ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană revizuieşte normele privind siguranţa produselor şi creditele de consum

30 Iunie 2021   |   AGERPRES

Regulamentul privind siguranţa generală a produselor va aborda riscurile legate de aceste noi produse tehnologice, cum ar fi riscurile în materie de securitate cibernetică, precum şi cele legate de comerţul online, introducând norme privind siguranţa produselor pentru pieţele online.

 
 
Comisia Europeană a propus, miercuri, revizuiri în ceea ce priveşte două seturi de norme ale UE menite să consolideze drepturile consumatorilor într-o lume remodelată de digitalizare şi de pandemia de COVID-19, informează un comunicat de presă.

Executivul comunitar îşi întăreşte plasa de siguranţă destinată protecţiei consumatorilor UE, asigurându-se, de exemplu, că produsele periculoase sunt rechemate de pe piaţă sau că ofertele de credite le sunt prezentate consumatorilor într-un mod clar, uşor de citit pe dispozitivele digitale. Propunerea actualizează atât Directiva în vigoare privind siguranţa generală a produselor, cât şi normele UE privind creditele de consum menite să protejeze consumatorii.

"Consumatorii se confruntă cu numeroase provocări, în special în lumea digitală care a revoluţionat comerţul, serviciile sau pieţele financiare. Acesta este motivul pentru care intensificăm protecţia consumatorilor pe două fronturi: facilitându-le consumatorilor sarcina de a evita riscurile legate de contractarea unui credit şi instituind norme şi mai stricte pentru siguranţa produselor", a declarat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

"Este de datoria noastră să protejăm consumatorii, în special pe cei mai vulnerabili. Prin revizuirea normelor UE existente privind creditele de consum şi siguranţa generală a produselor, chiar asta facem", a declarat la rândul său comisarul pentru justiţie, Didier Reynders.

Vânzările online au crescut constant în ultimii 20 de ani, iar în 2020, 71% dintre consumatori au făcut cumpărături online, achiziţionând adesea produse tehnologice noi. De la căştile fără fir la purificatoarele de aer şi la consolele de jocuri - piaţa accesoriilor tehnologice este vastă.

Regulamentul privind siguranţa generală a produselor va aborda riscurile legate de aceste noi produse tehnologice, cum ar fi riscurile în materie de securitate cibernetică, precum şi cele legate de comerţul online, introducând norme privind siguranţa produselor pentru pieţele online. Acesta va garanta că toate produsele care ajung la consumatorii din UE, prin intermediul pieţelor online sau al magazinelor de cartier, sunt sigure, indiferent dacă provin din UE sau din afara UE. Noul regulament va asigura faptul că pieţele îşi îndeplinesc obligaţiile, astfel încât în mâinile consumatorilor să nu ajungă produse periculoase.

Revizuirea Directivei privind creditele de consum prevede că informaţiile referitoare la credite trebuie să fie prezentate într-un mod clar, adaptat dispozitivelor digitale, astfel încât consumatorii să fie conştienţi de implicaţiile angajamentului lor. În plus, directiva va îmbunătăţi normele pe baza cărora se evaluează bonitatea, şi anume dacă un consumator va putea sau nu să ramburseze creditul. Acest lucru este menit să evite problema supraîndatorării. Regulamentul va solicita statelor membre să promoveze educaţia financiară şi să se asigure că se pune la dispoziţia consumatorilor consiliere în materie de datorii.

Propunerile Comisiei Europene vor fi discutate de Consiliul şi de Parlamentul European.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11131 / 16904
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...