ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VIDEO - Litigii în timpul Stării de Urgență (III) | Avocații ZRVP, invitații acestora și BizLawyer vin în sprijinul profesioniștilor și justițiabililor. Cosmin Vasile (Managing Partner), Cristian Bran (executor judecătoresc) și Adina Jivan (Managing Associate), dezbat modul în care se desfășoară activitatea de executare silită în perioada Stării de Urgență

13 Aprilie 2020   |   BizLawyer

Una din întrebările pe care și le-au pus justițiabilii, în noul context, a fost legată de măsura în care pot să înceapă noi executări silite în timpul Stării de Urgență.

 
 
  • BizLawyer TV
Ultimul episod al trilogiei ”Litigii în timpul Stării de Urgență” este dedicat executărilor silite. În această secțiune, Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP), îi are ca invitați pe Cristian Bran, executor judecătoresc, Președinte al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București, și Adina Jivan, Managing Associate ZRVP. Împreună, analizează modul în care continuă executările silite în timpul Stării de Urgență, potrivit reglementarilor speciale aflate în vigoare.

Funcționează executorii judecătorești în această perioadă? ”Din informațiile mele, marea majoritate a birourilor executorilor la nivel de Cameră București funcționează”, a precizat Cristian Bran, executor judecătoresc, Președinte al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București. Și este firesc să funcționeze, spune el, pentru că activitatea nu poate fi impietată pe câteva considerente: legislația care reglementează activitatea spune, printre altele, că, dacă un executor, indiferent de motive, nu se poate prezenta la birou și, implicit, să întocmească actele de executare pe o perioadă de minimum cinci zile lucrătoare, Colegiul director al Camerei respective are obligația să asigure continuitatea activității, să-l înlocuiască. Activitatea executorului judecătoresc este una de natură operativă în conditiile în care, în baza multor decizii ale Curții Constitutionale, s-a statuat că executorul judecătoresc este un auxiliar al instanței.

”Dacă avem în vedere și legislația pertinentă la nivelul CEDO, care spune că executarea trebuie să fie caracterizată  de celeritate și, nu în ultimul rând, de finalitate, există suficiente argumente care concură către o singură concluzie: trebuie să fim la birou”, a arătat Cristian Bran.

Una din întrebările pe care și le-au pus justițiabilii, în noul context, a fost legată de măsura în care pot să înceapă noi executări silite în timpul Stării de Urgență. Până la data de 24 martie 2020, când a fost realizată această filmare, au existat mai multe acte normative cu un conținut diferit în legătură cu încuviințarea executării, a atras atenția Cosmin Vasile, inițiatorul acestei serii de întâlniri cu profesioniști ai Dreptului, pe tema Litigiilor în timpul Stării de Urgență.

”Potrivit Decretului 195/2020, este de dorit să continue activitatea de executare silită, singurul impediment fiind acela al respectării hotărârilor Comitetului național pentru situații speciale de urgență (CNSSU). În același timp, însă, pot fi judecate în această perioadă doar cauzele care prezintă o urgență deosebită și ele urmează a fi stabilite de către colegiile de conducere ale Curților de Apel și Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a explicat Adina Jivan, Managing Associate ZRVP.

”Ne-am uitat să vedem aceste hotărâri ale colegiilor de conducere și am observat că ele nu sunt unitare. Pe de o parte avem Curți de Apel care recunosc încuviințarea executării silite printre cauzele de urgență deosebită ce urmează a se soluționa în această perioadă, pe de alta parte avem Curți de Apel în a căror hotărâre această cerere nu este menționată. Totodată am văzut și hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii care încearcă să unifice această practică a Curților de Apel și înscrie printre cauzele de o deosebită urgență ce urmează a fi judecate în perioada următoare și cererile de încuviințare a executării silite”, a menționat Adina Jivan.

Potrivit Ordonanței 1/1999 care reglementează în ansamblu Starea de Urgență, pe parcursul acestei perioade au competențe speciale acele instituții civile sau militare menționate în Decretul privind instituirea Stării de Urgență. Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit decretului 195, are doar rolul de a formula recomandări în vederea unificării practicii instanțelor de judecată.

”Opinia mea este că nu suntem în această situație de dorit, să avem o practică unitară și, pe cale de consecință, apreciez că ar fi de așteptat ca în perioada următoare să avem hotărâri ale acelor instituții abilitate prin Decret – respectiv colegiile de conducere ale Curților de Apel și ÎCCJ – în sensul includerii încuviințarii executării silite în mod neechivoc pe lista cauzelor care vor fi soluționate în această perioadă”, a adăugat Adina Jivan.

Încuviințarea executării intră în categoria cererilor care urmează să fie soluționate pe timpul Stării de Urgență în raza anumitelor Curți de Apel, care au avut de la început această opinie, cum ar fi cele din Brașov sau Cluj. În același timp, pe raza altor Curți de Apel nu a intrat în categoria respectivă. Hotărârea CSM prin care, în vederea asigurării unei practici unitare, se stabilește că încuviințarea executării trebuie să fie în această categorie, nu este aptă să producă ea însăși acest efect, potrivit Decretului prezidențial și regimului general al Stării de Urgență. Ceea ce înseamnă că, până când noi decizii ale Colegiilor de conducere ale Curților de Apel vor veni să se alinieze acestei practici unitare, astfel cum este stabilită de CSM, problema rămâne.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Un alt aspect evidențiat de avocați, care va afecta semnificativ activitatea de executare silită, îl reprezintă lipsa contestațiilor la executare de pe lista cauzelor de deosebită urgență. În lipsa pârghiilor legale de a verifica legalitatea actelor de executare, aceștia apreciază că în procedura de executare silită, în acest moment, interesele creditorului sunt mai puțin sau chiar deloc protejate.

Urmărește filmarea pentru a cunoaște opiniile specialiștilor referitoare la modul în care continuă executările silite în timpul Stării de Urgență, potrivit reglementarilor speciale aflate în vigoare.

Urmărește și filmările anterioare. Reamintim că într-o serie de trei episoade, filmate recent (pe 25 martie), BizLawyer și Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) încearcă să pună la dispoziția avocaților și persoanelor interesate informații de ultimă oră și evaluări ale impactului și consecințelor pe care Decretul prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență, precum și actele normative subsecvente, le au asupra justiției penale cu privire specială asupra activității avocaților.

În primul episod, Valerian Cioclei (Partner of Counsel) și Doru Cosmin Ursu (Managing Associate) au reevaluat impactul și au analizat consecințele Decretului prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență și actelor normative subsecvente.

”Evaluarea ar putea fi benefică și pentru alți avocați sau persoane interesate și, din acest motiv, am decis să facem publice constatările noastre pe această cale”, a spus Valerian Cioclei, Profesor universitar doctor la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, în cadrul primei întâlniri.

”Este o situație în premieră și pentru departajarea zonelor de conduită, conforme cu aceste norme emise de autorități, răspunderea contravențională sau chiar zona răspunderii penale. Dacă aceste schimbări sunt mai greu de înțeles pentru cei care nu au tangență cu domeniul juridic, succesiunea rapidă de acte normative îi poate prinde în off-side inclusiv pe practicienii domeniului juridic”, a adăugat Doru Cosmin Ursu.


În al doilea episod, Cosmin Vasile, Mădălina Afrăsinie (Judecător) și Andrei Dumitrescu (Partener ZRVP), au dezbătut modul în care statul de drept și puterea judecătorească funcționează în această perioadă.

Mai funcționează instanțele în timpul stării de urgență? În ce fel? Care sunt limitările pentru comunicarea exclusiv electronică cu instanțele de judecată? Ce se judecă în perioada stării de urgență? În ce măsură această funcționare - în stare de avarie a Justiției, într-o comunitate de asemenea vătămată de restricțiile impuse în această perioadă - răspunde nevoilor reale cu care se confruntă societatea, avocații și justițiabilii? Acestea au fost doar câteva întrebări la care au răspuns invitații avocatului Cosmin Vasile într-o dezbatere pe marginea provocărilor induse de funcționarea instituțiilor și derularea litigiilor în timpul Stării de Urgență, situație ce iese din tiparul obișnuit al funcționării statului de drept și puterii judecătorești.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 112 / 5396
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații RTPR, pionieri în crearea unui instrument prin care clienții au fost ținuți la curent cu modificările legislative. Alina Stăvaru, Partener și coordonator al echipei de Employment: Întrebările au explodat în domeniile legate de adaptarea organizațiilor la noile realități. Am creat o ancoră de stabilitate și claritate legislativă
Activitate foarte intensă în practica de Dreptul Muncii de la Bondoc & Asociații, cu mandate în proiecte complexe de transfer de activitate sau reorganizarea activității unor companii importante. Mihaela Bondoc, Partener: Așteptăm cu interes reglementările ce urmează să mai fie adoptate în perioada următoare
Cine sunt campionii pieței locale, evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2020 | Cei mai buni profesioniști în copyright, brevete și mărci industriale: ZRVP și Simion & Baciu au cele mai multe recomandări, Mușat & Asociații și NNDKP, pe podium
Trofin & Asociații a intrat în doilea arbitraj ICSID și are, alături de LDPP, cele mai multe mandate la Tribunalul arbitral din Washington. Ce firme locale asigură apărarea statului român în cele 8 dosare și ce onorarii primesc firmele angajate de stat
Finanțele restartează procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de 2.200 lei
Avocații Leroy și Asociații spun că se observă o revenire ușoară la „normal” | Dacă lunile trecute clienții cereau suport legal pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță, acum sunt solicitări de tipul day-to-day business și se reiau proiectele amânate în ultimele luni
Încă o victorie pentru avocații ZRVP. Investitorii din parcurile industriale rămân scutiți de impozitul pe imobile, a confirmat Înalta Curte de Casație și Justiție
Specialiștii în insolvență de la Popescu & Asociații sunt implicați în proceduri judiciare în care masa credală cumulată depășește un miliard de euro. Octavian Popescu, Managing Partner: În toamnă se vor putea măsura cu adevărat efectele pandemiei. Mă aștept să crească semnificativ nivelul încărcăturii nu numai în România, dar și la nivel european
Musliu & Asociații a asistat Trust Motors în preluarea afacerilor Opel din România. Mandat complet pentru echipa coordonată de Diana Musliu, Managing Partner
INTERVIU | Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner Bohâlțeanu & Asociații, firma de avocați care asistă Bursa de Valori la înființarea Contrapărții Centrale: Semnarea acordului cu CC&G era un element vital în demararea procesului de autorizare. Proiectul va căpăta viteză în perioada următoare
Avocații PNSA obțin o soluție importantă pentru ARACO și mai multe companii de construcții, legată de ajustarea prețului în contracte de achiziție publică. O instrucțiune a președintelui ANAP, anulată
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP și Norton Rose Fulbright în arbitrajul ICC cu statul român și a câștigat peste 300 mil. lei. Pretenții mai mari, la orizont
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...