ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FIC:Stabilitatea şi predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare, în vederea menţinerii unui mediu de afaceri puternic

02 Iunie 2022   |   Agerpres

"Stabilitatea şi predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare pentru autorităţi în vederea menţinerii unui mediu de afaceri puternic şi atractiv. Doar în aceste condiţii sectorul privat va fi motivat să continue să investească şi să asigure locuri de muncă pentru cetăţeni", se menţionează într-un raport al FIC.

 
 
Provocările bugetare curente trebuie rezolvate printr-o serie de măsuri sustenabile pentru economia României, măsuri ce au ca miză adresarea problemelor curente, fără a periclita viitorul economic al ţării prin împovărarea excesivă a companiilor sau prin crearea unei percepţii de instabilitate legislativă, descurajând astfel investiţiile şi reducând avantajele competitive, susţin reprezentanţii Consiliul Investitorilor Străini (FIC).
 
"Stabilitatea şi predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare pentru autorităţi în vederea menţinerii unui mediu de afaceri puternic şi atractiv. Doar în aceste condiţii sectorul privat va fi motivat să continue să investească şi să asigure locuri de muncă pentru cetăţeni", se menţionează într-un raport al FIC.
 
Conform sursei citate, orice modificare a cadrului fiscal, în lipsa unor studii de impact ori în lipsa unui strâns dialog cu mediul de afaceri, ar putea compromite potenţialul de dezvoltare economică, care este în principal bazat pe atragerea investiţiilor străine directe.
 
Aşa cum rezultă din cel mai recent studiu FIC, taxele şi impozitele plătite de companiile membre au o contribuţie directă semnificativă la susţinerea bugetului de stat, la creşterea economică înregistrată în România, cât şi la crearea de bunăstare.
 
Rezultatele relevă o imagine detaliată a contribuţiei majore a companiilor româneşti mari cu capital străin la bugetul de stat, cel mai important indicator fiind nivelul de colectare a TVA care este cel mai ridicat. Raportul/studiul oferă detalii cu privire la contribuţia pe care un eşantion reprezentativ de companii româneşti cu capital străin o are la realizarea veniturilor fiscale ale bugetului de stat prin taxele plătite.
 
"Posibile măsuri care nu presupun un efort financiar suplimentar al companiilor şi care ar susţine suplimentarea veniturilor bugetare pot fi mecanisme pentru creşterea conformării voluntare, reducerea evaziunii fiscale, precum şi îmbunătăţirea colectării prin intermediul digitalizării ANAF. O mai mare determinare pentru absorbţia miliardelor de euro aferente PNRR ar asigura continuarea investiţiilor în mod accelerat şi realizarea reformelor prevăzute - inclusiv reforma fiscală prin creşterea veniturilor colectate de administraţia fiscală", se mai precizează în raport.
 
Investiţiile străine directe pot avea o contribuţie semnificativă în creşterea economică şi, de aceea, FIC reiterează necesitatea conturării unor măsuri legislative dedicate atragerii de investiţii străine, considerând acest domeniu o prioritate pentru perioada următoare.
 
Potrivit sursei citate, eşantionul analizat include 44 de companii româneşti mari cu capital străin, cumulând împreună mai mult de 105.000 de angajaţi (23 dintre acestea fac parte din top 100 cele mai mari companii din România după cifra de afaceri, iar 6 dintre acestea sunt parte din top 15 bănci ca valoare a activelor).
 
Totodată, companiile sunt înregistrate şi plătesc taxe în România de mai bine de 25 ani. Investiţiile acestora cu valoare adăugată mare încep, în medie, la finalul anilor '90, ceea ce sugerează că aceste companii au investit pe termen lung în România.
 
Într-un singur an, 2019, investiţiile companiilor FIC au acumulat peste 17 miliarde lei, reprezentând 57% din cheltuielilor de capital conform execuţiei bugetului consolidat la 2019.
 
Cele 44 de corporaţii membre FIC au virat la bugetul României TVA şi accize în valoarea de 30 miliarde de lei, însemnând 30% din total TVA şi accize colectate de stat (97 miliarde lei).
 
Companiile analizate au mai făcut plăţi de peste 11,3 miliarde de lei către bugetul României, mai mult de jumătate reprezentând contribuţiile sociale şi impozitul pe profit în anul 2019.
 
În 2019, în medie un salariu net al unui angajat din companiile membre FIC, a fost de 5.810 lei pe lună, cu peste 70% faţă de salariul mediu net pe economie de 3.340 lei.
 
Companiile analizate plătesc la timp atât salariile, cât şi contribuţiile angajaţilor, iar toţi angajaţii primesc salariile şi bonusurile pe carduri bancare.
 
Astfel, companiile FIC contribuie la reducerea "economiei subterane" din România.
 
"Dorim să folosim acest prilej să reiterăm deschiderea companiilor membre FIC de a contribui la un dialog constructiv cu autorităţile astfel încât împreună să găsim cele mai potrivite măsuri care să asigure sustenabilitatea şi redresarea economică, într-un mod transparent şi predictibil", susţin reprezentanţii FIC.
 
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.
 
În cei peste 20 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7130 / 16805
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...