ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană a adoptat o Comunicarea revizuită privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt

06 Decembrie 2021   |   Agerpres

Creditele la export le permit cumpărătorilor străini de bunuri şi servicii să amâne plata. Amânarea plăţii implică un risc de credit pentru vânzători, care se asigură la rândul lor faţă de acest risc (asigurarea creditelor la export). Comunicarea revizuită privind creditele la export pe termen scurt va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022, fără termen de expirare.

 
 
Comisia Europeană a adoptat, luni, o Comunicare revizuită privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt care stabileşte norme pentru a asigura că sprijinul acordat de stat pentru creditele la export nu denaturează concurenţa între asigurătorii de credite la export privaţi şi cei publici şi pentru a crea condiţii de concurenţă echitabile între exportatorii din diferitele state membre, informează un comunicat al Executivului comunitar.
 
Creditele la export le permit cumpărătorilor străini de bunuri şi servicii să amâne plata. Amânarea plăţii implică un risc de credit pentru vânzători, care se asigură la rândul lor faţă de acest risc (asigurarea creditelor la export). Comunicarea revizuită privind creditele la export pe termen scurt va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022, fără termen de expirare.
 
"Comunicarea revizuită privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt include ajustări specifice pentru a permite statelor membre să furnizeze asigurări publice exportatorilor europeni atunci când piaţa singură nu o poate face. Aceasta este rezultatul unei analize aprofundate a modului în care normele noastre funcţionează în practică", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.
 
În conformitate cu Comunicarea din 2012 privind creditele la export pe termen scurt, comerţul în cele 27 de state membre ale UE şi în nouă ţări ale OCDE, cu o perioadă maximă de risc de până la doi ani, implică riscuri asigurabile pe piaţa privată. Aceasta înseamnă că ar trebui să existe o capacitate suficientă furnizată de asigurătorii privaţi şi că, în principiu, astfel de riscuri nu ar trebui să fie asigurate de stat sau de asigurători sprijiniţi de stat. Cu alte cuvinte, întrucât asigurătorii privaţi oferă acest tip de asigurare, nu este necesar ca statul să intervină şi să ofere un produs similar.
 
În 2019, Comisia a lansat o evaluare a Comunicării din 2012 privind creditele la export pe termen scurt, ca parte a verificării adecvării ajutoarelor de stat. Rezultatele evaluării au arătat că, în principiu, normele funcţionează bine şi necesită doar unele ajustări minore care să reflecte evoluţiile pieţei.
 
Ţinând seama de feedbackul pozitiv din partea părţilor interesate în urma consultării publice privind textul revizuit propus al Comunicării privind creditele la export pe termen scurt, aceasta include, prin urmare, o serie de ajustări specifice. De exemplu, comunicarea modifică criteriile de eligibilitate pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), care, în anumite circumstanţe, pot beneficia de asigurarea oferită de stat. În timp ce, în conformitate cu normele anterioare, această posibilitate exista pentru IMM-urile cu o cifră de afaceri anuală la export de până la 2 milioane euro, în noua Comunicare privind creditele la export pe termen scurt pragul a fost majorat la 2,5 milioane euro.
 
Printre modificările incluse în comunicarea revizuită privind creditele la export pe termen scurt se numără: eliminarea treptată a listei ajustate a ţărilor cu riscuri neasigurabile pe piaţa privată precum şi faptul că lista ajustată temporar a ţărilor cu riscuri neasigurabile pe piaţa privată a fost prelungită cu modificări ulterioare ale cadrului temporar, până la ultima modificare din 18 noiembrie 2021.
 
În martie 2020, ca o consecinţă a epidemiei de COVID-19, Comisia a constatat că, în general, capacitatea serviciilor de asigurare privată a creditelor la export pe termen scurt era insuficientă şi a considerat că toate riscurile comerciale şi politice conexe exporturilor către ţările enumerate în anexa la Comunicarea privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt sunt temporar neasigurabile pe piaţa privată. Prin urmare, Comisia a modificat anexa pentru a pune la dispoziţie pe scară mai largă asigurarea creditelor la export pe termen scurt, permiţând temporar asigurătorilor publici să intervină şi să ofere asigurări pentru exporturi către toate ţările. Modificarea a extins şi mai mult flexibilitatea introdusă de Cadrul temporar privind ajutoarele de stat pentru sprijinirea economiei în contextul epidemiei de COVID-19 adoptat la 19 martie 2020.
 
De asemenea, în urma unui feedback puternic din partea sectorului privat favorabil revenirii la normalitatea pieţei, în această versiune modificată a cadrului temporar, Comisia a constatat că nu ar fi necesară o prelungire pe termen lung a eliminării temporare. Prin urmare, cadrul temporar modificat prevede o prelungire de 3 luni (de la 31 decembrie 2021 până la 31 martie 2022), pentru a permite o perioadă suficientă de eliminare treptată.
 
Comunicarea revizuită privind creditele la export pe termen scurt va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi pe site-ul web al Comisiei în domeniul concurenţei, la secţiunea destinată instrumentelor de ajutor specifice. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9318 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...