ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FMI: Politica României de creştere economică bazată pe consum trebuie schimbată, pentru a reduce probabilitatea unei recesiuni

07 Iunie 2019   |   AGERPRES

De asemenea, reprezentantul FMI a avertizat că dacă politicile economice nu îşi vor schimba direcţia, progresele înregistrate până în prezent la nivelul convergenţei s-ar putea diminua, astfel că veniturile reale ale pensionarilor şi ale celor săraci vor fi afectate dur.

 
 
Politica Guvernului României de creştere economică bazată pe stimularea consumului a provocat dezechilibre macroeconomice, precum creşterea inflaţiei şi a deficitelor fiscal şi de cont curent, astfel că o schimbare de strategie este necesară pentru a reduce probabilitatea unei contracţii economice care să succeadă creşterii economice, avertizează Fondul Monetar Internaţional, în raportul evaluării anuale a economiei româneşti.

"Deşi a ajutat la creşterea mai rapidă a veniturilor oamenilor către nivelul ţărilor avansate ale UE, modelul României de creştere economică bazată pe stimularea consumului a încurajat dezechilibrele macroeconomice", se precizează în documentul prezentat vineri la Bucureşti de şeful misiunii FMI pentru România, Jaewoo Lee.


"Presiunile inflaţioniste, care s-au atenuat spre sfârşitul anului trecut, au reapărut, afectând în mod disproporţionat veniturile reale ale săracilor şi subminând în mod potenţial competitivitatea. Deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut. Atât investiţiile publice, cât şi cele private, sunt pe o tendinţă descrescătoare în ultimii ani, înrăutăţind perspectivele de creştere pe termen lung. Luând în considerare toţi aceşti factori, România înregistrează, într-o măsură apreciabilă, o deviaţie faţă de alte ţări cu o situaţie comparabilă", a declarat reprezentantul FMI pentru România.

Acesta a recomandat modificarea acestei strategii economice, pentru evitarea apariţiei unei contracţii economice abrupte.

"Este necesară o schimbare de direcţie a politicilor, pentru a reduce probabilitatea unul alt scenariu boom-bust (creştere exponenţială urmată de o contracţie abruptă, n.red). O recesiune tinde să afecteze mai sever veniturile şi standardele de viaţă ale săracilor", a afirmat Jaewoo Lee.

De asemenea, reprezentantul FMI a avertizat că dacă politicile economice nu îşi vor schimba direcţia, progresele înregistrate până în prezent la nivelul convergenţei s-ar putea diminua, astfel că veniturile reale ale pensionarilor şi ale celor săraci vor fi afectate dur.

"Dacă politicile nu-şi vor schimba direcţia, progresele realizate în ceea ce priveşte convergenţa s-ar putea diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale în special ale pensionarilor şi a celor săraci. O combinaţie de politici mult mai echilibrată este necesară pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evoluţii: în primul rând şi cel mai important, consolidarea fiscală însoţită de o politică monetară mai dură şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb valutar", se menţionează în raportul transmis de reprezentantul FMI.

Acesta a atras atenţia că scăderea competitivităţii se va reflecta în indicatorii economici.

"Deşi în prezent creşterea este proiectată să rămână la aproximativ 4% în 2019, alimentată de majorările salariale şi de consum, deficitul de cont curent este proiectat să depăşească 5% din PIB. Pe termen mediu, deficitul de cont curent este proiectat să rămână ridicat, în timp ce avansul PIB-ului încetineşte, reflectând pierderea competitivităţii. Un mix de politici mult mai echilibrat şi impulsionarea reformelor structurale sunt necesare pentru a sprijini potenţialul de creştere pe termen lung şi convergenţa sustenabilă a veniturilor spre cele din Europa Occidentală", a adăugat Jaewoo Lee.

Acesta a cerut scăderea deficitelor fiscale, arătând că în mod tradiţional România nu face acest lucru, în ciuda perioadei economice bune pe care o traversează.

O consolidare fiscală durabilă, bazată pe măsuri de înaltă calitate, începând din acest an, este de o importanţă capitală pentru o economie mai rezilientă. Deficitele fiscale trebuie reduse în perioadele de prosperitate, astfel încât să poată fi majorate în vremurile dificile, pentru a sprijini veniturile populaţiei. În mod tipic, asta nu s-a întâmplat în România şi actuala conjunctură nu reprezintă o excepţie. Mai multă ajustare fiscală va însemna de asemenea mai puţină inflaţie şi prin urmare mai puţină înăsprire a politicii monetare, ceea ce este bine pentru competitivitate", se menţionează în raportul FMI.

În document Fondul Monetar Internaţional solicită şi îmbunătăţirea colectării prin modernizarea ANAF.

"Reformele structurale fiscale vor facilita şi susţine consolidarea fiscală pe termen mediu. Pentru a îmbunătăţi colectarea taxelor, este crucială întărirea ANAF, inclusiv prin modernizarea sistemului său IT şi prin adoptarea unui management modern de gestionare a riscurilor, pentru a se asigura că toată lumea plăteşte ce datorează. Ţinând cont de numeroasele modificări din ultimii ani, sistemul de taxe ar trebui verificat cu atenţie pentru a identifica distorsiunile şi domeniile în care sunt posibile majorarea veniturilor", a completat Jaewoo Lee.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 31 / 10087
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...