
Litigatorii RTPR au un mandat în care pretențiile reclamantului sunt de 800 mil. €. Valentin Berea, Partener: Criza cred că va accelera deciziile de a acționa în instanță. Debitorii vor căuta să se exonereze cât mai mult de obligații pe care nu mai pot, sau nu mai este rentabil economic pentru ei să și le execute, iar creditorii vor fi nevoiți să își apere propriile interese
16 Iunie 2020
Ștefania EnacheCu siguranță se va discuta mult în instanțe despre forța majoră și impreviziune în perioada următoare, spun avocații RTPR
![]() |
Valentin Berea, Partener RTPR | Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu |
Echipele de litigii din cadrul firmelor de avocatură au agenda încărcată la maximum, în contextul în care cauzelele pe care le aveau în lucru au fost suspendate pe perioada stării de urgență.Ridicarea restricțiilor le permite litigatorilor să-și reia spețele.În plus, volumul lor de muncă este în creștere, având în vedere că portofoliul de dosare se mărește cu unele noi.
Chiar dacă nu au avut activitate în instanțe, munca litigatorilor a continuat și în perioada stării de urgență, avocații oferind consultanță sau lucrând la pregătirea mandatelor. „Litigatorii RTPR | Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu au fost destul de ocupați și în această perioadă, deoarece o mare parte din activitatea noastră include consultanță și analize prelitigioase, sau încheierea de tranzacții extrajudiciare pentru care nu este necesară participarea la ședințe de judecată. De asemenea, am fost implicați în mai multe dosare aflate în etapa scrisă în care ne-am concentrat desigur pe redactarea cererilor, întâmpinărilor etc.Asta nu înseamnă că nu ne-a lipsit provocarea sălii de judecată, care este în ADN-ul fiecărui litigator”, declară Valentin Berea, Partener RTPR | Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA.
Chiar dacă nu au avut activitate în instanțe, munca litigatorilor a continuat și în perioada stării de urgență, avocații oferind consultanță sau lucrând la pregătirea mandatelor. „Litigatorii RTPR | Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu au fost destul de ocupați și în această perioadă, deoarece o mare parte din activitatea noastră include consultanță și analize prelitigioase, sau încheierea de tranzacții extrajudiciare pentru care nu este necesară participarea la ședințe de judecată. De asemenea, am fost implicați în mai multe dosare aflate în etapa scrisă în care ne-am concentrat desigur pe redactarea cererilor, întâmpinărilor etc.Asta nu înseamnă că nu ne-a lipsit provocarea sălii de judecată, care este în ADN-ul fiecărui litigator”, declară Valentin Berea, Partener RTPR | Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA.
În acest interval de trei luni, în care toți oamenii au stat în izolare, avocații s-au folosit din plin de beneficiile tehnologiei, fiindu-le permisă o bună colaborare cu toți clienții, datorită mijloacelor moderne de comunicare prin video conferințe. „Cu autoritățile a fost ceva mai complicat pentru că multe au întrerupt programul cu publicul (de exemplu, de la unele registraturi ale instanțelor ni s-au întors documentele), dar, totuși, în ultima perioadă situația s-a ameliorat, mai multe instanțe permițând acum accesul online la dosare. Lucrurile au mers mai bine într-un arbitraj internațional desfășurat la Londra în care am fost implicați în această perioadă, dar chiar și în acel caz reactivitatea a fost mai scăzută din partea instituției arbitrale (mai ales în privința aspectelor administrative). O notă pozitivă specială pentru Consiliul Concurenței, care a rămas operațional aproape de capacitatea maximă și ai cărui reprezentanți chiar au avut deschiderea lăudabilă de a participa în sistem webinar la conferințe pe teme de interes pentru mediul de afaceri pe care le-am organizat, atunci când regulile de distanțare socială au impus-o”, detaliază Partenerul RTPR.
Avocații firmei au avut și câteva termene în dosare de ordonanță președințială în materia proprietății intelectuale la Tribunalul București, care au fost considerate urgențe și care s-au și judecat în această perioadă. „Ședința nu a fost on-line, dar a implicat măsurile de prevenție specifice, dintre care purtarea măștii în timpul pledoariei este partea cea mai dificilă”, subliniază Valentin Berea.
În prezent, echipa de litigii, formată din nouă avocați, lucrează atât de acasă, cât și de la birou, în funcție de necesitățile dosarelor. Coordonarea departamentului se realizează de către Valentin Berea și prof. Lucian Mihai (Of Counsel). Recent, în firma RTPR a intrat un nou partener. Raluca Năstase are o bogată experiență în litigii imobiliare.
Creștere semnificativă a volumului de muncă
După trei luni în care și-au desfășurat munca „în izolare”, litigatorii au revenit la activitatea din sălile de judecată, iar odată cu ridicarea restricțiilor impuse de starea de alertă, munca lor se va intensifica și mai mult pentru ca din toamnă tribunalele să revină la normal.
Valentin Berea se așteaptă ca, în perioada următoare, volumul de muncă al echipei pe care o coordonează să crească semnificativ, atât ca urmare a ridicării suspendărilor din dosarele în curs, cât și ca urmare a unor mandate noi. „Strategia noastră este de a ne concentra pe anumite tipuri de litigii unde avem o bogată expertiză atât asupra aspectelor de fond, cât și a modului de a conduce în instanță astfel de litigii, precum litigiile de dreptul concurenței (inclusiv „follow-on damages claims”), proprietate intelectuală, litigii fiscale sau alte litigii de contencios administrativ. Totodată, ne bucurăm de recenta cooptare în echipa noastră a unui nou partener de real estate, Raluca Năstase, care este specializată și în litigii imobiliare și ne așteptăm ca și acest tip de dispute să aibă o creștere importantă, mai ales în contextul crizei actuale”, punctează avocatul.
Perioada de criză medicală le-a adus litigatorilor foarte multe mandate noi, iar trendul este unul crescător. „Problematicile sunt diferite – de la dispute privind încălcarea asigurărilor și garanțiilor într-un contract de vânzare-cumpărare de acțiuni, la contrafaceri de brevete și de mărci, la dispute privind comportamentul abuziv al unui furnizor monopolist de servicii de utilități publice față de un mare producător industrial, anularea unor decizii ale Consiliului Concurenței, dispute legate de contracte de locațiune sau de contracte de furnizare de gaze pe piața internațională, etc. Profilul clienților cu care lucrăm a rămas același, în general este vorba de corporații. În mod excepțional lucrăm și pentru persoane fizice, dar atunci o facem de cele mai multe ori pro bono, când este o cauză în care credem”, explică Valentin Berea.
![]() Citește și |
Avocatul este de părere că în industriile cel mai puternic afectate de criză vor apărea mai multe litigii și insolvențe. „Dar nu cred că putem exclude vreun segment anume al economiei. Criza cred că va accelera deciziile de a acționa în instanță, făcând ca interesele părților să fie mai greu de reconciliat decât înainte, pentru că debitorii vor căuta să se exonereze cât mai mult de obligații pe care nu mai pot, sau nu mai este rentabil economic pentru ei să și le execute, iar creditorii vor fi nevoiți să își apere propriile interese. Cu siguranță se va discuta mult în instanțe despre forța majoră și impreviziune în perioada următoare”, menționează specialistul.
Profesioniștii firmei de avocatură sunt implicați în foarte multe dosare spectaculoase și complexe. De exemplu, au în lucru un mandat în care pretențiile reclamantului sunt de 800 de milioane de euro. De asemenea, sunt implicați în două arbitraje, competența revenind unor instituții arbitrale străine – LCIA și ICC Paris. „Cu mici întârzieri legate de probleme administrative, activitatea s-a desfășurat normal, cu specificul organizării audierilor prin video conferințe”, subliniază Valentin Berea.
RTPR | Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA are un palmares extrem de puternic în practica de Dispute Resolution, noteaza ghidul juridic internațional Legal 500, în ediția din acest an. Pe lângă faptul că gestionează litigii civile majore și arbitraje, echipa este deosebit de activă în sectoare puternic reglementate precum energia. Echipa este foarte experimentată în litigii administrative, ce inclusiv plângeri antimonopol și în domeniul taxelor, precum și în litigiile transfrontaliere privind drepturile de proprietate intelectuală (IP). Valentin Berea și Lucian Mihai sunt doi dintre cei mai buni practicieni ai firmei în această practică, arată directorul internațional.
Printre clienții cheie ai firmei sunt Paramount Pictures Corporation, Sony Pictures Entertainment, Twentieth Century Fox Film Corporation, Universal City Studios Productions, Walt Disney Studios Motion Pictures, Columbia Pictures, Warner Bros. Entertainment, Sumiriko AVS Romania – member of Anvis Group, Electrica Group, Maspex Group, Sintofarm S.A., Efacec Group sau Arctic (Arcelik group).
Un alt director juridic internațional elogiază activitatea avocaților RTPR în acest domeniu de practică. Chambers Europe spune despre Valentin Berea, în ediția 2020, că este recunoscut pentru expertiza sa în domeniul concurenței și al litigiilor și reprezintă frecvent clienți locali și internaționali în investigații și apeluri în fața instanțelor române. "Este un avocat de excepție în domeniul Concurenței, care răspunde în timp util”. Clienții firmei su declarat echipei de research că ”este o adevărată plăcere să lucrezi cu el".
Pe de altă parte, notează Chambers Europe, Lucian Mihai „are o bogată experiență în domeniul IP”, potrivit comentatorilor pieței. Este respectat pentru expertiza sa în litigiile IP, incluzând cazurile de brevete și oferă deseori sfaturi strategice cu privire la drepturile de autor și publicitate.
![]() Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1566 / 2036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...