ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CCIB: Bucureştiul concentrează peste un sfert din activitatea de comerţ exterior a României

10 August 2023   |   Agerpres

Pe locul 2 s-a situat judeţul Timiş, cu o pondere de 8,1%, iar pe 3 judeţul Ilfov cu 7% .

 
 
Firmele bucureştene au derulat, în primul trimestru al acestui an, operaţiuni de comerţ internaţional în valoare de 14,8 miliarde euro, reprezentând 27,2% din comerţul exterior al României, informează Camera de comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

Pe locul 2 s-a situat judeţul Timiş, cu o pondere de 8,1%, iar pe 3 judeţul Ilfov cu 7% .

CCIB citează cele mai recente date statistice anunţate de Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia schimburilor comerciale ale României pe judeţe, la 31 martie 2023.

Cifrele scot în evidenţă faptul că firmele cu sediul social în municipiul Bucureşti au exportat, în primele trei luni ale anului, mărfuri în valoare de 4,9 miliarde euro, reprezentând 20,54% din exportul României, depăşind cu 15,5% valoarea realizată în perioada similară din 2022, medie superioară creşterii exportului românesc în perioada respectivă (8,1%).


Comparativ cu finele trimestrului I 2022, ponderea municipiului Bucureşti în exportul României a crescut la 31 martie cu 1,35 puncte procentuale, precizează camera bucureşteană.

"Municipiul Bucureşti, care depăşeşte a cincea parte din exportul României, a fost urmat în acest top de judeţele: Timiş cu o pondere de 9,85%, Argeş - 7,98%, Braşov - 5,20%, Arad - 4,32%, Ilfov - 4,23%, Sibiu - 3,67%, Alba - 3,63%, Dolj - 3,54% şi Prahova - 3,14%. Ponderea acestor 10 judeţe în exportul României a fost de 66,1%, în timp ce restul de 32 au însumat doar 33,9%", se arată în comunicatul CCIB.

Principalele grupe de mărfuri exportate de firmele cu sediul social în Bucureşti au fost: maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi ale acestora (25,1%), produse ale regnului vegetal, produse minerale, produse ale industriei chimice, metale comune şi articole din acestea, produse alimentare, băuturi, lichide alcoolice şi oţet, tutun şi înlocuitori de tutun prelucraţi, vehicule şi echipamente auxiliare de transport, instrumente şi aparatură optică, aceste opt grupe deţinând o pondere de 85,9% din exportul firmelor bucureştene.

La import concentrarea este şi mai mare. Astfel, firmele cu sediul social în Municipiul Bucureşti au înregistrat o valoare de 9,9 miliarde euro, deţinând o pondere de 32,26% din importul României în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2023, reprezentând o majorare cu 8,6%, faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Municipiul Bucureşti, care deţine aproape o treime din totalul importului, a fost urmat în acest Top de judeţele: Ilfov - 9,44%, Timiş - 6,94%, Argeş - 4,51%, Cluj - 3,62%, Prahova - 3,57%, Braşov - 3,48%, Constanţa - 3,31%, Arad - 2,89% şi Bihor - 2,63%. Ponderea acestor 10 judeţe în importul României a fost de 72,65%, în timp ce restul de 32 au însumat 27,35%.

Ca structură a mărfurilor importate de firmele cu sediul social în Bucureşti, principalele grupe care se regăsesc în statistica perioadei analizate au fost: maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi ale acestora (24,4%), produse ale industriei chimice, produse minerale, produse alimentare, băuturi, lichide alcoolice şi oţet, tutun, vehicule, aeronave, vase şi echipamente de transport, metale comune şi articole din acestea, care au deţinut o pondere de 71,4% din importul firmelor bucureştene.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2439 / 16912
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...