ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitatea de pe piața IPO globală încetinește, dar urmează să se intensifice în trimestrul al II-lea al anului 2019

27 Martie 2019   |   BizLawyer

- Activitatea IPO globală a scăzut în T1 2019, pe fondul permanentelor incertitudini geopolitice și comerciale - Tehnologia, sănătatea și industria au fost cele mai active sectoare în primul trimestru al anului 2019 - Se așteaptă o creștere a activității de tranzacționare în al doilea trimestru al anului 2019, odată cu dispersarea incertitudinilor

 
 
În pofida performanțelor pozitive ale principalilor indici bursieri și a unei scăderi a volatilității pe multe piețe, incertitudinile geopolitice și disputele comerciale actuale continuă să tempereze entuziasmul investitorilor. Drept urmare, numărul ofertelor publice inițiale (IPO) din primele trei luni ale anului 2019 a scăzut la 199 la nivel global, înregistrând o valoare de 13,1 miliarde de dolari, marcând o scădere de 41% a volumului tranzacțiilor și de 74% a valorii subscrierilor.

Sectorul tehnologiei, al sănătății și cel industrial au fost cele mai prolifice, ofertele publice inițiale din primul trimestru al anului 2019 cumulând 101 IPO-uri (51% din numărul de tranzacții IPO globale), în valoare totală de 5,4 miliarde de dolari (42% din valoarea capitalului atras la nivel global). După valoarea capitalului atras, tehnologia se clasează pe primul loc, cu subscrieri în valoare de 2,1 miliarde de dolari (16% din valoarea capitalului atras la nivel global), conform raportului trimestrial al EY, Global IPO trends: Q1 2019.


 „Ceața densă a tensiunilor geopolitice curente, disputele comerciale dintre SUA, Europa și China, precum și incertitudinea modului în care va ieși Regatul Unit din Uniunea Europeană au încetinit astfel activitatea IPO în toate regiunile. În al II-lea trimestru al anului e nevoie de o singură megatranzacție IPO sau de un “unicorn” din ofertele publice inițiale aflate în așteptare pentru ca ceața incertitudinii să se disperseze și ca piețele IPO globale să își revină spre a doua jumătate a anului 2019”, a declarat Dr. Martin Steinbach, Coordonator EY Global and EY EMEIA IPO.

Activitatea IPO din regiunea EMEIA încetinită de incertitudinile generate de Brexit

În regiunea EMEIA, volumul și valoarea tranzacțiilor au scăzut substanțial față de trimestrul I 2018, bursele din această regiune înregistrând doar 42 de tranzacții IPO cu o valoare totală de 1,4 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2019. Dar, deși trimestrul I 2019 a fost un trimestru cu o activitate extraordinar de slabă, acele tranzacții IPO din regiunea EMEIA care au fost lansate pe piețele principale au înregistrat randamente în prima zi de 4% și randamente curente de aproximativ 46%, ceea ce a conferit o atitudine pozitivă investitorilor IPO.

În Europa și în Regatul Unit, incertitudinea generată de Brexit a continuat să afecteze negativ piețele IPO, iar riscul unui ritm de creștere lent al economiilor europene a făcut ca numai 23 de companii să lanseze oferte publice, cu o valoare totală de 0,4 miliarde de dolari.

Cele mai mari tranzacții IPO din regiunea EMEIA în trimestrul I 2019 au avut loc pe Bursa Națională a Indiei, reprezentând 94% din subscrierile totale din India și 66% din valoarea totală a tranzacțiilor IPO din această regiune în primul trimestru al anului curent. Cu toate acestea, o criză de lichidități în rândul creditorilor nebancari a provocat o corecție a bursei indiene în trimestrul IV al anului 2018, ceea ce a continuat să afecteze activitatea IPO în primul trimestru al acestui an.

Activitatea IPO transfrontalieră s-a menținut la nivelurile din 2018, reprezentând 9% din activitatea IPO a companiilor din EMEIA în trimestrul I al anului 2019.

Piețele IPO americane au fost mai liniștite pe fondul blocării activității Guvernului SUA

Activitatea IPO pe piețele americane a scăzut abrupt în trimestrul I, valoarea subscrierilor diminuându-se cu 83% la 3,3 miliarde de dolari, iar volumul tranzacțiilor s-a redus cu 44% la 31 de IPO-uri, în comparație cu trimestrul I al anului 2018.

În SUA au avut loc 65% dintre tranzacțiile IPO de pe piețele americane (20), care au reprezentat 92% din valoarea subscrierilor (3 miliarde de dolari). Cu toate acestea, în Statele Unite, volatilitatea piețelor a făcut ca emitenții străini să decidă să își amâne listările. Doar patru tranzacții IPO internaționale au fost listate în SUA în primul trimestru al acestui an, față de 15 companii listate în perioada similară a anului precedent.

NASDAQ s-a clasat pe locul al doilea în clasamentul mondial al burselor în funcție de valoarea subscrierilor în trimestrul I al anului 2019, care au însumat 2,5 miliarde de dolari sau 19,1% din subscrierile globale, în timp ce bursa canadiană Toronto Main Market and Venture Exchange a înregistrat 5 tranzacții IPO, cu o valoare totală de 188 milioane de dolari, iar în Chile s-a înregistrat o tranzacție IPO imobiliară în valoare de 68 milioane de dolari.

Atitudinea piețelor IPO din regiunea Asia-Pacific afectată de tensiunile comerciale

Acalmia a cuprins și activitatea IPO de pe piețele din regiunea Asia-Pacific în primul trimestru al acestui an, dominate de incertitudinile economice globale și de problemele geopolitice. În special tensiunile comerciale actuale dintre China și SUA au avut un impact puternic asupra atitudinii piețelor, iar regiunea a înregistrat un declin de 24% al volumului de tranzacții (126) și de 30% al valorii tranzacțiilor (8,4 miliarde de dolari) față de primul trimestru al anului 2018.

Cu toate acestea, regiunea Asia-Pacific a continuat să domine activitatea IPO la nivel global în trimestrul I, înregistrând 63% din volumul tranzacțiilor IPO și 64% din valoarea acestora la nivel mondial. Această regiune a fost reprezentată de opt dintre primele 10 burse în funcție de numărul de tranzacții și de șase dintre primele 10 burse în funcție de valoarea tranzacțiilor la nivel global. Bursa de Valori din Hong Kong s-a clasat pe primul loc, atât ca volum, cât și ca valoare a tranzacțiilor în top 10 burse la nivel mondial.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16475 / 16832
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...