
Analiza Cushman & Wakefield Echinox: Marile companii de tehnologie și-au majorat de patru ori afacerile și echipele din România în intervalul 2009 – 2019, la peste 3 mld. Euro și 50.000 de angajați
16 Iulie 2020
BizLawyerSalariile medii nete ale angajaților români care activează în domeniul tehnologiei informației au fost în luna mai de circa 7.800 de lei (1.600 EUR), fiind cele mai mari din economia românească, dar printre cele mai mici din industria IT la nivel mondial, piață locală rămânând extrem de competitivă din punct de vedere al costurilor salariale.
![]() |
Cele mai mari 50 de companii de tehnologie din România, care realizează software și soluții digitale pentru companiile din grup sau pentru terţi, și-au majorat în ultimii zece ani de circa patru ori cifra de afaceri și echipele din România, ajungând anul trecut la un rulaj cumulat de 3 miliarde de euro și peste 50.000 de angajați, potrivit unei analize Cushman & Wakefield Echinox.
Cea mai mare parte a acestor companii, precum Amazon, IBM, HP, Microsoft sau Oracle, se regăsesc și în topul celor mai mari companii de tehnologie la nivel global, fapt ce reconfirmă poziția României în topul celor mai dinamice hub-uri IT din lume.
Cu o contribuție de 5,5% la formarea PIB-ului României în 2019, sectorul tehnologiei a devenit un pilon important al economiei naționale, dar și al pieței imobiliare, în condițiile în care companiile din această industrie au fost în ultimul deceniu cel mai activ ocupant de birouri atât în București, cât și în celelalte centre universitare din ţară, precum Cluj, Timișoara sau Iași, generând, în medie, circa 40% din cerere.
Cea mai mare parte a acestor companii, precum Amazon, IBM, HP, Microsoft sau Oracle, se regăsesc și în topul celor mai mari companii de tehnologie la nivel global, fapt ce reconfirmă poziția României în topul celor mai dinamice hub-uri IT din lume.
Cu o contribuție de 5,5% la formarea PIB-ului României în 2019, sectorul tehnologiei a devenit un pilon important al economiei naționale, dar și al pieței imobiliare, în condițiile în care companiile din această industrie au fost în ultimul deceniu cel mai activ ocupant de birouri atât în București, cât și în celelalte centre universitare din ţară, precum Cluj, Timișoara sau Iași, generând, în medie, circa 40% din cerere.
Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică indicau la nivelul anului 2018 un număr de 140.000 de angajați în industria IT din România, cea mai mare parte a acestora activând în București (46%), Cluj (12%), Timișoara (9%) și Iași (6%).
În contextul pandemiei Covid-19, în care procesele de digitalizare au fost accelerate atât în rândul companiilor, cât și în rândul administrațiilor publice, România este în poziția de a deveni un furnizor important de soluții tehnologice care să contribuie la eficientizarea sistemelor informatice.
Salariile medii nete ale angajaților români care activează în domeniul tehnologiei informației au fost în luna mai de circa 7.800 de lei (1.600 EUR), fiind cele mai mari din economia românească, dar printre cele mai mici din industria IT la nivel mondial, piață locală rămânând extrem de competitivă din punct de vedere al costurilor salariale.
Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Evoluția pozitivă a companiilor de IT nu are doar rolul de a reconfigura structura economiei, ci și imaginea orașelor, daca ne gândim că dezvoltarea polului de birouri Floreasca – Barbu Văcărescu a fost în mare măsură determinată de nevoia de spaţii a celor de la Oracle, în timp ce zona Centru – Vest este în plină dezvoltare datorită unor companii precum IBM, Microsoft sau Bitdefender. Am observat în ultimii ani un apetit în creștere pentru spaţii în zonele centrale ale Bucureştiului, care oferă atât mai multe opțiuni de transport, cât și o varietate de facilități pentru petrecerea timpului după încheierea programului, precum restaurante, parcuri, teatre sau muzee. Prin încurajarea deprinderii competenţelor tehnologice la un număr cât mai mare de elevi și studenți, suntem siguri că piețele de IT și de birouri vor continua să se dezvolte într-un ritm accelerat și în următorul deceniu.”
Cristi Moga, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox: „De-a lungul ultimilor zece ani, piața de IT din România a trecut de la statutul de speranță la cel de certitudine în ceea ce privește nivelul de competenţă și talent al resurselor locale. Din fericire, actuala criză nu pare să influențeze acest lucru, ba din contră, analizând datele BNR, care ne arată că în primele cinci luni ale anului exporturile de servicii informatice au avansat cu 22% faţă de perioada similară a anului precedent, la aproape 1,9 miliarde de euro. În aceste condiții, ne așteptăm că industria de profil să își continue creșterea, atât prin dezvoltarea companiilor existente, cât și prin apariția unor firme noi, locale sau internaționale, susținând atât relansarea economiei locale, cât și cererea pentru spaţii de birouri moderne.”
Stocul de birouri moderne din București și orașele regionale (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov) se ridică la aproximativ 4 milioane de metri pătrați, găzduind circa 350.000 de angajați din domenii diverse, precum IT, telecom, servicii financiare (bănci – asigurări), servicii profesionale (avocați – consultanți), media, etc.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 16944 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...