ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză KPMG: Noi cerințe legislative privind remunerarea conducătorilor companiilor listate

19 Iunie 2019   |   BizLawyer

KPMG România a lansat analiza privind Noile cerințe legislastive privind remunerarea conducătorilor companiilor listate.

Mădălina Racovitan, Partener Consultantă Fiscală si Head of People Services, KPMG în România

 
 
Pe data de 10 iunie 2019, România ar fi trebuit să transpună Directiva Europeană 828/2017 privind exercitarea anumitor drepturi ale acționarilor în cadrul societăților comerciale cotate la bursă, însă documentul este încă în dezbatere publică. Directiva aduce prevederi noi privind implicarea acționarilor în legătură cu remunerațiile acordate conducătorilor societăților în care investesc și cerințe noi privind punerea la dispoziția publicului a unui set detaliat de informații privind sumele acordate acestor persoane.

Directiva își propune, pe de o parte, să crească gradul de implicare al acționarilor privind remunerarea conducătorilor, prin votarea Politicii de Remunerare aplicabilă acestora și a Raportului de Remunerare care atestă modul în care Politica a fost aplicată. Pe de altă parte, Directiva își propune să crească gradul de transparență privind sumele primite de aceste persoane, prin furnizarea unui cadru legislativ care să oblige companiile să pună la dispoziția publicului sumele exacte primite de conducătorii societăților listate la bursă.


În acest context, KPMG România a lansat analiza privind Noile cerințe legislastive privind remunerarea conducătorilor companiilor listate.

Acesta cuprinde o descriere detaliată a acestor noi cerințe legislative ce derivă din implementarea directivei în legislația națională a României, un sumar privind cadrul legislativ național și european, dar și o analiză a gradului actual de transparență privind remunerația persoanelor care intră în sfera de aplicare a Directivei (ce tip de informații pun la dispoziția publicului companiile, gradul de comparabilitate și modalitatea de prezentare a acestor informații), precum și în ce măsură politicile și practicile curente de remunerare a conducătorilor sunt conforme cu noile prevederi introduse de Directivă.

"În prezent, companiile pun la dispoziția publicului un nivel scăzut de informații. Din cele 16 companii analizate, nu există nicio companie care să respecte în totalitate cerințele Directivei privind Politica de Remunerare. În ceea ce privește Raportul de Remunerare, chiar dacă unele companii nu pregătesc un Raport de Remunerare formal, acestea respectă unele dintre cerințele Directivei privind publicarea informațiilor privind remunerația obținută de Conducători. Există chiar două companii ale căror Rapoarte de Remunerare respectă în totalitate cerințele Directivei", explică Mădălina Racovițan, Partener Consultanță Fiscală și Head of People Services, KPMG în România.

Guvernanța corporativă a companiilor din Uniunea Europeana reprezintă o arie de interes pentru Comisia Europeană și, de aceea, Directiva are scopul de a asigura un cadru legislativ consolidat, uniformizat la
nivelul Uniunii, ceea ce ar determina o creșterea a sustenabilității pe termen lung a companiilor europene, o monitorizare mai eficientă, o transparență crescută privind procesele decizionale, o implicare mai activă a acționarilor și o descurajare a practicilor și deciziilor care să genereze o sporire artificială a veniturilor pe termen scurt.

Astfel, modul de remunerare a conducătorilor companiilor listate și alinierea intereselor acestora (prin remunerația primită) la interesele acționarilor, precum și transparentizarea acestor informații către piață reprezintă aspecte cheie în noile reglementări.

“Analiza noastră își propune să reprezinte un ghid util și de referință pentru cei interesați de nivelul de transparență al companiilor listate la BVB, precum și pentru companiile listate sau care intenționează să se listeze în vederea identificării acelor aspecte ce trebuie avute în vedere cu privire la remunerația conducătorilor", mai adaugă Racovițan.

Racovițan concluzionează: "După intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, ne asteptăm la o perioadă în care companiile listate la BVB să se conformeze noilor cerințe. Deși noua Directivă vine cu cerințe mai stricte de conformitate, cu sarcini administrative adiționale care implică costuri și resurse suplimentare alocate de către companiile listate, Directiva urmărește să ofere un cadru juridic coerent la nivelul Uniunii Europene, care încurajează dialogul între toate părțile interesate, asigură sustenabilitatea pe termen lung a companiilor europene și determină o mai bună monitorizare și practici uniforme în statele membre ale Uniunii Europene".

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15863 / 16553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
NNDKP promovează 14 avocați în 2024 și consolidează șase arii de practică ale firmei
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2024 | Filip & Company, Wolf Theiss și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
Filip & Company a asistat ROCA Industry în procesul de majorare a capitalului social cu o valoare de 71,7 milioane RON și de transfer al acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
VF Insolvență finalizează transferul de afacere în reorganizarea judiciară a UCM Reșița către Hidroelectrica
Gabriel Resources a pierdut arbitrajul cu statul român pentru proiectul aurifer Roșia Montană, cu pretenții de cca. 6,7 mld. usd | Arbitrul Horacio A. Grigera Naón a opinat separat, în favoarea reclamanților care l-au nominalizat. România a plătit avocaților săi tarife orare cuprinse între 137 și 139 euro ̸ oră, iar Gabriel Resources a cuantificat costuri de 56,5 mil. $ cu avocații săi americani și români. Reclamanții ar ataca decizia, dar au, oare, bani pentru o nouă acțiune?
Reff & Asociații și Deloitte România au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii
Doi avocați români, evidențiați drept Global Market Leaders de ghidul juridic internațional Chambers | Cosmina Maria Simion și Ana-Maria Baciu, pentru al treilea an consecutiv printre cei mai buni profesioniști la nivel global în domeniul Gaming and Gambling. ”Prin promovarea transparenței și a comportamentului etic, ne străduim să contribuim la o creșterea aliniată la reglementări a acestei industrii”, spun coordonatoarele firmei Simion & Baciu
Popovici Nițu Stoica & Asociații, alături de Simona Halep în decizia istorică a Curții de Arbitraj Sportiv. Partenerul Bogdan C. Stoica a condus echipa care a acordat consultanță cu privire la toate aspectele legate de caz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...