ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”

12 Martie 2024   |   Ștefania Enache

Aflată într-un moment extrem de impotant pentru viitorul său profesional, Alexandra este de părere că așteptările legate de mediul de lucru, pe care le avea atunci când și-a început stagiatura, au fost confirmate, iar pe alocuri chiar depășite. Se declară mulțumită atât de echipa în care activează, cât și de aprofundarea cunoștințelor teoretice și practice.

 
 
Alexandra Șipoteanu face parte din galeria tinerilor care au absolvit cu succes Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.Ea și-a susținut licența în 2021, iar media anilor de studiu a poziționat-o printre cei mai buni tineri din generația sa. În timpul studenției, s-a remarcat atât datorită rezultatelor obținute la examene și implicării de la cursuri, cât și prin participarea la o serie de competiții în domeniul juridic, care i-a permis să acumuleze experiențe ce îi sunt astăzi de mare ajutor în profesie.Imediat după absolvire, a fost recrutată în echipa Stoica & Asociații, în cadrul căreia s-a adaptat foarte bine și unde își derulează stagiatura. Politica promovată de firma de avocatură în care activează acum se mulează perfect pe aspirațiile Alexandrei, iar acest fapt îi permite să-și construiască traseul profesional dorit.


Alexandra Șipoteanu mărturisește că, privită din interiorul profesiei, avocatura este o continuă provocare. „Cel puțin la început, avocatul stagiar trebuie să echilibreze volumul câteodată ridicat de muncă cu cerința pregătirii continue prin frecventarea cursurilor organizate de Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, adeseori în paralel cu cursuri de master sau, după caz, de doctorat. În plus, este necesară adaptarea la imprevizibilitate, precum și însușirea temeinică a „bucătăriei dosarului” - modalitățile de depunere a înscrisurilor, ținerea unei evidențe adecvate a termenelor, a activităților, a cheltuielilor, arhivarea corespunzătoare a înscrisurilor ș.a.m.d. În plus, avocatura înseamnă comunicare eficientă, în special în relația cu clientul - avocatul la început de drum trebuie să își dezvolte abilitățile de comunicare, diplomația, tactul, capacitatea de a răspunde prompt, eficient și pe înțelesul clar al clienților adeseori nefamiliarizați cu terminologia juridică. Avocatura, privită din interior, este totodată un continuu proces de învățare și de cercetare, fiecare dosar aducând cu sine noi nuanțe și complexități ale dreptului, acestea impunând cercetare juridică temeinică și efort în construirea unor raționamente solide”, argumentează tânăra.




A ales avocatura de litigii

Pentru a dobândi calitatea de avocat stagiar, candidatul trebuie să susțină un examen, organizat de U.N.B.R., care testează cunoștințele de drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal și etica și organizarea profesiei de avocat.

Încă din cursul anului IV de studii, Alexandra a realizat că este un examen riguros, menit să verifice deținerea, de către potențialii viitori avocați stagiari, a unui bagaj solid de cunoștințe juridice, iar experiența i-a confirmat acest lucru: este, într-adevăr, un examen cu un nivel de dificultate deloc neglijabilă. „Cu toate acestea, consider că orice persoană care îndeplinește condițiile legale și care dorește să dobândească această calitate dispune de toate șansele de a promova cu succes examenul de admitere, cu condiția unei pregătiri anterioare susținute”, susține tânăra.

Pentru Alexandra Șipoteanu, promovarea acestui prim examen de admitere în profesie a adus cu sine foarte mult entuziasm pentru drumul astfel început. „ Astfel am pășit în carieră: cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Doi ani mai târziu, pot spune că entuziasmul a rămas aproape intact, iar dorința de îmbogățire a bagajului de cunoștințe mi-a fost, cu sprijinul neprețuit al colegilor și îndrumătorilor din cadrul societății de avocatură căreia m-am alăturat, îndeplinită. Pregătirea și perfecționarea în profesia de avocat sunt continue - cu siguranță mai am foarte multe de descoperit și însușit. Dar consider că acest lucru face parte din farmecul profesiei”, afirmă interlocutoarea BizLawyer.

Opțiunea sa profesională a fost avocatura de litigii, un domeniu în continuă mișcare, o zonă care implică multe „obstacole” pe care profesionistul trebuie să învețe „din mers” să le depășească. „Pentru avocații care aleg avocatura de litigii, astfel cum am ales, de altfel, și eu, avocatura înseamnă și adaptarea la ritmul alert impus de activitatea de instanță - redactarea și depunerea documentelor în termen, participarea cu conștiinciozitate la termenele de judecată, care, câteodată, se pot suprapune sau pot avea loc în intervale orare apropiate, pregătirea temeinică a pledoariilor”, explică avocatul.

Încă de pe băncile facultății, impresia inițială a Alexandrei a fost aceea că avocatura înseamnă pasiune, iar acum tot ceea ce i se întâmplă îi dovedește că intuiția sa a fost cea corectă. „Intrând în contact cu toate aceste realități ale profesiei, înțelegând dimensiunile eforturilor cerute de desfășurarea activității profesionale, am simțit, încă de la început, că nimic din ceea ce presupune formarea ca avocat nu poate fi făcut în lipsa pasiunii - pasiune pentru drept și pasiune pentru specificul profesiei. Și poate mai ales din această perspectivă am considerat că este o profesie care mi se potrivește”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.

________________________________________


________________________________________

Avantajul de a experimenta arii de practică diverse

Echipa din care Alexandra face parte nu este focusată doar pe o specializare unică, ci se implică în dosare dintr-o gamă largă de domenii ale dreptului. Pentru un tânăr profesionist aflat la început de drum acest lucru reprezintă un avantaj extrem de important, permițându-i să experimenteze arii de practică diverse.

În ultimii doi ani, tânăra s-a întâlnit cu spețe de drept din sectoare diferite, dar dacă ar trebui să nominalizeze câteva arii de practică în care a activat mai des, atunci indică dosarele din sfera dreptului civil (contracte, obligații, succesiuni), din sfera arbitrajului internațional comercial și din sfera contenciosului administrativ.

„În ceea ce privește sprijinul coordonatorilor și al colegilor, cred că în primul rând acesta se materializează într-o ascultare activă a dorințelor și așteptărilor mele, în acordarea unei încrederi sporite și într-o continuă activitate de îndrumare spre îmbunătățirea și perfecționarea redactărilor. Fiecare redactare a venit aproape întotdeauna însoțită de un feedback cât de poate de util și cuprinzător, ceea ce reprezintă o adevărată comoară pentru un avocat la început de drum. Nu în ultimul rând, mediul colegial călduros și respectuos a reprezentat în mod indubitabil un factor ce a contribuit (și contribuie) la dezvoltarea și creșterea profesională”, mai spune avocatul.  

Încă din momentul în care a decis că se va îndrepta către avocatură, Alexandra a știut că se va alătura unei firme care, mai ales în perioada stagiului de pregătire profesională, îi va permite să lucreze în cât mai multe arii ale dreptului. În opinia sa, doar prin participarea într-o gamă variată de dosare se poate întregi cu adevărat bagajul de cunoștințe de care are nevoie un avocat în decursul stagiului.

„Cred că acesta a fost principalul factor pe care l-am avut în vedere la alegerea echipei de avocați și, din fericire, așteptările mi-au fost depășite. De asemenea, mi-am dorit foarte mult să fac parte dintr-o echipă formată din avocați cu experiență bogată și cu o foarte înaltă pregătire juridică, acest aspect contribuind, de asemenea, la alegerea societății civile de avocați. Cât despre ceea ce nu mi-aș fi dorit să aleg, cred că am evitat în special firmele de avocatură de dimensiuni mari din punctul de vedere al numărului de avocați - mi-am dorit o echipă mai restrânsă, cu care să pot crea legături solide, bazate pe încredere reciprocă. Cred că acest lucru se poate realiza, mai ales în cadrul stagiului, în echipe de dimensiuni medii și mici. Experiența mi-a confirmat și în acest caz gândurile și așteptările: alegând în acest fel, consider că, în prezent, fac parte dintr-o echipă în adevăratul sens al cuvântului. În considerarea principalelor criterii pe care le-am avut în vedere la alegerea drumului profesional, am ales să mă alătur echipei socetății civile de avocați Stoica & Asociații”, punctează tânăra.

Odată intrată în echipă, interacțiunea cu noii săi colegi de birou a fost una pozitivă. Dincolo de căldura cu care a fost primită, a contat foarte mult, la început, deschiderea colegilor în ceea ce privește implicarea sa într-o gamă largă de proiecte. Pe tot parcursul derulării acestor mandate, Alexandra a fost îndrumată de avocații cu experiență, fapt ce a dus la o colaborare activă și armonioasă. De asemenea, a fost implicată în numeroase proiecte de teambuilding, ceea ce a contribuit într-o măsură semnificativă la integrarea sa în echipă.

Întrebată care crede că sunt, din punctul său de vedere, principalele atuuri care au recomandat-o pentru un loc în firma Stoica & Asociații, Alexandra Șipoteanu menționează că, în contextul în care casa de avocatură include o practică de litigii foarte dezvoltată, pasiunea tinerei pentru pledat a contribuit foarte mult la această alegere. „ De altfel, chiar primul contact cu echipa Stoica & Asociații a avut loc cu prilejul Concursului de Procese Simulate „Profesor Constantin Stătescu”, organizat de această societate de avocatură, la care am participat în anul III de studiu și care mi-a oferit șansa, ca urmare a obținerii primului loc, de a urma un stagiu în perioada verii. Cred, de asemenea, că participarea, în cursul anilor de studii, la numeroase concursuri de procese simulate, precum și rezultatele academice au reprezentat un avantaj. Nu în ultimul rând, cred că a contat foarte mult și credința comună în faptul că pasiunea pentru drept este esențială. Fac parte dintr-o echipă care crede foarte mult atât în excelența profesională a avocatului, cât și în deschiderea și pasiunea de care acesta este ghidat în procesul de învățare continuă”, detaliază avocatul.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Despre integrarea avocaților stagiari

Odată recrutați de către Stoica & Asociații, toți avocații stagiari sunt integrați într-o echipă de lucru coordonată de un avocat cu o bogată experiență profesională. Coordonatorul echipei îndrumă stagiarul și îl familiarizează cu aspectele practice ale profesiei, implicându-l totodată în proiecte în cadrul cărora îi asigură toate explicațiile necesare și, desigur, feedback constant.

„Din perspectiva activităților dedicate pregătirii și integrării avocaților stagiari, din fericire, acestea sunt tratate cu multă seriozitate. De exemplu, s-au organizat și se organizează training-uri de pregătire profesională pentru toți avocații stagiari, ședințe de training-uri despre redactarea documentelor avocațiale și despre structura pledoariilor, precum și ședințe bilunare de prezentare a noutăților legislative și jurisprudențiale. Există oportunități de training-uri pentru învățarea și perfecționarea englezei juridice, s-a încurajat și oferit oportunitatea participării la cele mai mari conferințe de drept din România și, nu în ultimul rând, îndrumătorii echipelor ghidează și încurajează activitatea de publicare a articolelor de specialitate”, povestește Alexandra.

Atunci când și-a ales traseul profesional, interlocutoarea BizLawyer nu a avut o așteptare precisă legată de partea financiară. „În realitate, cred că am supus analizei aspectul remunerației după intrarea în profesie. Însă pot spune că remunerația obținută din profesia de avocat, astfel cum am observat-o din interiorul profesiei, nu este, prin raportare la cuantumul ei, un factor descurajant pentru cei care își doresc să urmeze acest drum. Dimpotrivă, câștigurile pot fi atractive”, precizează avocatul.

Tânăra amintește faptul că profesia de avocat presupune deținerea unui set de aptitudini pe care studentul la Drept trebuie, în mod ideal, să le dobândească pe parcursul facultății - de exemplu, abilități de comunicare, de vorbit în public, de organizare și sistematizare a informației.

În lipsa acestora, ea consideră că integrarea pe piața muncii este destul de dificilă la început, dar însușirea abilităților necesare pe parcurs nu este imposibilă. „Facultățile de drept ar putea sprijinii studenții, pentru ușurarea accesului lor în profesie, prin organizarea de activități și/sau cursuri opționale care să vizeze întocmai dezvoltarea abilităților esențiale atât pentru profesia de avocat, cât și pentru celelalte profesii juridice - câteva exemple includ concursuri frecvente de procese simulate, concursuri de dezbateri, cercuri de dezbateri, training-uri despre modalitățile de realizare a unei cercetări juridice temeinice, training-uri despre construirea și susținerea pledoariilor, conferințe despre admiterea în profesie, dialoguri organizate cu practicieni ai dreptului, cursuri de engleză juridică”, atrage atenția interlocutoare BizLawyer.

Aflată într-un moment extrem de impotant pentru viitorul său profesional, Alexandra este de părere că așteptările legate de mediul de lucru, pe care le avea atunci când și-a început stagiatura, au fost confirmate, iar pe alocuri chiar depășite. Se declară mulțumită atât de echipa în care activează, cât și de aprofundarea cunoștințelor teoretice și practice.

De asemenea, activitatea de instanță s-a dovedit a fi, astfel cum a sperat, deosebit de frumoasă prin dinamismul său și prin responsabilizarea pe care o impune tânărului avocat. „Cred că, pentru viitor, îmi doresc să îmi extind și mai mult aria de practică și să mă implic în continuare în proiecte din sfera arbitrajului comercial. În plus, cred că, privind retrospectiv, mi-aș fi dorit ca, pe parcursul stagiaturii, să particip la (mai multe) evenimente și activități axate pe aspecte de drept internațional, aceasta fiind una dintre ariile dreptului în care mi-am dorit și îmi doresc să acumulez din ce în ce mai multe cunoștințe”, concluzionează avocatul Stoica & Asociații.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 133
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...