
GfK TEMAX: Piaţa electro-IT a crescut cu 2,6% în primele 9 luni, la 2,27 miliarde euro
14 Noiembrie 2019
AGERPRESÎn trimestrul al treilea, piaţa electro-IT a crescut cu peste 3%, în special datorită sectorului telecom.
![]() |
Piaţa românească de bunuri de folosinţă îndelungată a atins 2,27 miliarde euro în primele nouă luni din 2019, reprezentând o creştere de 2,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, iar cel mai mare sector al acestei pieţe, cel de telecom, a marcat o creştere de 2%, atingând valoarea de 989 milioane euro, conform Raportului GfK Temax, dat publicităţii joi.
Electrocasnicele mari (MDA) au avut vânzări de 471 milioane de euro, cu aproape 10% în plus faţă de ianuarie - septembrie 2018. Sectorul de electronice (CE) a înregistrat, de asemenea, o performanţă bună, de plus 4%, atingând valoarea de 325 milioane euro. Cea mai mare rată de creştere a venit însă de la electrocasnicele mici (SDA), cu un plus de 11%, până la valoarea de 165 de milioane euro.
Electrocasnicele mari (MDA) au avut vânzări de 471 milioane de euro, cu aproape 10% în plus faţă de ianuarie - septembrie 2018. Sectorul de electronice (CE) a înregistrat, de asemenea, o performanţă bună, de plus 4%, atingând valoarea de 325 milioane euro. Cea mai mare rată de creştere a venit însă de la electrocasnicele mici (SDA), cu un plus de 11%, până la valoarea de 165 de milioane euro.
IT-ul a continuat să scadă, cu 9,5%, coborând la 287 milioane euro. Aceeaşi evoluţie descendentă a fost înregistrată şi în cazul echipamentelor de birou (OE), sector care a pierdut aproape 5% din valoare în primele nouă luni din 2019, atingând pragul de 23 milioane de euro. În acelaşi trend descendent intră şi sectorul de aparate foto digitale, cu o scădere de 7,6% şi 15 milioane euro în vânzări absolute.
În trimestrul al treilea, piaţa electro-IT a crescut cu peste 3%, în special datorită sectorului telecom. Valoarea totală a pieţei de electro-IT a fost de 839 milioane de euro. Vânzările de telecom au atins 366 milioane euro, reprezentând o creştere de 6,6% comparativ cu trimestrul al treilea din anul precedent.
Electrocasnicele mari au adus vânzări de 189 milioane de euro, în creştere cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Sectorul electronicelor a fost relativ stabil, cu un plus de doar 0,5% şi o valoare de 111 milioane euro, în timp ce zona de IT şi-a continuat panta descendentă şi în T3, cu o scădere de 8,2%, până la valoarea de 100 milioane euro, iar cel al electrocasnicelor mici a crescut cu peste 9%, până la valoarea de 61 milioane euro. Vânzările de echipamente de birou au închis trimestrul uşor pozitiv, 0,2%, şi opt milioane euro în vânzări absolute. Camerele foto au continuat să scadă, cu 4,6%, la 5 milioane de euro.
În sectorul telecom, creşterea în primele nouă luni a continuat să fie adusă de fablete (telefoane smart cu display mai mare de 5,6 inch), care şi-au majorat vânzările cu peste 91%, atingând valoarea de 806 milioane euro. Core wearables (ceasuri smart, brăţări inteligente etc) au marcat un salt de peste 57%, până la valoarea de 29 milioane euro, în timp ce vânzările de căşti de telefoane au crescut cu peste 22%, până la 25 milioane de euro. Telefoanele mobile clasice (cu display mai mic de 5,6 inch) au scăzut într-un ritm alert, cu aproape 75%, coborând la 129 milioane de euro. Cu toate acestea, segmentul reprezintă încă peste 10% în vânzările sectorului de telecom, se arată în raport.
La electrocasnicele mari, frigiderele şi-au majorat vânzările cu 13% în primele nouă luni, atingând 144 milioane de euro. Frigiderele reprezintă aproximativ 30% din valoarea sectorului de electrocasnice mari.
Următoarele ca importanţă sunt maşinile de spălat rufe, cu 136 milioane de euro şi o majorare de aproape 13% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Segmentul de aparate de gătit (aragazuri şi cuptoare) a avansat cu peste 3%, până la 70 de milioane de euro, în timp ce vânzările de plite incorporabile s-au majorat cu 3,5%, până la 26 milioane de euro.
Segmentul uscătoarelor de rufe şi-a continuat traiectoria ascendentă, cu un plus de peste 35%, până la valoarea de 10 milioane de euro. Şi categoria maşinilor de spălat vase a fost una cu rată mare de creştere, de 23%, şi o valoare absolută a vânzărilor de 24 milioane de euro.
O performanţă bună au avut şi cuptoarele cu microunde, plus 12% şi 17 milioane de euro, în timp ce hotele au avut o evoluţie mai modestă, de doar +1% şi 17 milioane de euro.
Pe o pantă descendentă la nouă luni s-au aflat congelatoarele, în scădere cu 9%, până la 28 milioane de euro.
În cazul produselor electronice, cu o pondere de 88% din valoarea categoriei de electronice, televizoarele au avut o evoluţie pozitivă şi în primele nouă luni din 2019, de 6%, până la 285 milioane de euro.
"Cea mai bună evoluţie vine însă de la boxe, cu o creştere de 17,6% şi 6 milioane de euro în vânzări absolute, în timp ce vânzările de boxe portabile au crescut uşor, +0,7%, până la 10 milioane de euro", se menţionează în raport.
Camerele video au scăzut în ritm accelerat, mai bine de 35%, până la valoarea de 3 milioane de euro, în timp ce vânzările de căşti s-au diminuat cu aproape 13%, până la valoarea de 2 milioane de euro. Consolele de jocuri au fost în aceeaşi zonă de scădere accelerată, cu -16%, până la 15 milioane de euro, la fel ca şi sistemele home cinema, care au atins o valoare de 6 milioane de euro, cu un procent mai puţin faţă de primele nouă luni din 2018.
În sectorul IT, în primele nouă luni, cele mai importante categorii, computerele şi laptopurile, au marcat scăderi severe de peste 26% şi, respectiv, peste 5%, până la valori de 45 şi 161 milioane de euro. Tabletele au continuat şi ele curba descendentă, cu o diminuare de 17%, până la valoarea de 28 milioane de euro. Tastaturile au scăzut cu 3% până la 8 milioane de euro, la fel ca şi monitoarele, care au înregistrat o uşoară diminuare de vânzări, de 0,7%, până la 28 milioane de euro.
Au crescut puternic vânzările de camere web, +20,6% şi 7 milioane de euro, urmate de mousi (pointing devices) cu un uşor plus de 0,7%, până la 28 milioane de euro.
La electrocasnice mici, cu o rată de creştere de 134%, categoria de aparate de călcat verticale cu aburi s-a bucurat de cea mai bună performanţă în primele 9 luni, deşi vânzările absolute s-au menţinut la o valoare relativ mică: 3 milioane de euro.
Pe locurile următoare s-au aflat friteuzele, cu o creştere de peste 79% şi o valoare de 2 milioane de euro şi espresoarele de cafea, care au atins 29 milioane de euro în vânzări şi un plus de aproape 27% faţă de perioada similară din 2018.
Cea mai importantă categorie din sector, aspiratoarele, şi-a majorat vânzările cu mai bine de 18%, la 47 milioane de euro. Aparatele de uscare şi coafare a părului s-au bucurat şi ele de performanţe foarte bune: 12,6% pentru aparatele de uscat părul şi 5 milioane euro în vânzări absolute, 5% pentru aparatele de coafat şi 11 milioane de euro şi 2% pentru aparatele de tuns şi 4 milioane de euro.
Vânzările de fiare de călcat s-au majorat cu peste 6%, până la 17 milioane de euro, în timp ce cele de aparate de bărbierit au crescut cu 6%, până la 19 milioane de euro.
În zona de performanţă negativă, storcătoarele de fructe au marcat un declin de aproape 28%, până la 4 milioane de euro, aparatele de gătit şi-au diminuat vânzările cu peste 4%, până la 19 milioane de euro, iar maşinile de tocat au scăzut cu peste 2%, până la 7 milioane de euro.
În cazul echipamentelor de birou, valoarea vânzărilor de imprimante a scăzut cu aproape 6% în intervalul ianuarie - septembrie 2019, faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, atingând 23 de milioane euro.
Pe de altă parte, în sectorul foto, vânzările de camere foto digitale au scăzut cu 7,6% în primele nouă luni din 2019, până la 15 milioane de euro.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 18108 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...