
BNR: Cota de piaţă deţinută de băncile cu capital majoritar privat autohton s-a majorat la 18,2%
27 Iunie 2020
AGERPRESConform documentului, ponderea instituţiilor de credit cu capital majoritar străin în totalul capitalului sistemului bancar (exclusiv sucursalele instituţiilor de credit străine) a scăzut de la 66,9% la 31 decembrie 2018 la 65,2% la 31 decembrie 2019.
Cota de piaţă, în funcţie de activul net, deţinută de instituţiile de credit cu capital majoritar privat autohton s-a majorat la 18,2% în 2019, potrivit raportului Băncii Naţionale a Românei pe anul 2019.
"Cota de piaţă, în funcţie de activul net, deţinută de instituţiile de credit cu capital majoritar privat autohton s-a majorat de la 16,9% la 31 decembrie 2018 la 18,2% la 31 decembrie 2019. În acelaşi timp, cota de piaţă a instituţiilor de credit cu capital majoritar străin (exclusiv sucursalele instituţiilor de credit din străinătate) s-a redus aproximativ în aceeaşi măsură, de la 63,6% la 61,4%", se spune în raport.
Conform documentului, ponderea instituţiilor de credit cu capital majoritar străin în totalul capitalului sistemului bancar (exclusiv sucursalele instituţiilor de credit străine) a scăzut de la 66,9% la 31 decembrie 2018 la 65,2% la 31 decembrie 2019.
"Cota de piaţă, în funcţie de activul net, deţinută de instituţiile de credit cu capital majoritar privat autohton s-a majorat de la 16,9% la 31 decembrie 2018 la 18,2% la 31 decembrie 2019. În acelaşi timp, cota de piaţă a instituţiilor de credit cu capital majoritar străin (exclusiv sucursalele instituţiilor de credit din străinătate) s-a redus aproximativ în aceeaşi măsură, de la 63,6% la 61,4%", se spune în raport.
Conform documentului, ponderea instituţiilor de credit cu capital majoritar străin în totalul capitalului sistemului bancar (exclusiv sucursalele instituţiilor de credit străine) a scăzut de la 66,9% la 31 decembrie 2018 la 65,2% la 31 decembrie 2019.
În ceea ce priveşte concentrarea activităţii bancare, s-a înregistrat o scădere uşoară (cu 0,2 puncte procentuale, de la 6,1% la 31 decembrie 2018 la 5,9% la 31 decembrie 2019) a ponderii instituţiilor de credit cu o cotă de piaţă mai mică de 1%, în timp ce segmentul celor cu o cotă de piaţă de peste 5%, respectiv al celor cu o cotă de piaţă între 1% şi 5% au cunoscut o majorare cu câte 0,1 puncte procentuale, de la 76,6% la 31 decembrie 2018 la 76,7% la 31 decembrie 2019, respectiv de la 17,3% la 17,4%.
Reţeaua teritorială a instituţiilor de credit a continuat să se restrângă şi în 2019, un număr de 323 de sucursale şi agenţii bancare fiind închise, în timp ce numărul salariaţilor din sistem s-a redus cu 631 de persoane.
Totodată, un număr de 309 instituţii intenţionează să furnizeze servicii bancare în mod direct pe teritoriul României, potrivit notificărilor primite de Banca Naţională a României, până la data de 13 martie 2020, de la autorităţi de supraveghere competente din alte state membre ale UE.
BNR menţionează că în cursul lunii iulie 2019 a fost finalizat procesul de achiziţie a unei participaţii calificate directe, reprezentând 99,9335% din capitalul social al Bank Leumi România S.A., de către First Bank S.A. Ulterior, Banca Naţională a României a autorizat fuziunea prin absorbţie dintre Bank Leumi România S.A şi First Bank S.A (februarie 2020). Fuziunea dintre cele două instituţii de credit s-a încheiat la 30 aprilie 2020.
În luna octombrie 2019, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe S.A. şi-a schimbat denumirea în Aedificium Banca pentru Locuinţe S.A., iar Raiffeisen Bank România S.A. a devenit acţionar principal al acestei bănci. În luna noiembrie 2019 s-a înregistrat modificarea denumirii băncii Marfin Bank S.A., achiziţionată în anul 2018 de firma cipriotă Barniveld Enterprises Limited, în Vista Bank S.A.
În luna octombrie 2019, a fost înfiinţată Bank of China (Hungary) Close LTD Budapesta - Sucursala Bucureşti, deschiderea operaţională urmând să aibă loc în septembrie 2020.
De asemenea, în luna ianuarie 2020 a fost finalizată tranzacţia privind achiziţia de către Eximbank S.A a pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Româneşti S.A. membră a grupului National Bank of Greece, reprezentând 99,28% din totalul acţiunilor acestei instituţii.
La 31 decembrie 2019, activele nete bilanţiere din sistemul bancar românesc totalizau 495,297 miliarde de lei, în creştere cu 9,8% faţă de 31 decembrie 2018. Numărul instituţiilor de credit care activează în România a rămas neschimbat pe parcursul anului 2019, respectiv 34.
Potrivit Raportului, Banca Transilvania deţine o cotă de piaţă de 17,72%, în funcţie de activul net bilanţier, urmată de BCR cu 14,43% şi de BRD cu 11,28%.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 17023 / 19454 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...