mod civilizat ore diferite pentru un număr restrâns de cauze, că nu este necesară înghesuiala de la începutul ședinței cu pricini la amânare și nici petrecutul de ore întregi inutil, stând în sală sau pe holuri ca sa-ți vină rândul dintr-o listă lungă și neîntreruptă cu câteva zeci de dosare toate programate la prima oră a dimineții, parcă în dispreț pentru timpul tuturor celor aflați pe lista respectivă și care nu au de gestionat totuși întreaga ședință de judecată. Transmiterea documentelor în format electronic este iarăși un lucru extrem de bun, ajutând în acest fel și la constituirea dosarului în format electronic, pe care unele instanțe reușesc să îl pună în acest fel mult mai ușor la dispoziția părților, valorificând avantajele evoluției tehnologice și în beneficiul justițiabililor. M-aș feri să fac o estimare de timp cu privire la când s-ar putea ajunge la ”starea de echilibru”, însă această stare, în semnificația pe care o înțeleg eu și în care mi-ar plăcea să văd ajunsă activitatea de judecată, aș spera să fie atinsă totuși în cursul vieții celor care citesc aceste rânduri”.

De altfel, Radu Bălaș consideră că „principala lecție a crizei a fost că distanța fizică nu ne îndepărtează ci, dimpotrivă, poate avea darul să ne apropie. Că putem lucra la fel de bine și de eficient sau chiar mai bine uneori și de la distanță. Că responsabilitatea fiecăruia crește în situații atipice, iar aceste situații ne ajută să ne descoperim resurse nebănuite și interacțiuni neașteptate. Că putem schimba și îmbunătăți mult mai multe în activitatea noastră și că putem avea încrederea de a fi deschiși și a experimenta noi abordări. Că avem o echipă grozavă!”. 


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Alte mandate noi, în perioada următoare

Chiar dacă mulți se așteptau ca volumul de lucru să se reducă semnificativ, avocații DLA Piper au obținut, în această perioadă, câteva zeci de mandate noi, majoritatea în litigii de dreptul muncii. De asemenea, experții au de soluționat și o serie de dosare de insolvență, dar și o speță „în ton” cu această etapă, în care profesioniștii DLA Piper asistă o importantă companie din domeniul medical în legătură cu o investigație penală referitoare la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. „Cu siguranță, dreptul muncii, executările silite și insolvențele ne-au umplut agenda ultimelor luni”, punctează Radu Bălaș.

În perioada următoare, reprezentanții firmei de avocatură se așteaptă să primească și alte mandate noi, în contextul în care toate industriile au fost afectate de acestă criză determinată de pandemia de COVID-19.
„În general, în piața avocaturii (cu excepția formelor de exercitare a profesiei care au avut șansa de a gestiona proiecte care se încadrau în noțiunea de pricini urgente și a căror judecată a continuat – cum a fost și cazul firmei noastre) segmentul litigiilor a scăzut substanțial în perioada stării de urgență datorită restricțiilor privind desfășurarea ședințelor de judecată, iar acum se află într-o perioadă de creștere accelerată datorită repunerii pe rol a cauzelor, inclusiv a scurtării vacanței judecătorești și stabilirii termenelor obișnuite și în luna iulie. Impactul real până la sfârșitul anului îl vom putea evalua mai bine începând cu luna septembrie, dar cu siguranță va exista o creștere a volumului de litigii (ca și număr de cauze noi)”, precizează Partenerul DLA Piper.

La ora actuală, cel mai spectaculos proiect pe care avocații firmei îl au pe masa de lucru vizează recuperarea unei investiții străine de peste 200 de milioane de euro în industria energiei regenerabile.  Dosarul este coordonat de partenerul coordonator al echipei de litigii, Radu Bălaș, dar aproape întreaga echipă de litigii plus avocați din încă două-trei departamente sunt implicați în numeroasele aspecte legale pe care mandatul le presupune. 

În prezent, echipa de litigii a biroului DLA Piper din București este formată din zece persoane (șapte avocați și trei support staff). Avocații din departament lucrează exclusiv pe proiecte de litigii, arbitraje și investigații penale, nefiind alocați și pentru proiecte de consultanță, dar colaborând foarte strâns cu colegii din departamentele de consultanță la care se referă obiectul litigiilor gestionate. Proiectele sunt coordonate de avocații desemnați să îndeplinească acest rol, în funcție de complexitatea proiectului și domeniul și expertiza fiecăruia. Nu există în general o abordare ierarhică, toți avocații, indiferent de gradul formal de senioritate fiind încurajați să îndeplinească roluri de coordonare pe diverse componente ale proiectelor și chiar pe ansamblu, în consultare cu partenerul coordonator al echipei sau cu alți colegi cu mare experiență.  


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1304 / 1813
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...