ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitatea de pe piața IPO globală încetinește, dar urmează să se intensifice în trimestrul al II-lea al anului 2019

27 Martie 2019   |   BizLawyer

- Activitatea IPO globală a scăzut în T1 2019, pe fondul permanentelor incertitudini geopolitice și comerciale - Tehnologia, sănătatea și industria au fost cele mai active sectoare în primul trimestru al anului 2019 - Se așteaptă o creștere a activității de tranzacționare în al doilea trimestru al anului 2019, odată cu dispersarea incertitudinilor

 
 
În pofida performanțelor pozitive ale principalilor indici bursieri și a unei scăderi a volatilității pe multe piețe, incertitudinile geopolitice și disputele comerciale actuale continuă să tempereze entuziasmul investitorilor. Drept urmare, numărul ofertelor publice inițiale (IPO) din primele trei luni ale anului 2019 a scăzut la 199 la nivel global, înregistrând o valoare de 13,1 miliarde de dolari, marcând o scădere de 41% a volumului tranzacțiilor și de 74% a valorii subscrierilor.

Sectorul tehnologiei, al sănătății și cel industrial au fost cele mai prolifice, ofertele publice inițiale din primul trimestru al anului 2019 cumulând 101 IPO-uri (51% din numărul de tranzacții IPO globale), în valoare totală de 5,4 miliarde de dolari (42% din valoarea capitalului atras la nivel global). După valoarea capitalului atras, tehnologia se clasează pe primul loc, cu subscrieri în valoare de 2,1 miliarde de dolari (16% din valoarea capitalului atras la nivel global), conform raportului trimestrial al EY, Global IPO trends: Q1 2019.


 „Ceața densă a tensiunilor geopolitice curente, disputele comerciale dintre SUA, Europa și China, precum și incertitudinea modului în care va ieși Regatul Unit din Uniunea Europeană au încetinit astfel activitatea IPO în toate regiunile. În al II-lea trimestru al anului e nevoie de o singură megatranzacție IPO sau de un “unicorn” din ofertele publice inițiale aflate în așteptare pentru ca ceața incertitudinii să se disperseze și ca piețele IPO globale să își revină spre a doua jumătate a anului 2019”, a declarat Dr. Martin Steinbach, Coordonator EY Global and EY EMEIA IPO.

Activitatea IPO din regiunea EMEIA încetinită de incertitudinile generate de Brexit

În regiunea EMEIA, volumul și valoarea tranzacțiilor au scăzut substanțial față de trimestrul I 2018, bursele din această regiune înregistrând doar 42 de tranzacții IPO cu o valoare totală de 1,4 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2019. Dar, deși trimestrul I 2019 a fost un trimestru cu o activitate extraordinar de slabă, acele tranzacții IPO din regiunea EMEIA care au fost lansate pe piețele principale au înregistrat randamente în prima zi de 4% și randamente curente de aproximativ 46%, ceea ce a conferit o atitudine pozitivă investitorilor IPO.

În Europa și în Regatul Unit, incertitudinea generată de Brexit a continuat să afecteze negativ piețele IPO, iar riscul unui ritm de creștere lent al economiilor europene a făcut ca numai 23 de companii să lanseze oferte publice, cu o valoare totală de 0,4 miliarde de dolari.

Cele mai mari tranzacții IPO din regiunea EMEIA în trimestrul I 2019 au avut loc pe Bursa Națională a Indiei, reprezentând 94% din subscrierile totale din India și 66% din valoarea totală a tranzacțiilor IPO din această regiune în primul trimestru al anului curent. Cu toate acestea, o criză de lichidități în rândul creditorilor nebancari a provocat o corecție a bursei indiene în trimestrul IV al anului 2018, ceea ce a continuat să afecteze activitatea IPO în primul trimestru al acestui an.

Activitatea IPO transfrontalieră s-a menținut la nivelurile din 2018, reprezentând 9% din activitatea IPO a companiilor din EMEIA în trimestrul I al anului 2019.

Piețele IPO americane au fost mai liniștite pe fondul blocării activității Guvernului SUA

Activitatea IPO pe piețele americane a scăzut abrupt în trimestrul I, valoarea subscrierilor diminuându-se cu 83% la 3,3 miliarde de dolari, iar volumul tranzacțiilor s-a redus cu 44% la 31 de IPO-uri, în comparație cu trimestrul I al anului 2018.

În SUA au avut loc 65% dintre tranzacțiile IPO de pe piețele americane (20), care au reprezentat 92% din valoarea subscrierilor (3 miliarde de dolari). Cu toate acestea, în Statele Unite, volatilitatea piețelor a făcut ca emitenții străini să decidă să își amâne listările. Doar patru tranzacții IPO internaționale au fost listate în SUA în primul trimestru al acestui an, față de 15 companii listate în perioada similară a anului precedent.

NASDAQ s-a clasat pe locul al doilea în clasamentul mondial al burselor în funcție de valoarea subscrierilor în trimestrul I al anului 2019, care au însumat 2,5 miliarde de dolari sau 19,1% din subscrierile globale, în timp ce bursa canadiană Toronto Main Market and Venture Exchange a înregistrat 5 tranzacții IPO, cu o valoare totală de 188 milioane de dolari, iar în Chile s-a înregistrat o tranzacție IPO imobiliară în valoare de 68 milioane de dolari.

Atitudinea piețelor IPO din regiunea Asia-Pacific afectată de tensiunile comerciale

Acalmia a cuprins și activitatea IPO de pe piețele din regiunea Asia-Pacific în primul trimestru al acestui an, dominate de incertitudinile economice globale și de problemele geopolitice. În special tensiunile comerciale actuale dintre China și SUA au avut un impact puternic asupra atitudinii piețelor, iar regiunea a înregistrat un declin de 24% al volumului de tranzacții (126) și de 30% al valorii tranzacțiilor (8,4 miliarde de dolari) față de primul trimestru al anului 2018.

Cu toate acestea, regiunea Asia-Pacific a continuat să domine activitatea IPO la nivel global în trimestrul I, înregistrând 63% din volumul tranzacțiilor IPO și 64% din valoarea acestora la nivel mondial. Această regiune a fost reprezentată de opt dintre primele 10 burse în funcție de numărul de tranzacții și de șase dintre primele 10 burse în funcție de valoarea tranzacțiilor la nivel global. Bursa de Valori din Hong Kong s-a clasat pe primul loc, atât ca volum, cât și ca valoare a tranzacțiilor în top 10 burse la nivel mondial.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 327 / 10087
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...