
Investitorii la nivel global speră în revenirea sectorului medical; românii investesc în Rheinmetall şi Pepsi (analiză)
10 Iulie 2025
AgerpresÎn fruntea listei globale a acţiunilor cu cele mai mari creşteri ale numărului de deţinători se află UnitedHealth, cu o creştere cu 148% a numărului de deţinători faţă de primul trimestru.
Investitorii individuali la nivel global au cumpărat acţiuni UnitedHealth şi Lululemon la preţ redus în trimestrul al doilea, precum şi acţiuni din sectorul sănătăţii, în aşteptarea redresării domeniului conform cu trendul pieţei per ansamblu, în timp ce investitorii români au preferat Rheinmetall, Berkshire Hathaway şi Pepsi, potrivit unui studiu realizat de platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro.
eToro a analizat care sunt companiile care au înregistrat cea mai mare schimbare proporţională a numărului de deţinători de la un trimestru la altul, dar şi care sunt cele mai deţinute 10 acţiuni de pe platformă, la nivel global şi în România.
eToro a analizat care sunt companiile care au înregistrat cea mai mare schimbare proporţională a numărului de deţinători de la un trimestru la altul, dar şi care sunt cele mai deţinute 10 acţiuni de pe platformă, la nivel global şi în România.
În fruntea listei globale a acţiunilor cu cele mai mari creşteri ale numărului de deţinători se află UnitedHealth, cu o creştere cu 148% a numărului de deţinători faţă de primul trimestru. Pe măsură ce preţul acţiunilor sale a scăzut cu 42% în al doilea trimestru, investitorii individuali au profitat de scădere. Cea mai mare companie de asigurări de sănătate din America a fost afectată de crize în acest an, inclusiv demisia directorului său general, reducerea previziunilor de profit pentru 2025, dispute cu Departamentul de Justiţie al SUA privind fraude în sistemul Medicare şi o încercare de achiziţie a unui furnizor rival de servicii medicale la domiciliu.
Pe locul al doilea în lista "celor mai mari creşteri" se află retailerul de echipament sportiv Lululemon, care a înregistrat o creştere cu 43% a numărului de acţionari faţă de trimestrul anterior. Preţul acţiunilor Lululemon a scăzut cu 19% în trimestrul al doilea şi cu 37% de la începutul anului. Având o proporţie semnificativă din produsele sale fabricate în ţări asiatice, Lululemon riscă să fie grav afectată de tarifele americane. În combinaţie cu scăderea consumului în SUA, marca de echipament sportiv şi-a redus în iunie previziunile privind veniturile pe întreg anul, ceea ce a dus la o scădere masivă pe piaţă a acţiunilor.
"Despre ultimul trimestru se poate spune orice, dar nu că ar fi fost unul liniştit pentru pieţe. Am început cu anunţul privind tarifele 'Zilei Eliberării', care a aruncat pieţele globale în haos. Cu toate acestea, până la sfârşitul lunii iunie, S&P 500 şi Nasdaq 100 au înregistrat reveniri impresionante şi au atins noi maxime istorice. În acest context volatil, cele mai recente date privind acţiunile de top demonstrează agilitatea şi rezilienţa investitorilor individuali. În loc să se lase descurajaţi de scăderile masive ale preţurilor de pe burse, aceştia au văzut valoare în acţiuni precum UnitedHealth şi Lululemon. UnitedHealth este în continuare liderul pieţei de asigurări de sănătate din SUA, în timp ce Lululemon reflectă încrederea investitorilor că cererea de bunuri de lux va reveni. Aprilie 2025 va rămâne în istorie ca una dintre cele mai mari 'vânzări" din istoria pieţei bursiere, iar cei care au avut convingerea să cumpere şi să păstreze acţiunile în acel moment vor culege probabil roadele acum", a declarat Lale Akoner, analist pentru pieţe globale la eToro, citat în comunicat.
Investitorii români au preferat Rheinmetall (+13%), Berkshire Hathaway (+10%) şi Pepsi (+8%) în alegerile lor de investiţii, acestea fiind cele trei companii cu cea mai mare creştere a numărului de deţinători din România de pe platforma eToro.
"Investitorii români au acordat atenţie planului UE ReArm Europe, care va creşte cheltuielile pentru apărare cu 800 de miliarde de euro, ceea ce se aşteaptă să stimuleze veniturile companiilor europene din domeniul apărării. Rheinmetall a fost vedeta acestui an, preţul acţiunilor sale crescând cu 234% de la începutul anului. De asemenea, au cumpărat acţiuni Berkshire Hathaway în timpul 'vânzării din aprilie' şi acţiuni Pepsi, deoarece preţul acestora a scăzut în cursul trimestrului", a susţinut Bogdan Maioreanu, analist de piaţă eToro pentru România.
Alături de UnitedHealth, şi alte companii din sectorul sănătăţii şi biotehnologiei precum Thermo Fisher Scientific (39%), Hims & Hers Health (32%), Sanofi (29%) şi Novo Nordisk (21%) au ocupat locuri de frunte în clasamentul global al celor mai mari creşteri ale numărului de deţinători. Toate au avut un al doilea trimestru tumultuos, potrivit analizei, în special, preţul acţiunilor Hims & Hers a scăzut cu 32% după ce Novo Nordisk a pus brusc capăt parteneriatului de vânzare Wegovy.
Pe măsură ce tarifele vamale ameninţau marile companii de tehnologie din SUA, investitorii individuali au căutat noi câştigători în domeniul AI. Applied Digital, firma susţinută de Nvidia, a înregistrat o creştere de 42% a numărului de deţinători de pe platforma eToro.
Bigbear.ai, care furnizează soluţii de AI pentru guvern şi apărare, a înregistrat o creştere de 39% a numărului de acţionari. În afara sectorului AI, a crescut şi numărul de deţinători de acţiuni în compania de jocuri video Take Two Interactive (cu 30%), întrucât amânarea lansării GTA 6 până în 2026 a stârnit şi mai mult entuziasm.
În al doilea trimestru, nu au existat schimbări semnificative în topul celor mai deţinute 10 acţiuni la nivel global pe eToro, cu excepţia schimbării de poziţii între Alphabet şi Nio, care ocupă acum locul 6, respectiv 7. Nvidia, Tesla şi Amazon sunt cele mai deţinute trei companii pe eToro de la sfârşitul anului 2024, iar numărul deţinătorilor acestora a înregistrat schimbări minime de la un trimestru la altul.
Pentru investitorii români, schimbarea a avut loc între unicornul românesc UiPath şi Microsoft, care şi-au inversat poziţiile în top ocupând acum locurile 5 şi, respectiv, 6.
eToro este o platformă socială de tranzacţionare şi investiţii. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent. În prezent, eToro are peste 40 de milioane de utilizatori înregistraţi din peste 75 de ţări.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 19 / 19518 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...