ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNR: Înrăutăţirea situaţiei pandemice în sezonul rece poate afecta cu intensitate sporită evoluţia economiei în T4

06 August 2020   |   AGERPRES

Date fiind efectele ample şi persistente asupra activităţii economice ale amplificării pandemiei, capacitatea productivă a României ar urma să fie afectată mai semnificativ comparativ cu scenariul de bază, evoluţie reflectată într-o dinamică sensibil inferioară a PIB potenţial pe termen mediu.

 
 
Înrăutăţirea situaţiei pandemice odată cu debutul sezonului rece este de aşteptat să conducă la reintroducerea unor măsuri administrative de distanţare socială relativ generalizate atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, afectând cu intensitate sporită evoluţia economiei în ultimul trimestru al anului, potrivit Raportului asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României.

"Înrăutăţirea situaţiei pandemice odată cu debutul sezonului rece este de aşteptat a conduce la reintroducerea unor măsuri administrative de distanţare socială relativ generalizate atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, aşteptate a se întinde pe o perioadă similară celei din prima parte a anului curent, afectând cu intensitate sporită evoluţia economiei de pe parcursul trimestrului IV. Declinul activităţii economice previzionat pentru acest trimestru, deşi semnificativ (scădere trimestrială a nivelului PIB real atât pentru România, cât şi pentru principalii săi parteneri comerciali din UE), este totuşi mai redus ca intensitate comparativ cu cel înregistrat în trimestrul II 2020, dată fiind experienţa acumulată de autorităţi în gestionarea crizei, precum şi adaptarea comportamentului agenţilor economici. Cu toate acestea, ritmurile anuale de creştere a PIB intern sunt prognozate a se menţine sub cele din scenariul de bază până la finele anului viitor, un impuls semnificativ provenind din partea evoluţiei nefavorabile a cererii externe adresate produselor româneşti, precum şi a unei probabile generalizări a comportamentului reticent de consum din partea gospodăriilor populaţiei şi, respectiv, de investiţii din partea companiilor", se spune în Raport.


BNR menţionează că deteriorarea activităţii economice raportat la scenariul de bază este anticipată a reflecta evoluţiile de la nivelul tuturor componentelor PIB. Astfel, o creştere a incertitudinii, cu impact în sensul unui nivel mai ridicat al primei de risc şi, implicit al cursului de schimb al leului, inclusiv în contextul perspectivelor nefavorabile care se conturează în ceea ce priveşte evoluţia deficitelor gemene, este de aşteptat să afecteze dinamica investiţională din economie (şi, în aceste condiţii, traiectoria
PIB potenţial), dar şi pe cea a consumului privat. Acesta din urmă va resimţi evoluţiile de pe piaţa muncii, cu efect de comprimare a venitului disponibil, respectiv majorări de mai mare amploare ale ratei şomajului, în paralel cu o reducere a numărului de locuri de muncă vacante.

Conform BNR, o deteriorare suplimentară raportat la scenariul de bază este anticipată şi pentru componenta de export net, reintroducerea de restricţii generalizate la nivel european fiind previzionată a conduce la noi perturbări ale reţelelor transfrontaliere de valoare adăugată, vulnerabilizând o dată în plus osatura de producţie de la nivel mondial. În aceste condiţii, în anul curent pierderile de venit la nivel agregat sunt anticipate a le depăşi pe cele înregistrate la apogeul crizei economice din 2008-2009, în timp ce revenirea activităţii economice aşteptată pentru anul viitor este proiectată a fi una mult mai lentă comparativ cu scenariul de bază, plasată sub media creşterilor medii anuale înregistrate începând cu anul 2010.

De asemenea, date fiind efectele ample şi persistente asupra activităţii economice ale amplificării pandemiei, capacitatea productivă a României ar urma să fie afectată mai semnificativ comparativ cu scenariul de bază, evoluţie reflectată într-o dinamică sensibil inferioară a PIB potenţial pe termen mediu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14926 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...