ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un start-up din Cluj face posibilă plata online a taxei judiciare de timbru. Un serviciu util avocaților sau executorilor judecătorești

11 Mai 2020   |   A.D.

Conform unei declarații a fondatorilor, av. drd. Dan Moroșan și ing. Dan Drăgan, platforma este dedicată binelui comun.

De la stanga la dreapta: Dan Morosan (Asist. univ. drd. - UBB, Facultatea de Drept) si Dan Drăgan (inginer), fondatorii platformei Digital Just Tax

 
 
O start-up din Cluj-Napoca a lansat recent o platformă ce permite plata on-line, prin card bancar, a taxelor judiciare de timbru, respectiv a taxelor ce trebuie achitate de orice persoană ce se judecă în România în litigii civile, specifice dreptului familiei, de contencios administrativ ș.a.

Descrierea procedeului de plată a taxelor judiciare online

Conform fondatorilor, ideea care a stat la baza platformei digitaljust.ro a fost aceea de a simplifica procesul de plată a taxelor judiciare care până acum implica 2 cozi, plata strict cash, o multitudine de potențiale complicații și imprimante cu ace. Procesul pus la punct online durează în medie 5 minute, se pune la dispoziție dovada de plată în timp foarte scurt și aceasta este înregistrată prin e-mail la instanță, cu semnătură electronică certificată.


Serviciul este oferit la un preț modic, ce implică acoperirea comisioanelor bancare și a cheltuielilor fixe și operaționale”, a explicat Dan Drăgan (inginer), unul dintre fondatorii platformei. Spre exemplu, pentru o taxă de 80 de lei, comisionul este de aproximativ 15 lei. La un calcul simplu, dacă se au în vedere costurile pe care le-ar implica acest demers în varianta clasică - combustibilul, timpul, tichete de parcare, precum și costul mandatului poștal - suma globală ar depăși cu mult această valoare de 15 lei calculată pentru plata taxei și înregistrarea dovezii achitării taxei – în raport de 2 locații diferite (instanța competentă și oficiul poștal sau casieria unității administrativ teritoriale de la domiciliul sau sediul debitorului; dacă acestea două se află în localități diferite, diferența de preț e chiar mai mare).

Avantajele și garanțiile serviciului

Serviciul este unul de pionierat și reprezintă un pas important înspre digitalizarea sistemului judiciar, acesta fiind unul dintre cele mai formaliste și învechite din România. S-au creat baze de date de la zero ce implică datele corecte de contact ale instanțelor, pe de o parte și alocarea conturilor de trezorerie specifice, pe de altă parte. Totodată, s-au implementat garanții specifice pentru a se asigura că plata taxei – ce are de regulă un caracter generic, să nu poată fi utilizată la mai multe procese de aceeași persoană”, a declarat pentru BizLawyer Asist. univ. drd. Av. Dan Moroșan (UBB - Facultatea de Drept), unul dintre partenerii Digital Just Tax.

De asemenea, platforma are și un serviciu de calcul al taxelor judiciare de timbru ce poate fi utilizat atât de magistrați pentru a fixa taxele în procedura regularizării cât și de persoanele fizice ori juridice ce urmează a se judeca pentru a estima costurile viitorului litigiu.

Serviciul este creat cu precădere pentru a fi folosit și de avocați sau executori judecătorești. Astfel, s-a rafinat un mecanism prin care aceștia pot achita în numele și pe seama clientului suma aferentă taxei ca apoi să o recupereze în mod legal, post factum. În acest fel se economisește timp și se evită haosul creat pentru ca debitorii să achite într-o primă etapă taxa și apoi să trimită originalul avocatului sau executorului, iar în final, aceștia din urmă să trimită dovada achitării taxei în original către instanță – trei pași devin unul. Prin digitaljust.ro procesul durează 5 minute și avocatul ori executorul poate verifica primirea documentației semnată cu semnătură electronică extinsă și pot refactura în mod legal serviciul.

O platformă pentru binele comun

Conform unei declarații a fondatorilor, av. drd. Dan Moroșan și ing. Dan Drăgan, platforma este dedicată binelui comun. „Credem că am creat un serviciu util pentru întreg sistemul judiciar, sub rezerva unei atitudini deschise din partea celor implicați. Am făcut un pariu în momentul în care am investit în această idee. E foarte specific sectorul de activitate și platforma e realizată pentru binele comun. Sperăm să avem feedback pozitiv și oamenii să utilizeze serviciul în care am învestit peste 1 an din viața noastră”, au arătat fondatorii platformei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1265 / 1703
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for an 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for an 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...