ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CFA România: Interzicerea vânzării participaţiilor statului în companii poate afecta dezvoltarea pieţei de capital

26 Mai 2020   |   AGERPRES

Reprezentanţii CFA România consideră că mesajele statului român trebuie să fie unele încurajatoare pentru investitorii locali şi cei străini deopotrivă, concentrate pe o comunicare constantă care să permită găsirea acelor momente oportune pentru iniţierea unor oferte publice.

 
 
Proiectul de lege care interzice vânzarea, pentru o perioadă de doi ani, a participaţiilor statului la companii, adoptat recent de Senat, poate afecta dezvoltarea pieţei de capital din România şi nu ajută recuperarea economiei în acest an greu încercat de pandemia COVID-19, dar şi în următorii ani, consideră analiştii Asociaţiei CFA România.

"Proiectul de "Lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică", adoptat de Senat în data de 19 mai a.c., care prevede interzicerea, "pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută" poate afecta dezvoltarea pieţei de capital din România şi nu ajută recuperarea economiei în acest an greu încercat de pandemia COVID-19, dar şi în următorii ani. Considerăm că există riscul ca propunerea legislativă să se dovedească contraproductivă şi susţinem că nu trebuie avansată fără studii de impact dezbătute public şi fără a avea în vedere consecinţele acesteia în întreaga economie", se arată într-un comunicat al CFA România remis marţi spre difuzare.


În context, analiştii financiari consideră inoportun să se îngrădească legislativ pe o perioada arbitrară (doi ani) şi exhaustiv posibilitatea tranzacţionării libere a unor active deţinute de statul român. Aceştia arată, astfel, că protejarea intereselor economice ale statului român în contextul economiei de piaţă trebuie realizată prin implementarea celor mai bune practici financiar-economice aferente tranzacţiilor de tip M&A (înţelese ca fuziuni, achiziţii, listări) şi nu prin măsuri legislative atipice.

"Este de dorit să se evite situaţii similare unor proiecte avansate în ultimii ani, în sensul în care anumite reglementări au avut nevoie de modificări ulterioare - unele dintre ele de mai multe ori - pentru a elimina inadvertenţele sau consecinţele dezastruoase (a se vedea OUG 114/2018), ori chiar încălcarea directivelor europene în domeniul legiferat. România are nevoie de instrumente de finanţare sigure, facile şi accesibile astfel încât să poată să fie susţinută economia pe termen scurt şi mediu. Piaţa de capital în general şi Bursa de Valori Bucureşti în particular sunt instrumente cheie în acest demers. Toate ţările dezvoltate au pieţe de capital puternice. Listarea unor participaţii minoritare în companiile de stat nu atinge în niciun fel "protejarea intereselor naţionale în activitatea economică", ci dimpotrivă, oferă un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câştige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri şi să contribuie la o creştere economică sustenabilă în România", se precizează în comunicatul citat.

Reprezentanţii CFA România consideră că mesajele statului român trebuie să fie unele încurajatoare pentru investitorii locali şi cei străini deopotrivă, concentrate pe o comunicare constantă care să permită găsirea acelor momente oportune pentru iniţierea unor oferte publice.

"Îngheţarea" pieţei de capital venită după "îngheţarea" economiei din cauza crizei COVID-19 generează o problemă de credibilitate asupra posibilităţii României de a continua să atragă investiţii străine directe, investiţii de capital şi resurse pentru finanţarea economiei, subliniază aceştia.

"Niciun stat nu se poate dezvolta sustenabil fără o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată. Listarea pachetelor minoritare în companiile de stat este şi trebuie să fie în continuare prioritară din 3 motive: dezvoltarea pieţei de capital prin listarea de noi companii, creşterea performanţei acestor companii ca urmare a cerinţelor de guvernanţă corporativă şi venituri în plus la bugetul de stat", menţionează sursa citată.

CFA România pledează pentru măsuri rapide pe piaţa de capital explicând că listările aduc beneficii prin creşterea calităţii guvernanţei corporative şi a lichidităţii.

"Acestea vor atrage la rândul lor investitorii privaţi locali şi internaţionali, vor crea noi oportunităţi pentru finanţare, reprezentând alternative pentru investiţii şi economisire pe termen lung pentru populaţie. În acelaşi timp, listările unor pachete minoritare aduc venituri imediate acţionarului principal, statul român, precum şi venituri constante sub forma dividendelor la nivelul participaţiilor deţinute în continuare, întrucât în companiile listate investorii aşteaptă de regulă dividende", se mai arată în comunicat.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociaţia CFA România are 249 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17200 / 19447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...