ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Printre cele mai interesante proiecte ale avocaților de IP de la TZA a fost mandatul legat de anularea unui brevet de invenție acordat în domeniul metalurgiei, în care s-a obținut respingerea unei cereri de despăgubiri în valoare de peste 100 mil. usd. Echipa acordă asistenţă juridică în tranzacţii mari de tip „private equity” şi în alte preluări comerciale complexe

13 Februarie 2020   |   Ștefania Enache

La nivelul firmei Țuca Zbârcea & Asociații, în 2019, practica din domeniul IP a înregistrat o ușoară creștere prin raportare la nivelul anilor precedenți, atât prin numărul de proiecte, cât și prin varietatea și complexitatea acestora.

Ciprian Dragomir, Partener, Bogdan Halcu, Managing Associate, Dana Blaer, Avocat Senior si Mihaela Maxim, Managing Associate - Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
Nevoia de servicii juridice specializate în domeniul proprietății intelectuale va fi în creștere ca urmare a faptului că, anul trecut, au intrat în vigoare acte normative noi. În această categorie intră, de exemplu, ordonanța privind protecția know-how-ului. Creșterea este cauzată și de faptul că România va trebui să transpună în legislația națională, în viitorul apropiat, directive precum cea privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală, în vigoare de la data de 9 iunie 2019.

Schimbările din piață se reflectă și în munca avocaților axați pe dreptul proprietății intelectuale. La nivelul firmei Țuca Zbârcea & Asociații, în 2019, practica din domeniul IP a înregistrat o ușoară creștere prin raportare la nivelul anilor precedenți, atât prin numărul de proiecte, cât și prin varietatea și complexitatea acestora.


„Anul trecut, cele mai des întâlnite solicitări de asistență au apărut în materia mărcilor și a drepturilor de autor. Mandatele au vizat atât înregistrarea, cât şi apărarea exclusivităţii (transmiterea de notificări cease and desist, depunerea de opoziții la înregistrarea unor drepturi de proprietate intelectuală de către terți și care afectau drepturile clienților noștri). În același timp însă, avocații noștri sunt implicați în proiecte importante și în celelalte arii de practică din domeniul proprietății intelectuale cum sunt, de exemplu, dreptul desenelor industriale sau dreptul brevetelor”, punctează Ciprian Dragomir, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.

Printre proiectele interesante, în derulare în acest moment, avocatul nominalizează un caz care implică atât servicii de consultanță cât și de asistență juridică în instanță, dosar al cărui obiect îl reprezintă încălcarea unui model industrial neînregistrat, produs al unui brand de lux.

De altfel, în ultimii doi ani firma de avocatură s-a implicat în foarte multe proiecte interesante, cu relevanță pe piață.
„Am avut și avem în derulare mai multe proiecte interesante. În mod special, m-aș opri asupra unui mandat ce a presupus anularea unui brevet de invenție acordat în domeniul metalurgiei. Acest proiect a necesitat o colaborare foarte strânsă între avocații litiganți cu experiență în domeniul proprietății intelectuale, cei din cadrul departamentului nostru de IP și o echipă de tehnicieni. După o luptă intensă de circa 6 ani, grație eforturilor conjugate ale celor două departamente ale noastre, am obținut o soluție favorabilă pentru client și respingerea unei cereri de acordare de despăgubiri în valoare de peste 100 milioane de dolari. Din echipa de avocați o menționăm în special pe Mihaela Maxim, Managing Associate în cadrul departamentului de litigii, al cărei aport în soluționarea favorabilă a acestei spețe a fost esențial”, subliniază Bogdan Halcu, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații.

De asemenea, experții în proprietate intelectuală din cadrul casei de avocatură asigură în mod constant servicii de asistenţă juridică în cadrul unor mari tranzacţii de tip „private equity”, precum şi în alte preluări comerciale complexe.

„Asistăm clienți atât sell-side, cât și buy-side în mai multe proiecte de tip „asset deal” sau „share deal”, având ca obiect active de proprietate intelectuală. Aspectele de dreptul proprietății intelectuale reprezintă deseori o componentă esențială în cadrul tranzacțiilor, iar multe dintre procesele de due diligence în care acționăm necesită o analiză atentă a implicațiilor din perspectiva dreptului proprietății intelectuale. Ca să dau un exemplu, un client (printre cele mai importante grupuri media din România) ne-a solicitat asistența într-o tranzacție ce presupunea una dintre cele mai mari achiziții din sectorul online și în care componenta de proprietate intelectuală a fost esențială. Concluziile echipei noastre au cântărit în aprecierea clientului privind oportunitatea tranzacției. Cât privește achiziții de tehnologii proprietare, structurate ca achiziții ale drepturilor de IP, am menționa și alte două exemple. Unul ar fi asistarea unui client (cu privire la achiziționarea mai multor active, inclusiv a activelor IP) lider pe piața de sănătate și fitness, producător de dispozitive cu tehnologie wireless. Serviciile noastre au inclus asistența de dreptul proprietății intelectuale și domeniul IT&C (acestea fiind foarte importante în contextul tranzacției respective). Celălalt exemplu ar fi mandatul ce a presupus asistența juridică acordată unui fond de investiții american de prim rang cu privire la anumite aspecte de drept român în legătură cu finanțarea acordată start-up-ului local al unei companii specializate în dezvoltarea de roboți software care automatizează procesele din companii (aspectele de dreptul proprietății intelectuale fiind foarte importante și în contextul acestei tranzacții)”, detaliază Ciprian Dragomir.Chiar dacă partea de consultanță deține o proporție mai mare, în ultima perioadă am observat o creștere importantă a activității în zona de litigii, cu o echipă formată din avocați litiganți cu experiență, aflați sub coordonarea lui Robert Roșu și a Ioanei Hrisafi. Forţa echipei este determinată de o strânsă colaborare între echipa de consultanţă şi echipa de litiganți specializată în litigii de proprietate intelectuală, care, de-a lungul timpului, au obținut rezultate excelente în această arie.
 
Ciprian Dragomir, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații
Avocați cu multă experiență

Departamentul axat pe dreptul proprietății intelectuale din cadrul Ţuca Zbârcea & Asociaţii include avocați cu o îndelungată experienţă în ceea ce priveşte protejarea portofoliului de proprietate intelectuală al clienților. Specialiștii oferă într-un mod eficient consiliere de înaltă calitate la costuri rezonabile.

Echipa s-a specializat în asistarea clienţilor activând într-o varietate de sectoare ale economiei în legătură cu o paletă largă de probleme juridice specifice, dobândind o experienţă unică în ceea ce priveşte combaterea contrafacerii şi contrabandei cu produse de larg consum - ţigări, băuturi, alimente şi articole de îmbrăcăminte. Echipa are o experiență solidă şi în domeniile copyright-ului (cu accent pe software), mărcilor înregistrate și brevetelor (inclusiv cele din industria farmaceutică). Totodată, a oferit asistență clienților în legătură cu încheierea și executarea contractelor de franciză.

„Asemenea altor colegi care activează în domeniul proprietății intelectuale, avocații noștri specializați în domeniul IP dețin o multitudine de cunoștințe despre legile locale de IP și reglementările europene și internaționale aplicabile. De asemenea, au o experiență substanțială și în drept comercial, dreptul concurenței, protecția datelor cu caracter personal, fiind prompți, pragmatici, proactivi şi creativi. Ceea ce reprezintă un atu pentru echipa noastră este faptul că asistăm clienți atât din categoria marilor branduri care își protejează activ portofoliul de mărci, cât și din categoria celor care trebuie să formuleze apărări în urma unor notificări ale titularilor de drepturi IP cu privire la încălcarea acestora. În plus, există anumite calități particulare pe care le au avocații IP din Țuca Zbârcea & Asociații, respectiv o oarecare aplecare către științele exacte, precum și abilități de comunicare deosebite”, susține Bogdan Halcu.

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații este formată din opt avocați, o parte dintre aceștia acoperind în principal zona de consultanță, iar restul preponderent partea de litigii. „Țuca Zbârcea & Asociații prestează în mod curent servicii de asistență/consultanță pe segmentul IP pentru clienți branduri de lux. Din motive de confidențialitate, nu vă putem furniza detalii în această privință”, adaugă Ciprian Dragomir.

Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații amintește că în portofoliul de clienți deținut de firmă sunt incluse numeroase companii de renume internațional care activează în sectoare precum IT&C, farma, food&drink. „Serviciile pentru acești clienți acoperă o varietate de aspecte, de la acordarea de consultanță cu privire la cadrul legal relevant până la asistarea acestora în protejarea portofoliului de mărci sau cu privire la alte drepturi de proprietate intelectuală ori în implementarea unor tranzacții complexe în care activele reprezentate de drepturile IP au o pondere foarte ridicată,” subliniază avocatul.

La rândul său, Dana Blaer, Avocat Senior al Țuca Zbârcea & Asociații, declară că portofoliul de clienți include în principal companii multinaționale care solicită asistență pentru protecția proprietății lor intelectuale, fie că este vorba de proceduri de înregistrare, fie că este vorba de acțiuni privind utilizarea fără drept a unor bunuri protejate de legislația în domeniul protecției intelectuale.
Ne așteptăm la dezvoltarea acestei arii de practică în perioada următoare. Cu atât mai mult cu cât în termen de maxim un an și jumătate România va trebui să transpună Directiva privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală (în vigoare de la data de 9 iunie 2019) care prevede, printre altele, obligațiile platformelor care furnizează servicii de partajare a conținutului și care vor trebui să licențieze materialele protejate de drepturi de autor de la deținătorii de drepturi.
 
Bogdan Halcu, Managing Associate al Țuca Zbârcea & AsociațiiColaborare externă și mandate în mai multe jurisdicții

Complexitatea mandatelor din segmentul proprietății intelectuale a impus uneori nevoia de a apela la expertiza unor specialiști externi. „De exemplu, au fost situații când am apelat și la specialiști externi pentru confirmarea unor aspecte tehnice care făceau obiectul unor expertize de specialitate”, arată Bogdan Halcu.

De asemenea, nu puține sunt cazurile în care, pentru a apăra interesele clienților săi, firma de avocatură a lucrat în mai multe jurisdicții. „Mai ales în contextul unor tranzacții internaționale, am lucrat și în alte jurisdicții (Franța, Germania, Marea Britanie, SUA, Turcia etc.), clienții noștri apelând la instrumentele reglementate de regulamentele europene şi convențiile internaționale pentru a-și proteja portofoliul IP dincolo de granițele naționale. În acest context, avem mandate în care ne reprezentăm clienții în proceduri privind protecția internațională a proprietății lor intelectuale. Am avut, de asemenea, situații în care am fost solicitați de avocați sau clienți din alte jurisdicții pe chestiuni punctuale vis-à-vis de practica instanțelor române și legislația în materie de proprietate intelectuală”, precizează Ciprian Dragomir

Partenerul firmei de avocatură mai menționează faptul că, din martie 2019, Țuca Zbârcea & Asociații colaborează cu Andersen Global în România, parteneriat ce le oferă profesioniștilor români acces la clienți internaționali, proiecte transfrontaliere și know-how. În acest mod, Țuca Zbârcea & Asociații își consolidează poziția pe piața avocaturii de business din România.

„Andersen Global este o asociație internațională de firme independente, fiecare cu propria personalitate juridică, alcătuite din profesioniști în domeniul consultanței fiscale și juridice din întreaga lume, inclusiv, desigur, în materie de proprietate intelectuală. Am avut recent o colaborare fructuoasă cu Andersen Tax & Legal din Barcelona în ceea ce privește protejarea mărcii unuia dintre clienții noștri cei mai importanți”, mai spune Ciprian Dragomir.


Citește șiProvocările din segmentul IP


Dana Blaer este de părere că printre măsurile actuale legate de IP pe care trebuie să le ia un operator economic vizează securizarea relației cu furnizorii săi pentru a se asigura că produsele și serviciile furnizate de aceștia nu încalcă drepturi IP ale unor titulari. „Aceasta în contextul în care practica instanțelor românești este în sensul în care dacă un titular de drepturi de proprietate intelectuală pretinde că un terț i-a încălcat drepturile, terțului respectiv i se solicită documentarea pe lanțul de distribuție în sus. Teoretic, ca ”best practice”, ar trebui să se meargă în sus pe lanțul de distribuție și să se ajungă la acel furnizor care a obținut/documentat acordul titularului drepturilor de proprietate intelectuală relevante pentru produsele furnizate în cazul respectiv”, explică avocatul.

O altă provocare actuală ține de extinderea serviciilor societății informaționale și de răspunderea platformelor pentru user generated content.„Este o problemă cu care se confruntă mai mulți clienți de-ai noștri și care de cele mai multe ori nu are o rezolvare simplă”, susține Dana Blaer.
.Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 145 / 5363
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații bifează încă un proiect de finanțare în domeniul start-up și tehnologie
Avocații Radu și Asociații SPRL, în colaborare cu EY România, obțin o nouă decizie importantă pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind dreptul nerezidenților de a obține rambursarea TVA
Legea mărcilor a fost modificată | Care vor fi efectele aplicării noilor norme și cum se va asigura securitatea juridică și protecția drepturilor conferite titularilor de mărcile înregistrate. Cele mai importante prevederi, explicate de echipa Simion & Baciu
LegiTeam: Mareș & Mareş recrutează avocat definitiv drept penal
Dr. Constantin BRÂNZAN, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu peste 40 de ani de experiență în magistratură, se alătură echipei POPESCU & ASOCIAȚII
Cum a trecut prin perioada de lockdown un creator de produse Legal-Tech și ce tendințe a observat în rândul clienților-avocați. George Bărcun, SoftVenture: Singura schimbare pentru noi a fost lipsa prânzului comun și a conversațiilor aferente. Firmele de avocatură au avut o abordare foarte matură și profesionistă. În ultima lună am observat o revitalizare generală și mai mult optimism
Avocații Wolf Theiss estimează o creștere de cca. 20% pe segmentul litigiilor, anul acesta. Ligia-Cecilia Popescu, Partener: Mandate noi s-au concretizat în mai multe domenii. O sursă importantă de litigii și, în special, arbitraje, vor continua să fie proiectele de infrastructură mare, minerit, fiscal și achizițiile publice în domeniul industrial
Echipa MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații se extinde. Cristina Crețu, in-house cu o vastă experiență, și Mihaela Nyerges, avocat specializat în Energie și M&A, s-au alăturat firmei
În ciuda situației „speciale” în care s-a lucrat, avocații Reff & Asociații au fost implicați în toate tipurile de dispute de business. Date fiind viteza cu care s-au adoptat actele normative, precum și lipsa de claritate a acestora, clienții au fost foarte interesați de perspectiva litigioasă a acțiunilor pe care urmau să le întreprindă sau a consecințelor în cazul unei lipse de reacție
Suciu Popa câștigă pentru Hidroelectrica un litigiu care consolidează o creanță de peste 22,2 mil. RON
Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ
Bondoc & Asociații își consolidează echipa prin două promovări și o nouă adiție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...