
Bilanţ la Ministerul Muncii: România are aproximativ 7 milioane de angajaţi şi 4,9 milioane pensionari
16 Octombrie 2019
AGERPRESPotrivit ministrului interimar al Muncii, salariul mediu brut este astăzi de 5.127 de lei şi există un număr record de contracte de muncă înregistrate în Revisal: 6.465.354 contracte de muncă aferente unui număr record de 5.609.060 salariaţi activi.
România are, în prezent, aproximativ 7 milioane de angajaţi şi 4,9 milioane de pensionari iar şomajul este la un nivel minim istoric, a arătat ministrul interimar al Muncii, Marius Budăi, miercuri, în conferinţa de bilanţ.
Potrivit acestuia, salariul mediu brut este astăzi de 5.127 de lei şi există un număr record de contracte de muncă înregistrate în Revisal: 6.465.354 contracte de muncă aferente unui număr record de 5.609.060 salariaţi activi.
Acesta a subliniat că cifra nu include funcţionarii publici şi personalul din sistemul de ordine publică şi apărare, numărul total al angajaţilor din România fiind mult mai mare, de aproximativ 7 milioane, şi depăşind, în prezent, numărul pensionarilor (4,9 milioane).
Potrivit acestuia, salariul mediu brut este astăzi de 5.127 de lei şi există un număr record de contracte de muncă înregistrate în Revisal: 6.465.354 contracte de muncă aferente unui număr record de 5.609.060 salariaţi activi.
Acesta a subliniat că cifra nu include funcţionarii publici şi personalul din sistemul de ordine publică şi apărare, numărul total al angajaţilor din România fiind mult mai mare, de aproximativ 7 milioane, şi depăşind, în prezent, numărul pensionarilor (4,9 milioane).
Demnitarul a atras atenţia că Guvernarea PSD lasă românilor un salariu minim brut pe economie de 2.080 lei, respectiv de 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare şi un an vechime şi 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii, în condiţiile în care salariul minim era 1.250 de lei, la începutul mandatului.
"Am preluat punctul de pensie la 871,7 lei şi l-am adus la 1.265 de lei. Am preluat pensia medie la 888 lei, iar astăzi este 1.324 lei. Pensia minimă era 400 de lei în decembrie 2016, iar astăzi este 704 lei. Am recalculat pensiile pentru oamenii care au lucrat în grupa I de muncă, iar aceştia au primit creşteri de peste 1.000 de lei. Este vorba despre aproximativ 80.000 de pensionari. Cu toate aceste măriri, deficitul la pensii a scăzut de la 18 miliarde de lei în 2016, la 1,2 miliarde de lei la 9 luni în 2019", a declarat Marius Budăi conform unui comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
El a amintit şi majorarea, de două ori, a prestaţiilor pentru handicap, în lunile ianuarie, respectiv iulie 2018. De asemenea, în prezent, este demarat un program prin fonduri europene, prin care persoanele cu dizabilităţi care vor să se angajeze primesc câte un voucher în valoare de 5.000 de euro pentru achiziţionarea de tehnologii asistive, a mai spus Budăi.
Marius Budăi a vorbit şi despre alte categorii sociale defavorizate, precum veteranii de război şi văduvele acestora, amintind că indemnizaţiile marilor mutilaţi de război au fost mărite de la 259 de lei la 1.500 de lei, cele ale veteranilor încadraţi în gradul II de invaliditate, de la 231 la 1.000 de lei şi cele ale celor din gradul III de la 196 la 900 de lei, iar indemnizaţiile pentru văduvele acestora au fost mărite de la 161 la 600 lei lunar.
Ministrul interimar al Muncii şi Justiţiei Sociale a mai arătat că în timpul mandatului PSD peste 1,6 milioane de români au ieşit din starea de deprivare materială severă, potrivit Eurostat. Astfel, dacă în 2016 aproape 24% dintre români, mai exact 4,7 milioane, trăiau în stare de deprivare materială severă, astăzi procentul s-a redus la 15%.
În ceea ce priveşte şomajul, acesta a fost redus şi a ajuns la o cotă minimă istorică, de 3,03%, în condiţiile în care a fost preluat de la 4,82%. În cifră nominală, astăzi mai sunt 264.402 şomeri, faţă de 421.236 câţi erau în ianuarie 2017. Dacă în ianuarie 2017 erau 94.141 şomeri indemnizaţi, în august 2019 mai sunt 49.193.
La final de mandat, Marius Budăi a vorbit şi despre accesarea de fonduri europene, precizând că au fost acordate subvenţii în valoare de 650 de milioane de euro, atât pentru angajatori, cât şi pentru şomeri, în vederea stimulării ocupării forţei de muncă, iar proiectele se vor derula până în anul 2022. Este vorba despre cei 2.250 de lei pe care angajatorii îi primesc, lunar, pentru încadrarea fiecărui ucenic, stagiar, persoană cu handicap, persoană peste 45 de ani şi alte categorii.
Demnitarul a subliniat că în urma tuturor măsurilor luate numărul ajutoarelor sociale acordate în România a scăzut la 167.296, de la 248.500, cifră aflată la un minim istoric, iar mediul de afaceri a fost stimulat prin acordarea de subvenţii mai mari decât salariul minim pe economie, lunar, pentru fiecare persoană nou-angajată. Prin trecerea taxelor din sarcina angajatorilor, în cea a angajaţilor, au scăzut şi taxele, de la 39,5% la 37,25%, acesta reprezentând un alt ajutor pentru mediul de afaceri.
Marius Budăi şi-a exprimat speranţa ca viitoarea Guvernare să aplice, în continuare, creşterile prevăzute de Legea Salarizării Unitare şi noua Lege a Pensiilor (impozitarea progresivă), reamintind că Legea 153/2017 prevede majorări anuale până în 2022, ale salariilor bugetarilor, cu 25% din diferenţa dintre salariul în plată şi cel prevăzut în grila din 2022.
El a reamintit viitorilor guvernanţi că salariile profesorilor trebuie mărite, de la 1 septembrie 2020, la nivelul prevăzut în grila din anul 2022, iar punctul de pensie trebuie să crească la 1.775 de lei, tot la 1 septembrie 2020, urmând ca în anul următor acesta să fie majorat la 1.875 de lei, iar din octombrie 2.021 să se aplice noua formulă de calcul bazată pe VPR (Valoarea Punctului de Referinţă), mai ales că aceste măsuri au fost deja votate de Parlament.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 18300 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...