ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Lazarus revine cu o nouă campanie de spionaj în industria de apărare (Kaspersky)

26 Februarie 2021   |   Agerpres

Conform cercetătorilor, de la începutul anului 2020, industria de apărare a fost vizată de un atac de tip backdoor personalizat, numit ThreatNeedle, un backdoor care se deplasează lateral prin reţelele infectate colectând informaţii importante.

 
 
Grupul Lazarus, unul dintre cei mai prolifici spioni din mediul cibernetic, derulează de la începutul anului 2020, o nouă campanie ce vizează industria de apărare, informează Kaspersky, pe baza unei analize realizate recent.
 
Conform cercetătorilor, de la începutul anului 2020, industria de apărare a fost vizată de un atac de tip backdoor personalizat, numit ThreatNeedle, un backdoor care se deplasează lateral prin reţelele infectate colectând informaţii importante.
 
"Lazarus este unul dintre cei mai prolifici actori de ameninţare de astăzi. Activ cel puţin din 2009, Lazarus a fost implicat în campanii de ciberspionaj pe scară largă, campanii de ransomware şi chiar atacuri împotriva pieţei criptomonedelor. În timp ce în ultimii ani s-au concentrat asupra instituţiilor financiare, la începutul anului 2020, se pare că au adăugat industria de apărare la "portofoliul" lor", susţin experţii,
 
Potrivit sursei citate, primele indicii referitoare la această campanie au apărut pentru prima dată când specialiştii Kaspersky au fost contactaţi de o companie victimă ca să reacţioneze la atac şi au descoperit că organizaţia în cauză suferise un atac de tip backdoor personalizat (un tip de malware care permite controlul complet, de la distanţă, asupra dispozitivului).
 
Până în prezent, organizaţii din peste 12 ţări au fost afectate, notează compania de securitate cibernetică.
 
"Infecţia iniţială avea loc prin spear phishing; ţintele primeau e-mailuri care conţineau fie un ataşament Word rău intenţionat, fie un link ce face legătura cu serverele companiei. De multe ori, e-mailurile susţineau că sunt necesare actualizări urgente legate de pandemia globală şi pretindeau că provin de la un centru medical respectat. Odată ce documentul rău intenţionat era deschis, malware-ul era accesat şi trecea la următoarea etapă a procesului de implementare. Programul malware ThreatNeedle utilizat în această campanie aparţine unei familii de malware cunoscută sub numele de Manuscrypt, care aparţine grupului Lazarus şi a fost descoperită anterior atacând afacerile cu criptomonede. Odată instalat, ThreatNeedle este capabil să obţină controlul complet al dispozitivului victimei, ceea ce înseamnă că poate face orice, de la manipularea fişierelor până la executarea comenzilor primite", au explicat specialiştii.
 
Raportul acestora relevă faptul că una dintre cele mai interesante tehnici din această campanie a fost capacitatea grupului de a fura date atât din reţelele IT de birou (o reţea care conţine computere cu acces la internet), cât şi din reţeaua restricţionată a unei centrale (una care conţine active critice şi computere cu date foarte sensibile, fără acces la internet). #Conform politicilor companiei, între aceste două reţele nu se transferau informaţii. Cu toate acestea, administratorii se puteau conecta la ambele reţele pentru a le întreţine. Lazarus a reuşit să obţină controlul staţiilor de lucru ale administratorilor şi apoi a creat un gateway rău intenţionat pentru a ataca reţeaua restricţionată şi pentru a fura şi extrage date confidenţiale de acolo", susţin reprezentanţii companiei.
 
Kaspersky Industrial Control Systems Cyber Emergency Response Team (Kaspersky ICS CERT) este un proiect global lansat de Kaspersky în 2016 pentru a coordona eforturile vânzătorilor de sisteme de automatizare, ale proprietarilor şi operatorilor de instalaţii industriale şi ale cercetătorilor în domeniul securităţii IT pentru a proteja organizaţiile industriale de atacurile cibernetice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12440 / 16830
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...