ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Electrica a înregistrat în primul trimestru din 2024 un profit net de 127,7 milioane lei

16 Mai 2024   |   Agerpres

În primele trei luni din 2024, la nivelul Grupului Electrica, EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, deprecieri şi amortizări) a înregistrat o creştere de 170%, respectiv de 252,1 milioane lei, ajungând la o valoare de 400,8 milioane lei, comparativ cu valoarea de 148,7 milioane lei realizată în aceeaşi perioadă din 2023.

 
 
Grupul Electrica a înregistrat, în primul trimestru din 2024, un profit net de 127,7 milioane lei, faţă de pierderi de 43 milioane lei în perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat al companiei.

"Rezultatul este generat, în principal, ca urmare a performanţei segmentului de distribuţie, în contextul scăderii costurilor cu energia electrică pentru acoperirea CPT, ca urmare a implementării mecanismului de achiziţie centralizată MACEE. Conform acestuia, producătorii au obligaţia de a vinde 80% din energia disponibilă la un preţ de 450 lei/MWh, impact diminuat de creşterea volumelor de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în reţea", se menţionează în comunicat.

În primele trei luni din 2024, la nivelul Grupului Electrica, EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, deprecieri şi amortizări) a înregistrat o creştere de 170%, respectiv de 252,1 milioane lei, ajungând la o valoare de 400,8 milioane lei, comparativ cu valoarea de 148,7 milioane lei realizată în aceeaşi perioadă din 2023.


"Creşterea EBITDA a fost generată, în principal, de performanţa pe plan operaţional a segmentului de distribuţie, pe fondul creşterii veniturilor din distribuţia de energie electrică cu aproximativ 273,6 milioane lei (sau 31,9%), la valoarea de 1.130,6 milioane lei, de la 857 milioane lei în 2023", se menţionează în comunicat.

Profitul operaţional a înregistrat o creştere de 227,8 milioane lei, până la valoarea de 249,3 milioane lei, în principal datorită impactului pozitiv de 1,169 miliarde lei generat de scăderea cheltuielilor operaţionale.

"Performanţele financiare înregistrate de Grupul Electrica în primul trimestru al acestui an denotă capacitatea echipei noastre de a se adapta şi de a progresa într-un mediu economic dinamic. Ca dovadă a eficienţei operaţionale şi strategice, EBITDA a atins valoarea de 400,8 milioane lei, marcând o creştere de 170%. Profitul net s-a situat la valoarea de 127,7 milioane lei, cu o îmbunătăţire notabilă de 170,7 milioane lei, ceea ce subliniază angajamentul nostru de a genera valoare pentru acţionari şi de a ne consolida poziţia pe piaţă. Investiţiile continuă să fie o prioritate la nivelul întregului Grup, cu un puternic accent pe aria de distribuţie, reflectate prin creşterea cu 7,7% a valorii lucrărilor finalizate. Aceste investiţii sunt esenţiale atât pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii pe care o gestionăm şi pentru asigurarea unor servicii de înalta calitate pentru clienţii noştri, cât şi pentru susţinerea tranziţiei către surse de energie din ce în ce mai sustenabile. Anul acesta marcăm aniversarea a 10 ani de la listarea la bursă, un moment esenţial în evoluţia companiei. A fost un deceniu marcat de realizări semnificative şi de transformări majore, iar performanţele actuale ne dau încrederea că suntem pe drumul cel bun pentru a continuă tendinţele pozitive şi în viitor", a declarat Alexandru Chiriţă, CEO Electrica, citat în comunicat.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile companiei au crescut cu aproximativ 273,6 milioane lei (sau 31,9%), la 1,13 miliarde lei, de la 857 milioane lei în anul 2023, în principal din efectul generat de creşterea semnificativă a tarifelor de distribuţie datorită ordinului ANRE nr. 115/2023, în care tarifele de distribuţie au fost mai mari cu aproximativ 6,8% faţă de ultimele tarife crescute în T2 2023 pentru anul 2024, ca an intermediar între perioada 4 şi perioada 5 de reglementare, cât şi a faptului că, începând cu trimestrul al doilea din 2023, conform OUG 28/2023, tarifele de distribuţie au fost mai mari cu aproximativ 20% (26,1% zona Muntenia Nord; 21,5% zona Transilvania Nord şi 10,9% zona Transilvania Sud) faţă de tarifele aferente din T1 2023, efect pozitiv la care se adaugă creşterea volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 3,4%, precum şi creşterea veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12 (recunoscute pe baza stadiului de execuţie a lucrărilor, conform politicii contabile privind recunoaşterea investiţiilor în reţea în legătură cu acordurile de concesiune).

"Practic, în primele trei luni din 2024 versus trei luni din 2023, avem impactul a două creşteri consecutive de tarife de distribuţie: cea aferentă anului 2024 (6,8%), cât şi cea din anul 2023, dar care a fost acordată începând cu 1 aprilie 2023. Astfel, în primul trimestru din anul 2023 nu am beneficiat de creşterea de aproximativ 20%, creştere ce a fost acordată pe fondul contextului extraordinar în sectorul energetic din anul 2022. Contribuţia segmentului de distribuţie de energie electrică la veniturile consolidate ale Grupului este de 27%", se subliniază în comunicat.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au scăzut în anul 2024 cu aproximativ 423,9 milioane lei (sau 20,8%), la aproape 1,615 miliarde lei, de la circa 2,039 miliarde lei în 2023, această variaţie fiind generată, în principal, ca efect al reducerii volumelor din vânzare (cu 5% la energie electrică) şi al diminuării costului de achiziţie (cu 54% la energie electrică).

"Scăderea costului de achiziţie s-a manifestat pe pieţele forward şi PZU. Această scădere se propagă şi în scăderea venitului din vânzarea energiei electrice şi scăderea venitului din subvenţii (cu aproximativ 68% - energie electrică) deoarece, conform OUG 27/2022, cu modificările ulterioare, preţul final ce se facturează clienţilor este reprezentat de valoarea minimă dintre preţul plafonat, preţul de contract şi preţul final calculat cu metodă cost plus (respectiv cost achiziţie realizat + componentă de furnizare). Contribuţia segmentului de furnizare la veniturile consolidate ale Grupului este în proporţie de 72,2%", explică sursa citată.

La 31 martie 2024, suma estimată pentru subvenţii este în valoare de 2,301 miliarde lei (31 decembrie 2023: 2,614 miliarde lei). Din valoarea subvenţiilor de încasat suma de 1,904 miliarde lei reprezintă cereri neîncasate, depuse la autorităţile statului (1,279 miliarde lei reprezentând suma estimată a fi primită de la Ministerul Energiei, respectiv 625,3 milioane lei de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială), iar 397,1 milioane lei cereri care nu au fost încă depuse la autorităţile statului până la 31 martie 2024.

Volumul de energie electrică distribuită a fost în primele trei luni din 2024 de 4,41 TWh, în creştere cu 3,4% faţă de anul 2023. DEER deserveşte aproximativ 3,9 milioane de utilizatori, pe o arie ce acoperă circa 40,8% din suprafaţă României.

Volumul de energie electrică furnizată pe piaţă cu amănuntul a totalizat 2 TWh, în scădere cu 5% comparativ cu T1 2023, pe fondul tendinţei generale de reducere a consumului de energie electrică. Electrica Furnizare furnizează electricitate pentru aproximativ 3,5 milioane locuri de consum, din care 1,74 locuri de consum pe piaţă concurenţială, cât şi 1,75 milioane locuri de consum în regim de serviciu universal şi ca furnizor de ultimă instanţă. Electrica Furnizare este cel mai mare furnizor, cu o cotă totală de piaţă de 16,36% şi de 11,13% în regim concurenţial, conform ultimului raport ANRE disponibil, din februarie 2024.

Grupul Electrica urmăreşte în continuare extinderea portofoliului în domeniul producţiei de energie electrică, în special din surse regenerabile, având la acest moment proiecte în diferite faze de execuţie cu o capacitate de aproximativ 300 MW. În cazul proiectului Vulturu, la finalul trimestrului al doilea al acestui an, se vor demara testele pentru punerea în funcţiune, iar în cazul proiectului Satu-Mare 2 au început lucrările.

La finalul primului trimestru al anului 2024, operatorul Distribuţie Energie Electrică România (DEER) a realizat şi a pus în funcţiune investiţii în valoare de 70,3 milioane lei, reprezentând 102,1% din valoarea estimată a programului de puneri în funcţiune planificată pentru această perioada la 68,8 milioane lei.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie, furnizare şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice şi oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori, având o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 998 / 17894
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
IAM Global Leaders 2025 | 12 români, printre care Ana-Maria Baciu (Baciu Partners), Sorina Olaru și Florina Firaru (NNDKP), Alina Tugearu (ZRVP) și Răzvan Dincă (RD&A) au intrat în liga celor mai apreciați specialiști în domeniul brevetelor, la nivel global. Prin ce s-au remarcat aceștia și cum îi văd clienții
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul unei proceduri de achiziție publică de produse militare
Schoenherr a asistat Trans-Oil Group în tranzacția de preluare a Terminalului Frial | Echipa, coordonată de Mădălina Neagu (partner)
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
‘Leading lawyers’ in Romania | RTPR, TZA, NNDKP și PNSA au cei mai mulți avocaţi recomandaţi de IFLR 1000, ediția 2024. Ce firme sunt recomandate în practicile de M&A, Banking & Finance, Capital markets și Project development
Filip & Company a asistat Teilor Holding în cel mai mare plasament privat pentru obligaţiuni corporative din 2024. Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Bondoc și Asociații asistă un consorțiu de bănci cu privire la finanțarea cu 291 de milioane de euro a construcției parcului eolian VIFOR de 461 MW din România
Comitetul ad-hoc format din trei arbitri care va analiza cererea de anulare depusă de Gabriel Resources în arbitrajul ICSID pentru Roșia Montană a fost constituit. Reclamanții au acuzat doi arbitri ai Tribunalului care a dat câștig României în luna martie că au avut relații ascunse cu partea română
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...