ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Companiile vor arăta diferit în următorii 3 ani datorită noilor modele de afaceri şi de lucru, susţinute de digitalizare(raport)

01 Septembrie 2021   |   Agerpres

"Criza generată de pandemie i-a convins pe liderii de companii că şansele de creştere depind de transformarea modelelor de afaceri şi a modalităţile de lucru, şi nu doar de măsuri temporare, precum reducerea de costuri, restructurarea portofoliului sau soluţii tehnice ad-hoc. Construirea unor noi modele de afaceri şi adaptarea modelului de operare implică schimbări semnificative în structura de investiţii şi de cheltuieli, inclusiv reduceri de personal în unele industrii. Este evident că executivii mizează foarte mult pe digitalizare în acest procese şi consideră că investiţiile în tehnologie şi securitate cibernetică au devenit cruciale", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.

 
 
Mai mult de trei sferturi (78%) dintre directorii generali la nivel global se aşteaptă ca organizaţiile pe care le conduc să arate diferit în următorii trei ani ca urmare a pandemiei, anticipând schimbări în modul de lucru şi dezvoltarea de noi modele de afaceri, susţinute de investiţii în digitalizare, potrivit unui raport al PwC.
 
"Criza generată de pandemie i-a convins pe liderii de companii că şansele de creştere depind de transformarea modelelor de afaceri şi a modalităţile de lucru, şi nu doar de măsuri temporare, precum reducerea de costuri, restructurarea portofoliului sau soluţii tehnice ad-hoc. Construirea unor noi modele de afaceri şi adaptarea modelului de operare implică schimbări semnificative în structura de investiţii şi de cheltuieli, inclusiv reduceri de personal în unele industrii. Este evident că executivii mizează foarte mult pe digitalizare în acest procese şi consideră că investiţiile în tehnologie şi securitate cibernetică au devenit cruciale", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.
 
În prezent, 23% dintre respondenţi spun că organizaţiile pe care le conduc se reconfigurează pentru creştere, în timp ce restul se concentrează încă pe regândirea şi optimizarea modelului de operare (44%) şi recuperare după criza sanitară (33%). Toate sectoarele vor suferi transformări, cele mai importante fiind aşteptate în farma, asigurări şi transporturi.
 
"Investiţii suplimentare în medie de 10-15% vor fi îndreptate în principal către digitalizare, securitate cibernetică şi vânzări, pentru a stimula creşterea. Investiţiile în digitalizare se vor concentra pe dezvoltarea de noi produse şi servicii, capabilităţi IT şi securitate cibernetică, precum şi mediu, sănătate şi siguranţă", susţin autorii raportului.
 
De altfel, ESG a ajuns o prioritate de afaceri pe agenda executivilor, domeniul fiind menţionat de 17% dintre participanţii la sondaj.
 
În general, companiile vor să diminueze costurile cu până la 11%, cele mai mari scăderi fiind preconizate pentru zona imobiliară, cercetare şi dezvoltare, marketing şi resurse umane.
 
Astfel, 96% dintre companii iau în considerare tranziţia forţei de muncă într-un "birou al viitorului" pentru a permite noi modalităţi de lucru în timpul şi după pandemie, care vor reduce amprenta imobiliară şi implicit costurile.
 
În ceea ce priveşte personalul, 37% dintre directorii executivi estimează reduceri de personal în următoarele 12 luni, în special în sectorul industrial, în conformitate cu aşteptările de scădere a veniturilor. Potrivit raportului, alţi 37% dintre executivi spun că vor angaja personal nou.
 
Principalele temeri menţionate de directorii generali pentru viitorul companiilor lor sunt incertitudinea unui nou val de infecţii (51%), impactul financiar al acestuia (48%), impactul unei recesiuni economice globale (48%), riscuri de securitate cibernetică (31%) şi capacitatea de a gestiona eficient modele hibride de la distanţă şi de lucru la birou (26%).
 
În ciuda riscurilor, 72% dintre directori se aşteaptă la venituri stabile sau în creştere în următoarele 12 luni, menţionând că au atins deja cel mai redus prag şi văd o cale de revenire. Creşteri sunt preconizate în retail, servicii medicale, asigurări şi servicii financiare, dar şi în industria auto.
 
La polul opus, previziunile directorilor din industria aerospaţială, produse industriale şi comerţul cu produse nealimentare sunt cele mai pesimiste, 38% dintre respondenţii din aceste industrii aşteptând venituri în scădere.
 
Sondajul a fost realizat în rândul a 250 de directori executivi seniori din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), America de Nord şi Asia, care conduc companii cu venituri anuale de peste un miliard de dolari.
 
PwC este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri. PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10538 / 16906
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...