ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coface: Insolvențele în țările din Europa Centrală și de Est (ECE): în ciuda unui context economic global din ce în ce mai dificil, situația rămâne pozitivă

23 Septembrie 2019   |   BizLawyer

Condițiile economice globale, în special în Europa, devin din ce în ce mai tensionate și vor afecta insolvențele

 
 
Regiunea Europei Centrale și de Est a înregistrat o creștere fără egal în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, se prevede o încetinire în următorii ani, se arată într-un studiu Coface.

Regiunea ECE a înregistrat o îmbunătățire a activității economice în ultimii ani. În 2017 și 2018, PIB-ul în regiune s-a majorat la 4,6%, respectiv 4.3%, cele mai mari rate din 2008.

Această accelerare a economiei ECE s-a datorat în principal creșterii cererii interne, pe fondul scăderii semnificative a ratei șomajului de care au beneficiat gospodăriile. În același timp, gospodăriile s-au bucurat și de o creștere importantă a salariilor care a avut un impact direct asupra consumului. Dincolo de aceste aspecte, creșterea a fost susținută și de o majorare a investițiilor publice și private.


Perioada mediului macroeconomic favorabil mai sus menționat a influențat solvabilitatea companiilor din regiunea ECE. Media ponderată a insolvențelor raportată la PIB a scăzut la 4,2% în anul 2018, în pofida creșterii numărului de proceduri înregistrate în anul anterior.

Condițiile economice globale, în special în Europa, devin din ce în ce mai tensionate și vor afecta insolvențele

În ciuda acestor evoluții pozitive, companiile din regiunea ECE au întâmpinat și dificultăți. Rata scăzută a șomajului a dus la un deficit al forței de muncă, ceea ce a devenit principalul obstacol pentru întreprinderi, atât în ceea ce privește activitățile zilnice, precum și privitor la potențialul lor de extindere, arată analiștii Coface.

Constrângerile privind aprovizionarea – inclusiv deficitul forței de muncă, ratele mari de utilizare a capacității, creșterea costurilor de producție și efectul încetinirii externe (directe și indirecte) – îngrijorează companiile care activează în regiunea ECE. Consumul casnic va rămâne principalul motor de creștere cu toate că accelerarea limitată a investițiilor în active fixe și exporturile mai slabe vor diminua creșterea PIB-ului.

În plus, încetinirea din zona euro, escaladarea conflictului comercial dintre Statele Unite și China și procesul neclar privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană îngrijorează exportatorii datorită impactului potențial asupra companiilor și economiilor lor. Într-adevăr, încetinirea creșterii așteptată în regiunea Europei Centrale și de Est se va datora în principal efectelor directe și indirecte ale unei frânări în ceea ce privește cererea externă. Potrivit estimărilor, creșterea medie în regiunea ECE va atinge 3,6% în anul 2019 și 3,2% în 2020.

Având în vedere faptul că economiile din regiunea ECE sunt foarte deschise către piețele externe, cererea externă mai slabă va avea impact nu numai asupra ratelor de creștere, ci și, treptat, asupra insolvențelor. În această privință, sectoarele care sunt extrem de expuse piețelor externe vor avea de suferit, cum ar fi industria auto și industria chimică și metalurgică care furnizează piese și componente.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 18399 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...