ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză Frames: România, locul 10 în topul producătorilor de îngheţată din UE

14 Iunie 2019   |   MEDIAFAX

Topul este condus de Germania (517,4 milioane de litri), Italia (511,4 milioane de litri) şi Franţa (465,8 milioane de litri).

 
 
Cele peste 200 de companii producătoare de pe piaţa de îngheţată care activează plasează România, potrivit datelor Eurostat, pe locul 10 în topul producătorilor din UE, cu 47,8 milioane de litri, arată o analiză Frames.

Topul este condus de Germania (517,4 milioane de litri), Italia (511,4 milioane de litri) şi Franţa (465,8 milioane de litri).

,,Statisticile Eurostat indică un consum per capita de circa 2 litri, echivalentul a 22 de îngheţate la cornet, la o treime faţă de media europeană. Spre exemplu, în Suedia şi Germania, consumul este de până la 8 ori mai mare, iar la nivel regional suntem încă la jumătate’’, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

,,Creşterea nivelului de trai şi modificarea substanţială a obiceiurilor de consum au influenţat în mod pozitiv această piaţă, iar 2019 se anunţă, încă de pe acum, cel mai bun an pentru industrie din ultimii 10’’, a mai spus acesta.


Creşterea consumului a atras, de altfel, şi investitori pe măsură, dovadă faptul că principalul jucător din piaţă, Betty Ice, a fost preluat de gigantul Unilever, iar producţia companiei a ajuns pe cinci pieţe regionale. Şi cel de-al doilea jucător din piaţă, Alpin 57 Lux, a fost preluat de grupul letonian Food Union.

,,Din discuţiile cu producătorii, reiese că, din punct de vedere al trendurilor de consum, în 2019 focusul este îndreptat spre sortimentele de impuls (îngheţata pe băţ în principal) şi pe zona de scooping. Şi zona artizanală este tot mai căutată, cu tot mai multe branduri româneşti în prim-plan, din zona start-up-urilor, care propun arome speciale, diferite faţă de oferta clasică. Şi segmentul de take home este promovat tot mai mult, mai ales în comerţul modern, hipermarketurile şi supermarketurile alocând, în această perioadă, spaţii ample destinate acestor produse.

De asemenea, este de aşteptat ca vara lui 2019 să aducă o extindere a paletei de produse cu conţinut caloric redus, în ton cu evoluţia sectorului la nivel internaţional’’, arată concluziile analizei.

Afacerile din piaţa de îngheţată românească ar putea depăşi, în acest an, un nivel record al ultimilor 10 ani, de peste 600 milioane de lei, arată analiza Frames.

Numărul companiilor care produc îngheţată în România s-a dublat din 2010 până în prezent, de la 99 la 204 firme în 2017. În 2018, an pentru care nu există încă toate datele finale, numărul firmelor pare să fi trecut de 210.

Iar cifra de afaceri a firmelor din acest sector (cod CAEN 1052), a crescut cu acelaşi ritm ridicat, de la 396,3 milioane de lei în 2010 la 531,8 mil. lei în 2017.

Anul trecut, estimările Frames indică un business peste graniţa de 600 de milioane de lei, iar pentru 2019, graniţa tinde să fie depăşită, urmare a creşterii consumului şi, bineînţeles, a scumpirilor din acest an.

,,Interesul investitorilor pentru acest sector este unul pronunţat şi vine pe fondul creşterii consumului. Tot mai mulţi români consumă îngheţată sub diverse forme, de la clasica îngheţată pe băţ la cutiile de 500 grame achiziţionate pentru acasă, din supermarketuri. Extinderea paletei de branduri, a ofertei tot mai variate şi a investiţiilor semnificative în marketing şi promovare au făcut ca românii să privească îngheţata ca o alternativă viabilă la dulciurile obişnuite’’, afirmă analiştii de la Frames.

Datele analizei arată, totodată, că cele peste 200 de companii care produc îngheţată în România au realizat, împreună, un profit de 42,1 milioane de lei în 2017, mai mult decât dublu faţă de 2010 (15,9 mil.lei).

Dacă luăm în calcul şi business-ul cu îngheţata din import, pentru care nu există decât estimări neoficiale, piaţa de îngheţată este estimată la peste 1 miliard de lei, în acest sector activând câteva zeci de importatori semnificativi, care activează în principal în sectorul hipermarketurilor.

,,Vara lui 2019 ar putea aduce un nou vârf de profit. Cum prognozele indică o perioadă secetoasă care se va întinde până în septembrie şi cum 70-80% din vânzările din acest sector sunt concentrate pe timpul verii, este de aşteptat ca rezultatele să fie pozitive, pe măsura estimărilor’’, arată analiza.

Betty Ice SRL este, de ani de zile, principalul jucător din piaţa de îngheţată din România. Pe fondul extinderii gamei de produse, a reţelei de distribuţie şi a campaniilor eficiente de promovare, producătorul sucevean a raportat o cifră de afaceri de 127,4 milioane de lei în 2017 şi un profit de 12,8 milioane de lei. Spre comparaţie, în 2010, compania raporta afaceri de 74,4 milioane de lei şi un profit de numai 4,89 milioane lei.

În topul producătorilor de îngheţată, pe locul secund se află ALPIN 57 LUX SA, cu afaceri de 99,8 mil. lei şi un profit de 6,9 mil.lei în 2017. În 2018, compania din Alba şi-a îmbunătăţit semnificativ rezultatele, raportând afaceri de 113,8 milioane de lei şi un profit de 11,2 milioane lei.

Pe locurile următoare, în top, se situează TOP GEL PROD SRL ( business de 81,1 mil.lei în 2017), ICE DYP BALAS SRL (41,5 mil.lei) şi VIOSAND TRICOTEXT SRL (39,5 mil.lei), companie a cărei cifră de afaceri semnificativă provine şi din alte domenii de activitate.

În top 10 regăsim, în ordinea cifrei de afaceri din 2017, firmele CICOM SRL, ABI GRUP SRL, SECRET PROD SRL, CAMI-DELICIA SRL şi AVANTI SRL.

Împreună, primii 10 jucători din producţia de îngheţată, realizează afaceri de 456,8 milioane de lei, care reprezintă peste 80% din piaţă.

Analiza Frames arată, de altfel, că din cele peste 200 de companii producătoare, numai 7 sunt din zona mijlocie mare, restul activând în sectorul întreprinderilor mici şi microîntreprinderilor, cu o medie de numai 17 angajaţi la nivelul industriei.

Cifra de afaceri medie netă, la nivelul sectorului, este plasată în jurul cifrei de 2,6 milioane de lei, iar media profitului net depăşeşte cu puţin 200.000 lei.

Cert este că business-ul din acest domeniu este, pe ansamblu, unul profitabil, dovadă că peste 180 din cele 204 firme raportau în 2017 un profit de peste 100.000 lei. Media pierderilor nete a scăzut de la 134.084 lei în 2010 la 34.157 lei în 2017, iar cea a datoriilor medii nete de la 2,7 milioane de lei în 2010 la 1,3 milioane lei în 2017.

Pe ansamblu, în sectorul producţiei de îngheţată activează aproape 3400 de angajaţi, în creştere cu peste 1000 faţă de anul de referinţă 2010.

Din punct de vedere regional, Bucureşti-Ilfov, zona cu cel mai mare număr de clienţi, a atras cele mai multe investiţii în acest domeniu.

Statisticile Ministerului Finanţelor şi ale Registrului Comerţului indică un număr de 34 de firme active în 2017. Constanţa, cu 13 companii, Clujul cu 12 societăţi, Timiş şi Dolj cu câte 10, şi Iaşiul cu 9 firme se află în topul judeţelor din acest sector.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2 / 10087
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...