
Un start-up din Cluj face posibilă plata online a taxei judiciare de timbru. Un serviciu util avocaților sau executorilor judecătorești
11 Mai 2020
A.D.Conform unei declarații a fondatorilor, av. drd. Dan Moroșan și ing. Dan Drăgan, platforma este dedicată binelui comun.
![]() |
De la stanga la dreapta: Dan Morosan (Asist. univ. drd. - UBB, Facultatea de Drept) si Dan Drăgan (inginer), fondatorii platformei Digital Just Tax |
O start-up din Cluj-Napoca a lansat recent o platformă ce permite plata on-line, prin card bancar, a taxelor judiciare de timbru, respectiv a taxelor ce trebuie achitate de orice persoană ce se judecă în România în litigii civile, specifice dreptului familiei, de contencios administrativ ș.a.
Descrierea procedeului de plată a taxelor judiciare online
Conform fondatorilor, ideea care a stat la baza platformei digitaljust.ro a fost aceea de a simplifica procesul de plată a taxelor judiciare care până acum implica 2 cozi, plata strict cash, o multitudine de potențiale complicații și imprimante cu ace. Procesul pus la punct online durează în medie 5 minute, se pune la dispoziție dovada de plată în timp foarte scurt și aceasta este înregistrată prin e-mail la instanță, cu semnătură electronică certificată.
Descrierea procedeului de plată a taxelor judiciare online
Conform fondatorilor, ideea care a stat la baza platformei digitaljust.ro a fost aceea de a simplifica procesul de plată a taxelor judiciare care până acum implica 2 cozi, plata strict cash, o multitudine de potențiale complicații și imprimante cu ace. Procesul pus la punct online durează în medie 5 minute, se pune la dispoziție dovada de plată în timp foarte scurt și aceasta este înregistrată prin e-mail la instanță, cu semnătură electronică certificată.
”Serviciul este oferit la un preț modic, ce implică acoperirea comisioanelor bancare și a cheltuielilor fixe și operaționale”, a explicat Dan Drăgan (inginer), unul dintre fondatorii platformei. Spre exemplu, pentru o taxă de 80 de lei, comisionul este de aproximativ 15 lei. La un calcul simplu, dacă se au în vedere costurile pe care le-ar implica acest demers în varianta clasică - combustibilul, timpul, tichete de parcare, precum și costul mandatului poștal - suma globală ar depăși cu mult această valoare de 15 lei calculată pentru plata taxei și înregistrarea dovezii achitării taxei – în raport de 2 locații diferite (instanța competentă și oficiul poștal sau casieria unității administrativ teritoriale de la domiciliul sau sediul debitorului; dacă acestea două se află în localități diferite, diferența de preț e chiar mai mare).
Avantajele și garanțiile serviciului
”Serviciul este unul de pionierat și reprezintă un pas important înspre digitalizarea sistemului judiciar, acesta fiind unul dintre cele mai formaliste și învechite din România. S-au creat baze de date de la zero ce implică datele corecte de contact ale instanțelor, pe de o parte și alocarea conturilor de trezorerie specifice, pe de altă parte. Totodată, s-au implementat garanții specifice pentru a se asigura că plata taxei – ce are de regulă un caracter generic, să nu poată fi utilizată la mai multe procese de aceeași persoană”, a declarat pentru BizLawyer Asist. univ. drd. Av. Dan Moroșan (UBB - Facultatea de Drept), unul dintre partenerii Digital Just Tax.
De asemenea, platforma are și un serviciu de calcul al taxelor judiciare de timbru ce poate fi utilizat atât de magistrați pentru a fixa taxele în procedura regularizării cât și de persoanele fizice ori juridice ce urmează a se judeca pentru a estima costurile viitorului litigiu.
Serviciul este creat cu precădere pentru a fi folosit și de avocați sau executori judecătorești. Astfel, s-a rafinat un mecanism prin care aceștia pot achita în numele și pe seama clientului suma aferentă taxei ca apoi să o recupereze în mod legal, post factum. În acest fel se economisește timp și se evită haosul creat pentru ca debitorii să achite într-o primă etapă taxa și apoi să trimită originalul avocatului sau executorului, iar în final, aceștia din urmă să trimită dovada achitării taxei în original către instanță – trei pași devin unul. Prin digitaljust.ro procesul durează 5 minute și avocatul ori executorul poate verifica primirea documentației semnată cu semnătură electronică extinsă și pot refactura în mod legal serviciul.
O platformă pentru binele comun
Conform unei declarații a fondatorilor, av. drd. Dan Moroșan și ing. Dan Drăgan, platforma este dedicată binelui comun. „Credem că am creat un serviciu util pentru întreg sistemul judiciar, sub rezerva unei atitudini deschise din partea celor implicați. Am făcut un pariu în momentul în care am investit în această idee. E foarte specific sectorul de activitate și platforma e realizată pentru binele comun. Sperăm să avem feedback pozitiv și oamenii să utilizeze serviciul în care am învestit peste 1 an din viața noastră”, au arătat fondatorii platformei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1592 / 2030 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...