ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investitorii se aşteaptă la un dolar mai slab, indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA

03 Noiembrie 2020   |   Agerpres

Mulţi participanţi de pe piaţă se aşteaptă ca o victorie a lui Joe Biden să afecteze evoluţia monedei americane, deoarece fostul vicepreşedinte este aşteptat să demareze politici pe care investitorii le consideră negative pentru dolar, inclusiv stimulente fiscale robuste.

 
 
Perspectivele slabe ale dolarului pe termen lung nu se vor îmbunătăţi indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale de marţi, susţin investitorii şi analiştii intervievaţi de Reuters.
 
În pofida recentei sale aprecieri în raport cu un coş de valute, dolarul este cu 9% sub nivelul din luna martie şi este pe cale să înregistreze cel mai prost an de după 2017, fiind afectat de aşteptările ca dobânzile americane să rămână la minime istorice timp de mai mulţi ani.
 
Mulţi participanţi de pe piaţă se aşteaptă ca o victorie a lui Joe Biden să afecteze evoluţia monedei americane, deoarece fostul vicepreşedinte este aşteptat să demareze politici pe care investitorii le consideră negative pentru dolar, inclusiv stimulente fiscale robuste.
 
De asemenea, încă un mandat de patru ani pentru Donald Trump ar putea oferi o traiectorie mai puţin clară pentru dolar. Deşi continuarea abordării beligerante a lui Trump faţă de China ar putea creşte alura de valoare de refugiu a dolarului, aceste câştiguri ar putea fi contracarate de factori precum continuarea randamentelor reale negative pentru obligaţiunile americane.
 
Potrivit analiştilor, principalul factor care va influenţa dolarul pe termen lung este diferenţialul de dobândă. Timp de mai mulţi ani dobânzile mai mari ale SUA comparativ cu cele ale altor state dezvoltate au susţinut dolarul pentru că l-au făcut mai atractiv pentru investitorii care caută randamente mai mari. Însă acest avantaj s-a redus în 2020 când Rezerva Federală a scăzut dobânzile până la un nivel apropiat de zero pentru a combate consecinţele economice ale pandemiei.
 
"Cea mai importantă tendinţă asupra cursului de schimb va fi convergenţa în jos a ratelor dobânzilor provocată de COVID. Acesta este un element negativ pentru dolar", susţine analistul Societe Generale, Kit Juckes, într-un raport trimis clienţilor.
 
De asemenea, randamentele reale pentru obligaţiunile guvernamentale americane pe 10 ani au coborât sub zero în 2020 pe fondul pandemiei de coronavirus. Aceasta a diminuat atractivitatea dolarului şi a alimentat creşteri pentru acţiuni şi aur. "Nu vedem un scenariu care să întrerupă actuala tendinţă descrescătoare a dolarului, deoarece randamentele reale pentru obligaţiunile americane vor rămâne negative", susţin analiştii de la BNP Paribas.
 
Un alt element important este faptul că pe pieţele futures poziţiile "short" împotriva dolarului se situau săptămâna trecută la 26,46 miliarde de dolari, după ce în luna august au atins 34,07 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Chiar dacă poziţiile "short" reflectă sentimentul negativ din jurul dolarului, acestea ar putea genera şi câştiguri dacă o schimbare va forţa investitorii să renunţe brusc la aceste pariuri. Incertitudinile care ar putea apărea în cazul unui rezultat contestat al alegerilor reprezintă un astfel de eveniment. Unii analişti cred că o victorie a lui Trump sau un guvern divizat, care să conducă la un pachet de stimulente fiscale mai mici, ar putea fi altul.
 
Trump a criticat poziţia puternică a dolarului pe perioada mandatului său, susţinând că acest lucru conferă altor state un avantaj competitiv incorect. Deşi cheltuielile fiscale accelerate, care sunt aşteptate în cazul în care Biden va câştiga alegerile prezidenţiale, ar putea afecta dolarul, unii analişti cred că abordarea mai puţin agresivă a democraţilor în politica externă ar putea creşte apetitul pentru dolar ca valută de rezervă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13469 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...