ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investitorii ar putea ieşi din firmele producătoare de bunuri de consum din cauza legii UE privind defrişările

13 Iunie 2023   |   Agerpres

Legislaţia privind defrişările este aşteptată să fie implementată de la finele lui 2024 pentru "marii operatori". Deşi producători de bunuri de consum au o expunere deosebită, alte sectoare care importă bunuri asociate cu defrişările, inclusiv casele de materii prime şi companiile industriale, vor fi şi ele sub lupă.

 
 
Pe măsură ce se prefigurează o nou lege în UE pentru a elimina defrişările din lanţurile de aprovizionare, mai mulţi investitori au declarat pentru Reuters că sunt îngrijoraţi cu privire la expunerea lor faţă de acest subiect, iar unii dintre ei ar putea ieşi din firmele care produc bunuri de consum şi au lanţuri de aprovizionare "riscante".

În luna decembrie 2022, Comisia Europeană a anunţat o nouă regulă pentru a împiedica firmele să vândă pe piaţa comunitară cafea, carne de vită, soia, cauciuc, ulei de palmier şi alte materii prime care au legătură cu defrişările. Companiile trebuie să dovedească că lanţurile lor de aprovizionare nu contribuie la defrişarea pădurilor, în caz contrar putând fi amendate cu 4% din cifra lor de afaceri dintr-un stat membru UE.


Managerul german de fonduri Union Investment, unul dintre investitorii importanţi de la Unilever şi Reckitt, a trimis anul trecut o scrisoare către 56 de producători de bunuri de consum să ofere mai multe informaţii cu privire la defrişări în lanţurile lor de aprovizionare.

"Amenzile pot fi un risc pentru performanţa acestor companii pe bursă", spune Henrik Pontzen, responsabil pentru ESG la Union Investment, care are sub administrare active cu o valoare de 424 miliarde de euro şi pachete de acţiuni la producătorii de bunuri de consum Nestle, Pepsico, Danone, Beyond Meat şi L'Oreal.

Un document intern al Union Investment, consultat de Reuters, arată că fondul a primit doar 30 de răspunsuri la solicitarea sa. Dintre acestea, doar 14 companii au spus că au obiective privind zero defrişări.

"Pentru un investitor important, asta este foarte neobişnuit. În mod normal, primim un răspuns de la orice companie căreia îi trimitem o scrisoare. Poate că motivul pentru care nu au răspuns este că nu au nimic de spus", a apreciat Henrik Pontzen. Union Investment "va exclude companiile atunci când toate opţiunile noastră au fost epuizate", a spus Pontzen.

Acesta nu este singurul caz de frustrare cu privire la lipsa de angajament a companiilor.

Opt mari investitori instituţionali, Schroders, Janus Henderson, NBIM, Union Investment, KLP, Aviva, Fidelity International şi Ninety One, au dezvăluit pentru Reuters că discută cu producătorii de bunuri de consum cu privire la acest subiect, iar trei dintre ei au spus că vor identifica acţiunile la care ar putea renunţa.

Legislaţia privind defrişările este aşteptată să fie implementată de la finele lui 2024 pentru "marii operatori". Deşi producători de bunuri de consum au o expunere deosebită, alte sectoare care importă bunuri asociate cu defrişările, inclusiv casele de materii prime şi companiile industriale, vor fi şi ele sub lupă.

"Aceste companii trebuie să fie extrem de curate, având în vedere că există amenzi atât de mari", spune Jonathan Toub, manager de portofoliu la Aviva, care investeşte peste 223 de miliarde de lire sterline (278 de miliarde de dolari) şi are participaţii la companii precum P&G, Unilever, Nestle şi Reckitt.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că 420 de milioane de hectare de pădure, o suprafaţă mai mare decât UE, au fost pierdute din cauza defrişărilor între 1990 şi 2020. Consumul UE a reprezentat aproximativ 10% din defrişările globale, potrivit Parlamentului European. Uleiul de palmier şi soia au fost responsabile pentru mai mult de două treimi din total.

Noile reguli vor cere companiilor să obţină certificate electronice de due diligence de la ofiţerii vamali care să arate că lanţurile lor de aprovizionare nu contribuie la defrişarea pădurilor.

Producătorii de bunuri de consum mizează pe tehnologie, precum sateliţi şi inteligenţă artificială, pentru a ajuta la eradicarea defrişărilor din lanţurile lor de aprovizionare. Însă aceste eforturi nu îi liniştesc pe toţi investitorii. "Dacă lucrurile nu se schimbă am putea exclude companiile. Regulile UE fac din defrişări un risc financiar precum şi un risc de mediu", spune Arild Skedsmo, analist la KLP, cel mai mare fond de pensii din Norvegia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2903 / 16873
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...