ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BEI cere guvernelor europene să investească mai mult

26 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

BEI, instituţie numită şi braţul financiar al UE, a avertizat că un număr din ce în ce mai mare de companii se pregătesc să reducă cheltuielile, ceea ce creşte urgenţa cu care guvernele trebuie să răspundă.

 
 
Banca Europeană de Investiţii (BEI) s-a alăturat apelului lansat recent de preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, şi a cerut guvernelor europene să investească mai mult pentru a stimula competitivitatea şi a consolida creşterea economică, transmite Bloomberg.

În raportul său anual privind investiţiile, publicat marţi, BEI s-a aplecat asupra decalajelor semnificative care există în rândul celor 28 de state membre ale blocului comunitar când vine vorba de infrastructură şi competenţele muncitorilor, decalaje care frânează creşterea economică. BEI, instituţie numită şi braţul financiar al UE, a avertizat că un număr din ce în ce mai mare de companii se pregătesc să reducă cheltuielile, ceea ce creşte urgenţa cu care guvernele trebuie să răspundă.


"Marile investiţii publice necesare pentru a susţine digitalizarea infrastructurii şi tranziţia la o economie fără emisii de dioxid de carbon vor avea nevoie de o planificare amănunţită şi detaliată pe termen mediu. Având în vedere ritmul modest de creştere şi nivelul extrem de redus al dobânzilor, guvernele care dispun de spaţiul fiscal necesar ar trebui să ia în considerare urgentarea investiţiilor, atât cât este posibil, prin creşterea împrumuturilor", se arată în raportul BEI.

Banca Europeană de Investiţii susţine că este cea mai mare instituţie financiară multilaterală din lume, în condiţiile în care a acordat credite în valoare de peste 500 de miliarde de dolari. Recent, BEI a provocat valuri când a anunţat o strategie destinată încetării finanţării proiectelor din domeniul combustibililor fosili.

Raportul publicat marţi de BEI se bazează pe un sondaj derulat în rândul a 12.500 de companii europene, sondaj care arată că acestea sunt din ce în ce mai pesimiste cu privire la climatul politic, economic şi de reglementare. Potrivit BEI numărul firmelor din sectorul manufacturier care intenţionează să îşi reducă investiţiile a crescut pentru prima dată în ultimii patru ani.

În paralel, investiţiile în infrastructură în Europa sunt la 1,6% din PIB, cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani susţine BEI, care a dat şi o serie de exemple care arată că cheltuielile Europei sunt mult în urma principalilor săi rivali mondiali. De exemplu, companiile europene reprezintă doar 13% din firmele care au cheltuit cel mai mult pentru cercetare şi dezvoltare începând din 2014, comparativ cu 34% pentru firmele din SUA şi 26% pentru firmele din China. Chiar şi investiţiile pentru contracaracarea efectelor schimbărilor climatice sunt echivalente cu 1,2% din PIB în Europa, mai puţin decât în SUA şi egale cu o treime din ceea ce cheltuie China.

Potrivit BEI, pentru a ajunge la o economie fără emisii de dioxid de carbon în 2050, UE trebuie să îşi majoreze investiţiile în sistemul său energetic şi infrastructura adiacentă până la peste 3% din PIB, de la aproximativ 2% din PIB în prezent. De asemenea, sectorul privat trebuie să îşi aducă şi el contribuţia.

Între timp, lipsa de personal cu competenţe adecvate rămâne cel mai important obstacol în calea investiţiilor, au apreciat 77% din companiile care au participat la sondajul BEI. Eliminarea acestei constrângeri "ar putea, teoretic, să majoreze productivitatea UE", a apreciat instituţia financiară.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene - instituţia de creditare pe termen lung a UE şi singura bancă deţinută şi care reprezintă interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Aceasta oferă finanţări pe termen lung pentru investiţii solide cu scopul de a contribui la obiectivele politicii UE. BEI lucrează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru a pune în aplicare politica Uniunii Europene. Fiind entitatea cu cel mai mare volum de împrumuturi şi credite din lume, BEI oferă finanţare şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE. Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, însă banca sprijină, de asemenea, politicile externe şi de dezvoltare ale UE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15503 / 16906
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...