ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Litigatorii RTPR au un mandat în care pretențiile reclamantului sunt de 800 mil. €. Valentin Berea, Partener: Criza cred că va accelera deciziile de a acționa în instanță. Debitorii vor căuta să se exonereze cât mai mult de obligații pe care nu mai pot, sau nu mai este rentabil economic pentru ei să și le execute, iar creditorii vor fi nevoiți să își apere propriile interese

16 Iunie 2020   |   Ștefania Enache

Cu siguranță se va discuta mult în instanțe despre forța majoră și impreviziune în perioada următoare, spun avocații RTPR

Valentin Berea, Partener RTPR | Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu

 
 
Echipele de litigii din cadrul firmelor de avocatură au agenda încărcată la maximum, în contextul în care cauzelele pe care le aveau în lucru au fost suspendate pe perioada stării de urgență.Ridicarea restricțiilor le permite litigatorilor să-și reia spețele.În plus, volumul lor de muncă este în creștere, având în vedere că portofoliul de dosare se mărește cu unele noi.
Chiar dacă nu au avut activitate în instanțe, munca litigatorilor a continuat și în perioada stării de urgență, avocații oferind consultanță sau lucrând la pregătirea mandatelor. „Litigatorii RTPR | Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu au fost destul de ocupați și în această perioadă, deoarece o mare parte din activitatea noastră include consultanță și analize prelitigioase, sau încheierea de tranzacții extrajudiciare pentru care nu este necesară participarea la ședințe de judecată. De asemenea, am fost implicați în mai multe dosare aflate în etapa scrisă în care ne-am concentrat desigur pe redactarea cererilor, întâmpinărilor etc.Asta nu înseamnă că nu ne-a lipsit provocarea sălii de judecată, care este în ADN-ul fiecărui litigator”, declară Valentin Berea, Partener RTPR | Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA.


În acest interval de trei luni, în care toți oamenii au stat în izolare, avocații s-au folosit din plin de beneficiile tehnologiei, fiindu-le permisă o bună colaborare cu toți clienții, datorită mijloacelor moderne de comunicare prin video conferințe. „Cu autoritățile a fost ceva mai complicat pentru că multe au întrerupt programul cu publicul (de exemplu, de la unele registraturi ale instanțelor ni s-au întors documentele), dar, totuși, în ultima perioadă situația s-a ameliorat, mai multe instanțe permițând acum accesul online la dosare. Lucrurile au mers mai bine într-un arbitraj internațional desfășurat la Londra în care am fost implicați în această perioadă, dar chiar și în acel caz reactivitatea a fost mai scăzută din partea instituției arbitrale (mai ales în privința aspectelor administrative). O notă pozitivă specială pentru Consiliul Concurenței, care a rămas operațional aproape de capacitatea maximă și ai cărui reprezentanți chiar au avut deschiderea lăudabilă de a participa în sistem webinar la conferințe pe teme de interes pentru mediul de afaceri pe care le-am organizat, atunci când regulile de distanțare socială au impus-o”, detaliază Partenerul RTPR.

Avocații firmei au avut și câteva termene în dosare de ordonanță președințială în materia proprietății intelectuale la Tribunalul București, care au fost considerate urgențe și care s-au și judecat în această perioadă. „Ședința nu a fost on-line, dar a implicat măsurile de prevenție specifice, dintre care purtarea măștii în timpul pledoariei este partea cea mai dificilă”, subliniază Valentin Berea.

În prezent, echipa de litigii, formată din nouă avocați, lucrează atât de acasă, cât și de la birou, în funcție de necesitățile dosarelor. Coordonarea departamentului se realizează de către Valentin Berea  și prof. Lucian Mihai (Of Counsel). Recent, în firma RTPR a intrat un nou partener. Raluca Năstase are o bogată experiență în litigii imobiliare.
Creștere semnificativă a volumului de muncă

După trei luni în care și-au desfășurat munca „în izolare”, litigatorii au revenit la activitatea din sălile de judecată, iar odată cu ridicarea restricțiilor impuse de starea de alertă, munca lor se va intensifica și mai mult pentru ca din toamnă tribunalele să revină la normal.

Valentin Berea se așteaptă ca, în perioada următoare, volumul de muncă al echipei pe care o coordonează să crească semnificativ, atât ca urmare a ridicării suspendărilor din dosarele în curs, cât și ca urmare a unor mandate noi. „Strategia noastră este de a ne concentra pe anumite tipuri de litigii unde avem o bogată expertiză atât asupra aspectelor de fond, cât și a modului de a conduce în instanță astfel de litigii, precum litigiile de dreptul concurenței (inclusiv „follow-on damages claims”), proprietate intelectuală, litigii fiscale sau alte litigii de contencios administrativ. Totodată, ne bucurăm de recenta cooptare în echipa noastră a unui nou partener de real estate, Raluca Năstase, care este specializată și în litigii imobiliare și ne așteptăm ca și acest tip de dispute să aibă o creștere importantă, mai ales în contextul crizei actuale”, punctează avocatul.

Perioada de criză medicală le-a adus litigatorilor foarte multe mandate noi, iar trendul este unul crescător. „Problematicile sunt diferite – de la dispute privind încălcarea asigurărilor și garanțiilor într-un contract de vânzare-cumpărare de acțiuni, la contrafaceri de brevete și de mărci, la dispute privind comportamentul abuziv al unui furnizor monopolist de servicii de utilități publice față de un mare producător industrial, anularea unor decizii ale Consiliului Concurenței, dispute legate de contracte de locațiune sau de contracte de furnizare de gaze pe piața internațională, etc. Profilul clienților cu care lucrăm a rămas același, în general este vorba de corporații. În mod excepțional lucrăm și pentru persoane fizice, dar atunci o facem de cele mai multe ori pro bono, când este o cauză în care credem”, explică Valentin Berea.


Citește și

→  Grupul E-INFRA a dus la capăt mai multe proiecte de infrastructură la care s-a lucrat intens în ultimele luni. Adina Calfa, Group General Counsel: Diferența pe care o câștigăm în experiența de management în perioada aceasta este aceea pe care o câștigă un pilot după ce a traversat o furtună și a aterizat forțat pe o autostradă colaboreazăAvocatul este de părere că în industriile cel mai puternic afectate de criză vor apărea mai multe litigii și insolvențe. „Dar nu cred că putem exclude vreun segment anume al economiei. Criza cred că va accelera deciziile de a acționa în instanță, făcând ca interesele părților să fie mai greu de reconciliat decât înainte, pentru că debitorii vor căuta să se exonereze cât mai mult de obligații pe care nu mai pot, sau nu mai este rentabil economic pentru ei să și le execute, iar creditorii vor fi nevoiți să își apere propriile interese. Cu siguranță se va discuta mult în instanțe despre forța majoră și impreviziune în perioada următoare”, menționează specialistul.

Profesioniștii firmei de avocatură sunt implicați în foarte multe dosare spectaculoase și complexe. De exemplu, au în lucru un mandat în care pretențiile reclamantului sunt de 800 de milioane de euro. De asemenea, sunt implicați în două arbitraje, competența revenind unor instituții arbitrale străine – LCIA și ICC Paris. „Cu mici întârzieri legate de probleme administrative, activitatea s-a desfășurat normal, cu specificul organizării audierilor prin video conferințe”, subliniază Valentin Berea.

RTPR | Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA are un palmares extrem de puternic în practica de Dispute Resolution, noteaza ghidul juridic internațional Legal 500, în ediția din acest an. Pe lângă faptul că gestionează litigii civile majore și arbitraje, echipa este deosebit de activă în sectoare puternic reglementate precum energia. Echipa este foarte experimentată în litigii administrative, ce inclusiv plângeri antimonopol și în domeniul taxelor, precum și în litigiile transfrontaliere privind drepturile de proprietate intelectuală (IP). Valentin Berea și Lucian Mihai sunt doi dintre cei mai buni practicieni ai firmei în această practică, arată directorul internațional.

Printre clienții cheie ai firmei sunt Paramount Pictures Corporation, Sony Pictures Entertainment, Twentieth Century Fox Film Corporation, Universal City Studios Productions, Walt Disney Studios Motion Pictures, Columbia Pictures, Warner Bros. Entertainment, Sumiriko AVS Romania – member of Anvis Group, Electrica Group, Maspex Group, Sintofarm S.A., Efacec Group sau Arctic (Arcelik group).

Un alt director juridic internațional elogiază activitatea avocaților RTPR în acest domeniu de practică. Chambers Europe spune despre Valentin Berea, în ediția 2020, că este recunoscut pentru expertiza sa în domeniul concurenței și al litigiilor și reprezintă frecvent clienți locali și internaționali în investigații și apeluri în fața instanțelor române. "Este un avocat de excepție în domeniul Concurenței, care răspunde în timp util”. Clienții firmei su declarat echipei de research că ”este o adevărată plăcere să lucrezi cu el".
Pe de altă parte, notează Chambers Europe, Lucian Mihaiare o bogată experiență în domeniul IP”, potrivit comentatorilor pieței. Este respectat pentru expertiza sa în litigiile IP, incluzând cazurile de brevete și oferă deseori sfaturi strategice cu privire la drepturile de autor și publicitate.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 29 / 5365
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
League Tables of Legal Advisors MergerMarket - S1 2020 I Pandemia a evaporat o treime din piața de fuziuni și achiziții. China s-a recuperat rapid, SUA – cel mai puternic declin. Ce firme de avocați cu prezență locală s-au evidențiat în Top 20 global, european și în regiunea CEE
Avocații Leroy și Asociații prevăd o creștere a numărului de litigii în comerț și asigurări, solicitările fiind legate de întreruperea activității comerciale. Edgar Jakab, Head of Litigation: Pe lângă mandatele curente, așteptăm o extindere substanțială în perioada următoare și în transporturi și asigurări
Avocații Radu și Asociații SPRL, în colaborare cu EY România, obțin o nouă decizie importantă pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind dreptul nerezidenților de a obține rambursarea TVA
Legea mărcilor a fost modificată | Care vor fi efectele aplicării noilor norme și cum se va asigura securitatea juridică și protecția drepturilor conferite titularilor de mărcile înregistrate. Cele mai importante prevederi, explicate de echipa Simion & Baciu
LegiTeam: Mareș & Mareş recrutează avocat definitiv drept penal
Dr. Constantin BRÂNZAN, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu peste 40 de ani de experiență în magistratură, se alătură echipei POPESCU & ASOCIAȚII
Cum a trecut prin perioada de lockdown un creator de produse Legal-Tech și ce tendințe a observat în rândul clienților-avocați. George Bărcun, SoftVenture: Singura schimbare pentru noi a fost lipsa prânzului comun și a conversațiilor aferente. Firmele de avocatură au avut o abordare foarte matură și profesionistă. În ultima lună am observat o revitalizare generală și mai mult optimism
Avocații Wolf Theiss estimează o creștere de cca. 20% pe segmentul litigiilor, anul acesta. Ligia-Cecilia Popescu, Partener: Mandate noi s-au concretizat în mai multe domenii. O sursă importantă de litigii și, în special, arbitraje, vor continua să fie proiectele de infrastructură mare, minerit, fiscal și achizițiile publice în domeniul industrial
Echipa MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații se extinde. Cristina Crețu, in-house cu o vastă experiență, și Mihaela Nyerges, avocat specializat în Energie și M&A, s-au alăturat firmei
În ciuda situației „speciale” în care s-a lucrat, avocații Reff & Asociații au fost implicați în toate tipurile de dispute de business. Date fiind viteza cu care s-au adoptat actele normative, precum și lipsa de claritate a acestora, clienții au fost foarte interesați de perspectiva litigioasă a acțiunilor pe care urmau să le întreprindă sau a consecințelor în cazul unei lipse de reacție
Suciu Popa câștigă pentru Hidroelectrica un litigiu care consolidează o creanță de peste 22,2 mil. RON
Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...