ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociaţia Medicilor de Familie, semnal de alarmă după blocarea sistemului informatic

11 Iulie 2019   |   Mediafax

„Nu merge, nu funcţionează, ţinem pacienţii cu orele, îi trimitem acasă, îi chemăm în altă zi, nu se poate. Şi noi stăm la 1- 2 noaptea să reuşim să raportăm un serviciu, două, ca să nu le pierdem pe toate”, spune Sandra Alexiu.

 
 
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, după ce CNAS a anunţat probleme la sistemul informatic, că mereu la începutul lunii, când sunt raportări „e jale”.„Ţinem pacienţii cu orele, îi trimitem acasă , îi chemăm în altă zi”, spune ea.

„Nu merge, nu funcţionează, ţinem pacienţii cu orele, îi trimitem acasă, îi chemăm în altă zi, nu se poate. Şi noi stăm la 1- 2 noaptea să reuşim să raportăm un serviciu, două, ca să nu le pierdem pe toate”, spune Sandra Alexiu.

Sandra Alexiu a menţionat faptul că oficialii CNAS nu reacţionează oficial de cele mai multe ori vizavi de problemele pe care sistemul le are, întrucât „fac economie, asta este realitatea”.


Potrivit aceleiaşi surse, din acest motiv, al nefuncţionalităţii sistemului, pacienţii şi medicii sunt cei care au cel mai mult de suferit.

„Cea mai mare problemă e că nu ne putem exercita profesia şi că pacienţii au foarte mult de suferit. Timpii de aşteptare cresc foarte mult şi pur şi simplu sunt batjocoriţi”, precizează preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Ea a precizat faptul că CNAS nu recunoaşte această funcţionare greoaie şi adesea, blocare a sistemului, deoarece la mijloc ar fi vorba şi de latura economică.

„Fac ( cei de la CNAS - n.r) o economie imensă. De aceea ei s-au străduit se repare, dar totuşi, am ajuns în data de 11 (iulie, n.r), deja e mult prea mult. Zi şi noapte ne chinuim să facem reţete, să acordăm servicii medicale, să le validăm, că asta e problema, nu se validează online”, informează Sandra Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a menţionat şi faptul că problematica în acest sens este şi limita de validare de 72 de ore. „Dacă se depăşeşte această limită, serviciile alea sunt pierdute, nu le mai poţi raporta”, spune sursa citată.

Ea a spus că afirmaţia reprezentanţilor CNAS, conform căreia serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 şi până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iulie 2019, nu se fundamentează, întrucât medicii se confruntă cu probleme legate de sistemul informatic încă de pe 1 iulie.

„Cu excepţia serviciilor de îngrijiri la domiciliu, unde au recunoscut că din 24 nu merge sistemul (...) sistemul nu merge de pe 1. În general, la începutul lunii, sunt probleme din cauza raportărilor multiple şi pentru că nu ţine sistemul”, precizează Sandra Alexiu.

Potrivit aceleiaşi surse, stabilirea datei de 5 iulie în sensul raportării ulterioare a serviciilor neefectuate de către medici pe platformă, precum şi setarea ei ca dată a începerii acordării de servicii off-line nu este justă, întrucât sistemul nu e funcţional de pe 1 iulie.

„În momentul în care CNAS recunoaşte oficial, prin comunicat, că platforma nu merge, atunci utilizatorii platformei, adică medicii sunt absolviţi de erori. (...)Asta înseamnă că dacă noi nu putem verifica dacă o persoană e asigurată şi platforma funcţionează, atunci eu sunt pasibil de imputare pentru serviciile pe care le acord, dar dacă ei recunosc oficial prin comunicat că nu funcţionează, atunci eu sunt absolvită de aceste probleme”, spune Sandra Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a declarat faptul că aceasta funcţionare greoaie a sistemului informatic are loc din cauză că scopul iniţial care a servit conceperii sistemului deservea mai puţine operaţiuni, fiind suprasolicitat în punctul în care s-a ajuns la acest moment. „El a fost conceput pentru mai puţini utilizatori, asta este realitatea. Pentru mai puţine lucruri, deci pe vremea aceea nu făceau decât să verificăm calitatea de asigurat, între timp au băgat cardul, au băgat dosarul, au băgat reţete. Nu ţine tehnic şi nu au suplimentat partea tehnică”, spune Sandra Alexiu.

Ea a concluzionat spunând că, de la începutul lunii iulie, medicii se confruntă din nou cu situaţia neplăcută în care trebuie să valideze cardurile de sănătate în orele nopţii. „La trei, patru, cinci dimineaţa, asta nu e viaţă, nu se poate aşa ceva. De la 1 iulie e jale. Şi aşa nu merge, că merge prost în general, durează foarte mult, sunt timpii de aşteptare foarte mari. Dar de la 1 nu mai merge deloc”, a conchis preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, joi, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Ei precizau prin intermediul unui comunicat şi faptul că „serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 şi până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iulie 2019”.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16005 / 16802
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...