
Megatranzacțiile și ofertele publice inițiale pentru companiile „unicorn” au dominat piața tranzacțiilor globale în 2018, iar tendința va continua și în 2019
07 Ianuarie 2019
BizLawyer♦ Tranzacțiile IPO din 2018 se înscriu pe un curs stabil în pofida volatilității și incertitudinilor ♦ Sectorul tehnologiei conduce cu un număr record de 40 de IPO-uri care au implicat așa-numitele companii „unicorn”, totalizând 32,2 miliarde de USD ♦ 2019 va începe prudent, activitatea IPO urmând să se intensifice în al doilea semestru
![]() |
Valoarea capitalului atras din tranzacțiile IPO de la nivel global a crescut în 2018, pe fondul creșterii încrederii investitorilor, a lichidităților mari, valorilor de piață solide și dobânzilor mici. De la începutul anului 2018, s-au înregistrat 1.359 de oferte publice inițiale (IPO), cu o valoare totală de 204,8 miliarde de USD, marcând o creștere de 6% a veniturilor atrase, în pofida unei scăderi de 21% a volumului.
Intensificarea tranzacțiilor IPO care au implicat companii „unicorn” (companii cu valoare de piață de peste 1 miliard de USD) și megatranzacțiile IPO au propulsat valoarea capitalului atras în anul 2018 peste nivelul din 2017. Această tendință este așteptată să se mențină în 2019, datorită creșterii numărului candidaților IPO și disponibilității mai mari a capitalului.
Intensificarea tranzacțiilor IPO care au implicat companii „unicorn” (companii cu valoare de piață de peste 1 miliard de USD) și megatranzacțiile IPO au propulsat valoarea capitalului atras în anul 2018 peste nivelul din 2017. Această tendință este așteptată să se mențină în 2019, datorită creșterii numărului candidaților IPO și disponibilității mai mari a capitalului.
Din perspectiva volumului de tranzacții, regiunea Asia-Pacific a înregistrat o scădere, dar și-a menținut poziția dominantă, în timp ce regiunile America de Nord și de Sud și EMEIA au înregistrat o cotă mai mare în volumul tranzacțiilor. Sectoarele tehnologic, industrial și al sănătății au fost cele mai prolifice din punctul de vedere al numărului de tranzacții în 2018, acumulând împreună 652 de IPO-uri (48% din numărul de tranzacții IPO globale), în valoare totală de 84,2 miliarde de USD (41% din valoarea capitalului atras la nivel global).
În ultimul trimestru 2018 (326 de IPO-uri și capital atras de 53,7 miliarde de USD), s-a înregistrat o scădere de 34% a volumului tranzacțiilor și de 10% a valorii capitalului atras, comparativ cu aceeași perioadă din 2017. Volatilitatea piețelor și persistența incertitudinilor geopolitice au contribuit la un declin puternic al activității IPO în toate regiunile în T4 2018 față de trimestrul anterior, ceea ce indică un început de an 2019 prudent. Aceste constatări, precum și alte concluzii, au fost publicate în raportul trimestrial al EY, Global IPO trends: Q4 2018.
Avântul activității IPO în America de Nord și de Sud s-a menținut în 2018
Datorită celor 261 de IPO-uri cu o valoare a capitalului atras de 60 miliarde de USD, volumul și veniturile tranzacțiilor de pe piețele IPO din America de Nord și de Sud au depășit în 2018 valorile din 2017 cu 14% și, respectiv, 16%. SUA se mențin ca principală sursă de IPO-uri în 2018, cumulând 79% din numărul de tranzacții IPO și 88% din veniturile IPO în regiune.
29% dintre tranzacțiile IPO de pe bursele din SUA au fost transfrontaliere, 60 de companii din 15 țări alegând să se listeze în SUA în 2018, în creștere de la 24% în 2017.
26 de companii „unicorn” au preferat piețele publice din SUA în 2018, atrăgând un total de 15 miliarde de USD.
Asia-Pacific culege roadele megatranzacțiilor din întreaga regiune
Asia-Pacific a continuat să domine activitatea IPO globală, din această regiune provenind șase dintre primele zece burse de valori ca număr de tranzacții și cinci dintre primele zece burse de valori ca venituri. Cu toate acestea, numărul de tranzacții din 2018 (666 de tranzacții) a scăzut cu 31% în comparație cu 2017, în timp ce valoarea capitalului atras (97,1 miliarde de USD) a crescut cu 28% datorită numeroaselor megatranzacții IPO din regiune.
În Japonia s-au lansat 97 de oferte publice inițiale în 2018, o creștere modestă de 2% a volumului în comparație cu 2017, dar reprezentând o creștere semnificativă de 333% ca valoare a capitalului atras în comparație cu 2017. Această evoluție poate fi atribuită listării în valoare de 21,1 miliarde de USD a gigantului din telecomunicații SoftBank Corp. pe Bursa de Valori din Tokyo la mijlocul lunii decembrie, reprezentând una dintre cele mai mari oferte publice inițiale înregistrate vreodată în Japonia, precum și listării primelor două companii „unicorn” din Japonia.
EMEIA a înregistrat o creștere a cotei din piața IPO globală în pofida valului de tensiuni geopolitice globale
În regiunea EMEIA, numărul tranzacțiilor (432) și valoarea capitalului atras (47,7 miliarde de USD) au scăzut în 2018. Activitatea IPO în EMEIA s-a redus cu 16%, respectiv 26% în 2018 față de 2017 în ceea ce privește numărul de tranzacții și valoarea capitalului atras, tensiunile geopolitice având un impact clar asupra activității IPO.
Cu toate acestea, și-a păstrat poziția de a doua cea mai mare piață IPO din lume, găzduind două dintre principalele cinci megatranzacții la nivel global în 2018 și cu patru tranzacții IPO implicând companii „unicorn” (care au atras capitaluri în valoare de 2,7 miliarde de USD). În 2018, EMEIA a înregistrat o creștere a cotei din piața IPO globală, ajungând la 32% din volumul de tranzacții global și 23% din valoarea capitalului atras. De asemenea, din EMEIA provin trei dintre principalele zece burse de valori, în funcție de capitalurile atrase, (Germania, Marea Britanie și India) și două dintre principalele zece burse ca volum (India și NASDAQ OMX).
Perspectivele anului 2019: un început prudent, dar o accelerare în a doua jumătate a anului
Privind spre viitor, mai multe incertitudini vor prevala în 2019. Tensiunile comerciale dintre SUA, China și UE, rezultatul Brexitului și incertitudinile legate de stabilitatea mai multor economii europene vor continua să existe și, în cele din urmă, să dea tonul general al pieței IPO. În același timp, având în vedere că se așteaptă creșterea ratelor dobânzii în SUA, este posibil ca Banca Centrală Europeană să se simtă forțată să procedeze similar, ceea ce va influența și activitatea IPO în trimestrele care urmează.
Deși valorile tranzacțiilor IPO din 2019 ar putea fi mai mici decât cele înregistrate în 2018, probabil că veniturile globale ar putea egala sau depăși nivelurile ridicate din 2018, în special dacă un număr mai mare de companii „unicorn” și mai multe companii din sectoarele tehnologic, industrial, al produselor de consum și al sănătății intră pe piețele publice de capital în 2019, conform așteptărilor. Se preconizează că activitatea transfrontalieră își va păstra avântul cu mult dincolo de începutul anului, SUA, Hong Kong și Londra continuând să reprezinte principalele destinații pentru activitatea IPO.
.jpg)
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 19499 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...