ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bilanţ la Ministerul Muncii: România are aproximativ 7 milioane de angajaţi şi 4,9 milioane pensionari

16 Octombrie 2019   |   AGERPRES

Potrivit ministrului interimar al Muncii, salariul mediu brut este astăzi de 5.127 de lei şi există un număr record de contracte de muncă înregistrate în Revisal: 6.465.354 contracte de muncă aferente unui număr record de 5.609.060 salariaţi activi.

 
 
România are, în prezent, aproximativ 7 milioane de angajaţi şi 4,9 milioane de pensionari iar şomajul este la un nivel minim istoric, a arătat ministrul interimar al Muncii, Marius Budăi, miercuri, în conferinţa de bilanţ.

Potrivit acestuia, salariul mediu brut este astăzi de 5.127 de lei şi există un număr record de contracte de muncă înregistrate în Revisal: 6.465.354 contracte de muncă aferente unui număr record de 5.609.060 salariaţi activi.

Acesta a subliniat că cifra nu include funcţionarii publici şi personalul din sistemul de ordine publică şi apărare, numărul total al angajaţilor din România fiind mult mai mare, de aproximativ 7 milioane, şi depăşind, în prezent, numărul pensionarilor (4,9 milioane).


Demnitarul a atras atenţia că Guvernarea PSD lasă românilor un salariu minim brut pe economie de 2.080 lei, respectiv de 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare şi un an vechime şi 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii, în condiţiile în care salariul minim era 1.250 de lei, la începutul mandatului.

"Am preluat punctul de pensie la 871,7 lei şi l-am adus la 1.265 de lei. Am preluat pensia medie la 888 lei, iar astăzi este 1.324 lei. Pensia minimă era 400 de lei în decembrie 2016, iar astăzi este 704 lei. Am recalculat pensiile pentru oamenii care au lucrat în grupa I de muncă, iar aceştia au primit creşteri de peste 1.000 de lei. Este vorba despre aproximativ 80.000 de pensionari. Cu toate aceste măriri, deficitul la pensii a scăzut de la 18 miliarde de lei în 2016, la 1,2 miliarde de lei la 9 luni în 2019", a declarat Marius Budăi conform unui comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

El a amintit şi majorarea, de două ori, a prestaţiilor pentru handicap, în lunile ianuarie, respectiv iulie 2018. De asemenea, în prezent, este demarat un program prin fonduri europene, prin care persoanele cu dizabilităţi care vor să se angajeze primesc câte un voucher în valoare de 5.000 de euro pentru achiziţionarea de tehnologii asistive, a mai spus Budăi.

Marius Budăi a vorbit şi despre alte categorii sociale defavorizate, precum veteranii de război şi văduvele acestora, amintind că indemnizaţiile marilor mutilaţi de război au fost mărite de la 259 de lei la 1.500 de lei, cele ale veteranilor încadraţi în gradul II de invaliditate, de la 231 la 1.000 de lei şi cele ale celor din gradul III de la 196 la 900 de lei, iar indemnizaţiile pentru văduvele acestora au fost mărite de la 161 la 600 lei lunar.

Ministrul interimar al Muncii şi Justiţiei Sociale a mai arătat că în timpul mandatului PSD peste 1,6 milioane de români au ieşit din starea de deprivare materială severă, potrivit Eurostat. Astfel, dacă în 2016 aproape 24% dintre români, mai exact 4,7 milioane, trăiau în stare de deprivare materială severă, astăzi procentul s-a redus la 15%.

În ceea ce priveşte şomajul, acesta a fost redus şi a ajuns la o cotă minimă istorică, de 3,03%, în condiţiile în care a fost preluat de la 4,82%. În cifră nominală, astăzi mai sunt 264.402 şomeri, faţă de 421.236 câţi erau în ianuarie 2017. Dacă în ianuarie 2017 erau 94.141 şomeri indemnizaţi, în august 2019 mai sunt 49.193.

La final de mandat, Marius Budăi a vorbit şi despre accesarea de fonduri europene, precizând că au fost acordate subvenţii în valoare de 650 de milioane de euro, atât pentru angajatori, cât şi pentru şomeri, în vederea stimulării ocupării forţei de muncă, iar proiectele se vor derula până în anul 2022. Este vorba despre cei 2.250 de lei pe care angajatorii îi primesc, lunar, pentru încadrarea fiecărui ucenic, stagiar, persoană cu handicap, persoană peste 45 de ani şi alte categorii.

Demnitarul a subliniat că în urma tuturor măsurilor luate numărul ajutoarelor sociale acordate în România a scăzut la 167.296, de la 248.500, cifră aflată la un minim istoric, iar mediul de afaceri a fost stimulat prin acordarea de subvenţii mai mari decât salariul minim pe economie, lunar, pentru fiecare persoană nou-angajată. Prin trecerea taxelor din sarcina angajatorilor, în cea a angajaţilor, au scăzut şi taxele, de la 39,5% la 37,25%, acesta reprezentând un alt ajutor pentru mediul de afaceri.

Marius Budăi şi-a exprimat speranţa ca viitoarea Guvernare să aplice, în continuare, creşterile prevăzute de Legea Salarizării Unitare şi noua Lege a Pensiilor (impozitarea progresivă), reamintind că Legea 153/2017 prevede majorări anuale până în 2022, ale salariilor bugetarilor, cu 25% din diferenţa dintre salariul în plată şi cel prevăzut în grila din 2022.

El a reamintit viitorilor guvernanţi că salariile profesorilor trebuie mărite, de la 1 septembrie 2020, la nivelul prevăzut în grila din anul 2022, iar punctul de pensie trebuie să crească la 1.775 de lei, tot la 1 septembrie 2020, urmând ca în anul următor acesta să fie majorat la 1.875 de lei, iar din octombrie 2.021 să se aplice noua formulă de calcul bazată pe VPR (Valoarea Punctului de Referinţă), mai ales că aceste măsuri au fost deja votate de Parlament.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15556 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...