ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mușat & Asociații obține, la ÎCCJ, soluții favorabile pentru SIF Transilvania în două litigii cu ASF. Colaborare cu avocații ”Schiau, Prescure, Teodorescu, Crișan” din Brașov

11 Iulie 2019   |   A.D.

Câștigul remarcabil obținut este rezultatul unor eforturi comune ale unei echipe formate din dl. dr.avocat Gheorghe Buta, Senior Partner - Head of Litigation și dna. avocat Angela Porumb, Partner din cadrul Mușat & Asociații, dl. avocat dr. Titus Prescure, avocat coordonator în cadrul Societății civile de Avocați” Schiau, Prescure, Teodorescu, Crișan” din cadrul Baroului Brașov) şi dl. dr. Dragoș Călin, Şeful Departamentului Juridic al S.I.F. Transilvania Brașov.

Gheorghe Buta, Senior Partner - Head of Litigation si Angela Porumb, Partner - Musat & Asociatii

 
 
Mușat & Asociații în cooperare cu  ”Schiau, Prescure, Teodorescu, Crișan” și SIF Transilvania, au obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție două soluții favorabile în două dosare în care S.I.F. Transilvania Brașov s-a judecat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) pentru constatarea nelegalității unor reglementări importante privind obligațiile administrative ale emitenților de acțiuni trazacționate pe piețe reglementate.

Câștigul remarcabil obținut este rezultatul eforturilor comune ale unei echipe formate din dr. Gheorghe Buta, Senior Partner - Head of Litigation și Angela Porumb, Partner din cadrul Mușat & Asociații, dr. Titus Prescure, avocat coordonator în cadrul Societății civile de Avocați ”Schiau, Prescure, Teodorescu, Crișan” din cadrul Baroului Brașov şi dr. Dragoș Călin, Şeful Departamentului Juridic al S.I.F. Transilvania Brașov.


În primul dosar, care a avut ca obiect anularea unor reglementări din Regulamentul nr. 1/2006, prin care C.N.V.M./A.S.F. a stabilit două ipoteze, ireconciliabile cu cadrul legal primar, în care acționarii unei societăți tranzacționate în cadrul unei piețe reglementate pot solicita aplicabilitatea metodei votului cumulativ într-o A.G.A. care are pe ordinea de zi alegerea membrilor consiliului de administrație/consiliului de supraveghere, respectiv:
Legea pieței de capital stabilește obligativitatea aplicării metodei votului cumulativ la alegerea membrilor consiliului de administrație/consiliului de supraveghere, doar în ipoteza în care aplicarea sa este solicitată de către acționari cu dețineri semnificative. Or, prin art. 124 alin. (2) din Regulamentul nr. 1/2006, A.S.F. a extins obligativitatea aplicării acestei metode în ipoteze suplimentare, respectiv și atunci când acționarii care dețin împreună cel puțin 5% din capitalul social sau o cotă mai mică, dacă în actul constitutiv se prevede astfel, poate/pot solicita, cel mult o dată într-un exercițiu financiar, […], convocarea unei adunări generale a acționarilor având pe ordinea de zi alegerea administratorilor, cu aplicarea metodei votului cumulativ.” Prin instituirea acestui drept în favoarea acționarilor cu dețineri de 5% și chiar mai mici, corelativ s-a impus cu titlu de obligație în sarcina emitenților, necesitatea convocării A.G.A. având pe ordinea de zi alegerea consiliului de administrație/supraveghere cu aplicarea metodei votului cumulativ.
Pe de altă parte, prin art. 125 alin. (1) din același regulament, A.S.F. instituie în favoarea acționarilor, dreptul de a cere completarea ordinii de zi a unei AGA convocate, prin propuneri adresate administratorilor, pentru alegerea consiliului de administrație prin aplicarea metodei votului cumulativ. O astfel de reglementare, pe lângă alte imperfecțiuni legislative, creează premisele obligării organizatorilor adunării generale a acționarilor, de a încălca prevederile legale imperative referitoare la secretul votului exprimat de acționari, cât priveste alegerea membrilor consiliului de administrație/supraveghere, o semnificație deosebită având-o acționarii ce își exprimă votul prin corespondență.


În data de 3 iulie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 3734/2019 a stabilit că aceste prevederi sunt nelegale, înlaturând aplicabilitatea lor din câmpul legislativ.

Ceea ce considerăm a fi important de remarcat din punct de vedere jurisprudențial, este faptul că Înalta Curte a constatat nelegalitatea acestor reglementări chiar în contextul abrogării lor, prin apariția Regulamentului A.S.F. nr. 5/2018 (care nu face decât să reitereze reglementările criticate din vechiul regulament). Astfel că nelegalitățile constatate de către Înalta Curte în legatură cu Regulamentul nr. 1/2006, viciază în egală măsura și reglementările similare din Regulamentul nr. 5/2018. (Dr. Gheorghe Buta, Senior Partner - Head of Litigation - Mușat & Asociații)

În cel de-al doilea dosar, prin Decizia nr. 1733/2019, Înalta Curte de Casatie și Justiție a dispus anularea Deciziei C.N.V.M. nr. 381/20.04.2011, prin care A.S.F. a statuat obligativitatea tuturor emitenților tranzacționați pe o piață reglementată, ca în cazul completării ordinii de zi a unei A.G.O.A./A.G.E.A., în urma unor solicitări ale unor acționari ce dețin cel puțin 5% din capitalul social, să aducă la cunoștință publicului identitatea respectivilor acționari, precum și cotele de deținere ale acestora în cadrul respectivului emitent.

O astfel de reglementare viza nu doar ipoteza în care un acționar care cumula singur 5% din capitalul social formula solicitare de completare a ordinii de zi, dar și situația în care pragul de 5% reprezenta cumulul deținerilor unui grup de acționari, ce împreună formulau o astfel de solicitare. Astfel, efectul Deciziei C.N.V.M. nr. 381/20.04.2011 a fost unul contrar legii pieței de capital, potrivit cu care, obligativitatea publicării identității unui acționar și a deținerilor acestuia exista doar la momentul atingerii pragului de 5%, în mod individual sau/și în situația acțiunilor concertate. În orice caz, obligația publicității acestor informații revenea chiar acționarului și nu societății emitente a participațiilor achiziționate de către acționarul în cauză.

Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia pronunțată în data de 28 martie 2019,  a surprins chiar acest aspect, al depășirii cadrului legal de reglementare primară, prevederile Deciziei C.N.V.M. nr. 381/2011 din punct de vedere al tehnicii de redactare legislativă, având natura unei suplimentări a ipotezelor legale în care publicarea identității acționarilor și a deținerilor acestora este obligatorie. (Angela Porumb, Partner - Mușat & Asociații)

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1490 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...