ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Legumicultorii europeni avertizează că vor exista probleme de aprovizionare din cauza crizei energetice

22 Septembrie 2022   |   Agerpres

Situaţia este similară în nordul şi vestul Europei, unde cultivatorii de legume se gândesc să oprească activitatea din cauza loviturii financiare venită din partea crizei energetice, care ameninţă aprovizionarea cu alimente.

 
 
Emmanuel Lefebvre produce anual mii de tone de andive la ferma sa din nordul Franţei, însă în acest an ar putea renunţa la activitate din cauza costurilor mari cu energia necesară pentru congelarea bulbilor recoltaţi, transmite Reuters.
 
Situaţia este similară în nordul şi vestul Europei, unde cultivatorii de legume se gândesc să oprească activitatea din cauza loviturii financiare venită din partea crizei energetice, care ameninţă aprovizionarea cu alimente.
 
Creşterea preţurilor la electricitate şi gaze va afecta legumele crescute în seră, precum tomate, ardei şi castraveţi, dar şi culturile care trebuie depozitate la rece, precum mere, ceapă sau andive. Acestea din urmă necesită un consum mare de energie. După ce bulbii sunt recoltaţi toamna, ei sunt depozitaţi în spaţii frigorifice şi ulterior replantaţi în containere cu temperatură controlată pentru o producţie pe întreaga perioadă a anului.
 
"Ne punem întrebarea dacă la iarnă vom mai recolta ceea ce este deja în câmp", a spus Emmanuel Lefebvre.
 
Legumicultorii europeni avertizează că vor exista probleme de aprovizionare. Această aşteptată lovitură dată producţiei, precum şi creşterea ulterior a preţurilor, înseamnă că supermarketurile ar putea să treacă la legume produse în ţări mai calde precum Maroc, Turcia, Tunisia şi Egipt.
 
Potrivit fermierilor, creşterea preţului gazelor este cel mai important cost cu care se confruntă cei care cultivă legume în sere. În paralel, doi fermieri francezi care şi-au reînnoit contractele cu furnizorul de electricitate pentru 2023 spun că preţurile sunt de peste 10 ori mai mari decât în 2021.
 
"În săptămânile următoare voi face planurile pentru noul sezon şi nu ştiu ce să fac", spune Benjamin Simonot-De Vos, care cultivă castraveţi, tomate şi căpşuni în sudul Parisului. "Dacă lucrurile vor continua aşa nu are sens să încep un nou an. Nu este sustenabil", a adăugat Benjamin Simonot-De Vos.
 
Fermierii europeni trebuie să facă faţă nu numai creşterii explozive a preţurilor la energie. Preţurile la îngrăşăminte, ambalare şi transport cresc şi ele, ceea ce pune în pericol marjele operaţionale ale fermierilor.
 
"Ne confruntăm cu o creştere generală a costurilor de producţie de aproximativ 30%", spune Johannes Gross, director adjunct de vânzări la cooperativa agricolă Reichenau-Gemüse din Germania, care deţine sere care se întind pe aproximativ 60 de hectare. Energia a fost responsabilă pentru jumătate până la două treimi din costurile suplimentare, a precizat Johannes Gross. "Unii colegi se gândesc să lase serele goale pentru a-şi menţine costurile la cel mai scăzut nivel posibil. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla anul următor", a adăugat Johannes Gross.
 
La rândul său, Asociaţia reprezentativă a proprietarilor de sere din Ţările de Jos, Glastuinbouw Nederland, spune că până la 40% din cei 3.000 de membri ai săi se confruntă cu probleme financiare.
 
Chiar şi în ţările care beneficiază de soare din abundenţă, cum este Spania, cultivatorii de fruct şi legume se luptă cu o creştere de 25% a preţurilor la îngrăşăminte.
 
În aceste condiţii, directorul executiv al British Growers Association, Jack Ward, a precizat că este inevitabil ca producţia de fructe şi legume să se mute în ţările cu o climă mai caldă. "Vom muta producţia din ce în ce mai în sud, până în Spania, Maroc şi unele părţi din Africa", a spus Jack Ward.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5816 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...